Michelle Obama, Amal Clooney i America Ferrera proglašene su najutjecajnijim ženama svijeta

Piše: Lejla Pujagić

Bivša prva dama Michelle Obama (59), advokatica Amal Clooney (45) i holivudska zvijezda America Ferrera (39) nalaze se na listi 100 najinspirativnijih i najutjecajnijih žena na svijetu, a jedna od njihovih misija je iskorjenjivanje dječjih brakova, pošasti od koje su najviše pogođene južna Azija i podsaharska Afrika.

Uz Obamu i Clooney, tom cilju je također posvećena Melinda French Gates, a o toj temi će BBC 25. novembra razgovarati sa sve tri globalno utjecajne žene.

Bivša prva dama SAD-a je osnivačica udruge ‘Girls Opportunity Alliance’ koja nastoji što većem broju djevojčica omogućiti školovanje.

Amal Clooney već dva desetljeća brani žrtve nepravde i suosnivačica je ‘Clooney zaklade za pravdu’ koja pruža besplatnu pravnu pomoć žrtvama kršenja ljudskih prava u više od 40 zemalja.

Obamina organizacija usmjerena na obrazovanje upozorava da djevojke širom svijeta napuštaju školu zbog trudnoće i tinejdžerskog braka.

Clooney je radila na tome da djevojke u ruralnim zajednicama budu svjesne svojih prava, a brojni projekti French Gates bili su usmjereni na poboljšanje zdravstvene zaštite, uključujući liječenje djevojčica koje su imale komplikacije nakon poroda.

Uz trenutnu stopu, UN je upozorio da dječji brakovi neće biti iskorijenjeni u sljedećih 300 godina. ‘To je problem koji se može riješiti sutra’, ipak smatra Obama.

Tri žene bile su u posjetu Malaviju i Južnoafričkoj Republici. Prema nevladinoj organizaciji ‘Girls, not Brides’, Malavi ima jednu od najviših stopa dječjih brakova u istočnoj i južnoj Africi, s 42% djevojaka već udanih do 18. godine.

Prema podacima Unicefa, 650 miliona djevojaka i žena na svijetu udale su se mlađe od 18 godina, a godišnje se više od 12 miliona vrlo mladih djevojaka udaje na legalnim i tradicionalnim ceremonijama širom svijeta.

Južna Azija i podsaharska Afrika imaju najviše stope na globalnoj razini, ali to nije problem samo na globalnom jugu. Pet država u SAD-u nema minimalnu dob za stupanje u brak sve dok postoji pristanak roditelja.

Američka glumica Ferrera, poznata po ulozi u hit filmu ‘Barbie’ i TV seriji ‘Ružna Betty’, radi na poboljšanju života latino zajednice u SAD-u puten vlastite neprofitne udruge Poderistas.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti