Bernie Ecclestone: Stisni mi ruku, jer ako potpišemo ugovor, naći ću način da te izradim

Piše: Redakcija

Bernie, sin kapetana riječne brodice, koji je u životu zaradio više od 25 milijardi dolara, muškarac “visok” samo 159 centimetara, koji je pored sebe imao najljepše žene svijeta, štedljivi otac, čije su kćerke potrošile cijelih 3,5 milijardi dolara, jedna je od najneobičnijih životnih priča našeg vremena. Kako je čovjek s jedva završenom osnovnom školom i koji prema vlastitom priznanju “nikada ne čita knjige” mogao voditi jedan od najvećih biznisa današnjice, to samo on zna.

Svijet je u blagom šoku i pita se kako dalje. Bernie Ecclestone nakon 40 godina nije više prvi čovjek Formule 1, najveće i najskuplje zabave na svijetu, gdje je ovaj čovjek određivao sva pravila i mijenjao ih prema vlastitoj volji. Bernie je smijenjen zato što su novi vlasnici iz Liberty Medije odlučili da postave Amerikanca Chasea Careya na njegovo mjesto. Ecclestoneu je ponuđeno mjesto počasnog predsjednika.

– Danas sam smijenjen. Ja sam prošlost. To je službeno – kazao je Ecclestone.

Bernie, sin kapetana riječne brodice, koji je u životu zaradio više od 25 milijardi dolara, muškarac “visok” samo 159 centimetara, koji je pored sebe imao najljepše žene svijeta, štedljivi otac, čije su kćerke potrošile cijelih 3,5 milijardi dolara, jedna je od najneobičnijih životnih priča našeg vremena. Kako je čovjek s jedva završenom osnovnom školom i koji prema vlastitom priznanju “nikada ne čita knjige” mogao voditi jedan od najvećih biznisa današnjice, to samo on zna. Priča o F1 priča je o Bernieu Ecclestoneu, milijarderu koji sam sebi pegla i kuha. Nije tajna da je fan snažnih lidera, onih koji ne moljakaju da se nešto uradi. Dok Evropa drhti zbog Vladimira Putina i “sanja” ruske tenkove i vojnike kako marširaju prema obalama Atlantskog okeana, Bernie Ecclestone ima drugačije stavove prema tvrdoglavom stanovniku Kremlja. Bernie i Putin su stari dobri prijatelji, koji se bez mnogo priče o svemu dogovore. Tako su početkom 2010., dogovorili izgradnju staze za “Formulu 1” u ruskom gradu Sochiju.

 Neobično drugarstvo

Cijena posla bila je prava “sitnica”, tek nešto manje od 200 miliona dolara. Isto je toliko, tačnije 195 miliona dolara, Bernie dobio od Putina kao nagradu da se Formula1 uopće pojavi u Rusiji. Onaj ko misli da je 400 miliona dolara previše čak i za Putinov novčanik, treba znati da je godišnja zarada od jedne staze za utrku F1 veća od milijarde dolara. Ecclestoneu sasvim sigurno nije do novca kada je riječ o ovom neobičnom drugarstvu. U pitanju je nešto drugo. Rusija, koliko god bila velika zemlja, nije ništa drugo nego vlastito dvorište Vladimira Putina u kojem se radi onako kako “glava kuće” kaže. U Rusiji se svaki problem može momentalno riješiti jednim telefonskim pozivom predsjednika. Bernieu se taj direktni pristup sviđa. Ugovore, bili oni teški i stotinu miliona dolara, Ecclestone skoro nikada nije potpisivao. Sve je radio “na riječ” i nikada nije bio prevaren.

bernie4

– Stisni moju ruku. Kada sa mnom dogovoriš posao, to je posao zauvijek. Potpišemo li ugovor, ja ću naći način da te izradim – njegova je poslovna deviza.

Danas je F1 najgledanije, najiščekivanije i najprofitabilnije sportsko takmičenje, kao i najatraktivnija zabava koja se može pogledati bilo uživo ili na televiziji. Nije uvijek bilo tako. Sve do prije 45 godina, televizija je bila porodična zabava koja je ispunjavala svoju informativnu i edukativnu zadaću. Na drugoj strani, Formula 1 bila je amaterska zabava, daleko od očiju javnosti, dok urednike TV programa ona uopće nije zanimala niti se mogla gladati na televiziji. Bernie Ecclestone bio je prvi čovjek koji je shvatio da je televizija “tvornica” novca i da F1 odličan repromaterijal za to. Otkako je 1972., ušao u F1 kao vlasnik jednog malog automobilskog tima, Bernie se brzo penjao u hijerarhiji moći, dok 1977., nije postao “vlasnik” takmičenja. Kada je BBC-u prodao TV prava i kada je BBC počeo prenositi F1 utrke, to je bio događaj bez presedana.

