Mirišu na djetinjstvo: Starinski recept za pekarske kifle

Piše: I. H.

 

 

Za sve ljubitelje pekarskih kiflica, imamo dobru vijest – njihovo spremanje uopšte nije toliko komplikovano. Za ovaj recept zaista treba malo više vremena, ali na kraju će se isplatiti, pošto ćete imati mogućnost da neke sastojke pojačate ili smanjite po vašem ukusu.

 

SASTOJCI:

 

  • brašno – 1 kg
  • mlijeko (mlako) oko 1 dcl
  • voda (mlaka) – oko pola litre
  • kvasac – dva pakovanja
  • margarin – oko 100 g
  • so – dvije male kašike
  • šećer – dvije male kašike
  • sirće – jedna mala kašika

 

Prvi korak je da stavite kvasac u šolju, a onda da dodate šećer i malu kašiku brašna.

 

Sad sve to polijte mlakim mlijekom, a onda ostaviti da odstoji nekih desetak minuta. Kvascu je potrebno neko vrijeme da se aktivira, a kad se to desi onda u posudu sa mlakom vodom sipajte sirće i otopljeni margarin.

 

Kvasac sa mlijekom i vodu sa sirćetom sipajte u posudu u kojoj je brašno, a onda zamijesite da se sve lijepo spoji.

 

Nakon što tijesto počne da se odvaja od posude, pokrijte i pustite da odstoji oko sat vremena. Onda premijesite, a zatim ostavite još oko pola sata.

 

Oblikujte desetak većih ili petnaestak manjih jufkica, pa onda pustite da odstoji još 10 – 15 minuta. Poslije toga uzmite oklagiju i od jufkice napravite oblik jaja, a onda to zavijte u kiflu.

 

Sad je vrijeme da vaše kifle poredate u pleh u koji ćete prethodno staviti papir za pečenje, a onda ih opet prekrijte. Nakon toga uključite rernu na 250 stepeni, i nakon nekih desetak minuta premažite kifle vodom i ubacite ih u rernu.

 

Možete i da ih posolite po vašem ukusu, a izvadite ih iz rerne poslije nekih dvadesetak minuta.

Pročitajte još