Oglašivači su vidjeli da njihove poruke mogu doći do miliona gledatelja i novac se počeo slijevati u F1, u Bernieve džepove, a ponešto su dobivali i automobilski timovi, doduše ne mnogo, samo dva posto, no i to je bilo ogromno, s obzirom na to da ranije nisu dobijali gotovo ništa. Velika imena automobilske industrije od Renaulta, preko BMW-a do Toyote ulaze u F1, dovodeći najbolje vozače današnjice u svoje timove. Niki Lauda, Alain Prost, tragični Ayrton Senna, Michael Schumacher, postaju najveći junaci našeg doba. Od tog kompletnog cirkusa i uzavrelog adrenalina, Bernie Ecclestone je nevjerovatno dobro profitirao. Nažalost, novac mu nije kupio sreću.

Sudbonosni susret

U proljeće 1981., u zagrebačku redakciju tadašnjeg popularanog lista „Start“, ušla je djevojke crne kose, lijepih očiju, manekenske figure i dugih vitkih nogu.

– Želim biti fotomodel, vjerujem kako je to najbolji put da se napravi manekenska karijera – rekla je tada dvadesettrogodišnja Slavica Radić, tražeći slikanje za magazin.

U to vrijeme novine u kojima se moglo vidjeti golo žensko tijelo, bile su rijetkost, posebno u socijalističkim zemljama kao što je bila SFRJ. Iako je magazin „Start“ nudio visoke honorare, domaće djevojke rijetko su se slikale za novine. Slavica, djevojka iz Rijeke, porijeklom iz bosanskog sela kod Laktaša, bila je izuzetak. Bila je fotogenična i imala je ambiciju uspjeti u poslu. Fotografije objavljene u zagrebačkom „Startu“ bile su joj odlična odskočna daska i vrlo brzo se našla u Milanu radeći revije za kupaće kostime. To će biti samo početak.

Jednog dana je radila kao manekenka i stajala u boksu tadašnjeg svjetskog prvaka Formule 1 Nelsona Piqueta u italijanskoj Monzi.

– Odlazi! Žene ne smiju biti ovdje – povikao je samo 159 centimetara visok Bernie Ecclestone. Uzvratila mu je da ona ovdje radi i ima pravo stajati u boksu.
– Približi mi se i udarit ću te – uzvratila mu je.
Berniea je impresionirala njena odlučnost. Tako opisuje fatalni susret Bernieja Ecclestonea i Slavice Radić autor knjige Tom Bowen.
Prohodali su dok je Bernie živio sa ženom po imenu Tuana Tan s kojom je u vezi bio 17 godina. Trudna Slavica zaprijetila mu je da neće vidjeti dijete ako je ne oženi, piše autor knjige o životu Berniea.
U knjizi “Nisam anđeo” Bowen Slavicu opisuje kao nasilnu, posesivnu i ljubomornu ženu koja je Berniea čestao gađala tanjirima ili njegovom glavom udarala od šoferšajbu auta, a nesretni muž se od svoje supruge morao skrivati pod stolom i drhtati od straha.

– Bernie i Slavica stalno su se svađali. On je čovjek koji ne trpi ničija sranja, ali ona može šta hoće – rekao je bivši svjetski prvak Formule 1 Nelson Piquet o bivšem šefu i njegovoj ljubavi, ženi koja tokom više od 30 godina života na Zapadu nikada nije dobro naučila engleski, no zabave su bile ono što ju je zanimalo.
Bernie je volio Slavicu, uprkos stalnim svađama i sukobima koji bi počinjali svaki dan, negdje u doba doručka. Ona je voljela glamur, dizajnersku odjeću, zabavu na jahtama i sve skupo i što sija. Prezirala je njegove pedantne navike, njegov jednostavni ukus i štedljivost. Nikada nije pio vino, samo pivo. Nije jeo skupe delicije, nego jaja i kobasice.
– Zašto si tako jadan? Ovo je dan tvoje proslave. Izlazi iz kuhinje ako ćeš biti tako jadan, idi u svoj ured – vikala je Slavica na svog muža, koji se umjesto na vlastitom rođendanu, sakrio u kuhinji.
Slavica i Bernie su u svom braku imali i dobrih i loših momenata. On je hvalio njenu posvećanost kući i djeci, dok mu je ona bila zahvalna za vitešku borbu protiv tabloida i raznih ucjenjivača. Bili su nevjerovatno različiti, no ipak, “par”, istina čudan, ali ipak par.
– Toliko volim što sam viša od njega, jer tako mogu da ga mazim. On je tako sladak – rekla je ona jednom.
I 28 godina razlike između njih i 21 centimetar razlike u visini nisu bili tako veliki problem u njihovom međusobnom odnosu kao što je problem bila Bernievo radoholičarstvo i Slavicina neprekidna potreba za provodima.
– Ona želi neprekidno da putuje. Ja to ne želim – rekao je jednom Bernie.
Slavica je znala u čemu je štos i gdje se krije Bernieva slaba tačka. Postavila mu je ultimatum.
– Napusti Formulu 1 ili te ja napuštam – vikala je ona.
Obećao je da će se penzionisati, no ispunjenje obećanja je neprekidno odgađao. Kada je Slavica navršila 50. rođendan, postala je još gora, podivljala je.
– On misli da je muškarčina, ali on je patuljak – ismijavala ga je prijateljima, žaleći se da u njihovom braku seksa jednostavno nema.
Čaša se prelila u ljeto 2008., Bernie je bio u Brazilu i iz medija je saznao da je Slavica podnijela zahtjev za razvod. Bio je to najskuplji razvod svih vremena. Bernie je “olakšan” sa gotovo milijardu dolara. Ukupna vrijednost Slavice Ecclestone, žene koja se 1981. zbog siromštva slikala gola, iznosi blizu 2,5 milijardi dolara, uključujući i luksuzne nekretnine i dionice u Bernievim firmama.

Požrtvovani tata

U turbulentnom braku su se rodile dvije kćerke, Tamara (33) i Petra ( 29). Bez ove dvije mlade žena kolege novinari iz rubrike jet-set ostali bi možda bez posla. Skandal za skandalom, golotinja, nevjerovatno rasipništvo, raskalašeno ponašenje i bizarne izjave prate dvije dame još od pubereta. Brižni otac Bernie na stranu je ostavio “sitnicu” od 3,5 milijardi dolara za svoje kćerke. Da se nađe.
– Imao sam ideju da će one kupiti neke vrlo kvalitetne nekretnine koje će im služiti u budućnosti, za njihovu djecu i sve ostalo. To se nije desilo. One to nisu uradile – požalio se prošle godine tata Bernie.
Impresivna je lista svega onoga što u svom imovinskom kartonu imaju kćerke Ecclestone. Tako Tamara posjeduje cipele vrijedne 700.000 dolara i torbe vrijedne 110.000 dolara, te tuš s kristalima vrijedan 1,5 milijardi dolara. Kuća njene sestre Petre u Londonu vrijedi 70,5 milijardi dolara, dok kuća u Los Angelesu vrijedi 80 miliona. Njena jahta je koštala 150 miliona dolara. Vjenčanje Petre Ecclestone bilo je teško 18 miliona dolara.
Za razliku od svojih kćerki, koje godišnje na provode potroše budžet neke manje države, Bernie je u mladosti živio skromno. Kao dječak je po predgrađima Londona raznosio i prodavao novine. U školi je preprodavao sendviče na velikom odmoru, no školu je napustio sa 16 godina, najprije počevši raditi u plinari, a kasnije je počeo preprodavati autodijelove, te popravljati motocikle. Početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća bio je najveći trgovac polovnim automobilima i autodijelovima u Britaniji. Jedina titula koju sebi Bernie pripisuje jeste “trgovac automobilima”.
Nevjerovatno skupi razvod od Slavice, rastrošnost kćerki i brojni sudski procesi, prepolovili su bogatstvo Berniea Ecclestonea, no on je još daleko od statusa siromaha. S nešto više od dvije milijade dolara u džepu, Bernie je ostao dosljedan svom životnom stilu, nosi jeans i jednostavne džempere.
– Ne znam koliko koštaju pića u hotelima, jer nikada nisam kupio niti jedno – kaže on.
Jedan od najbogatijih ljudi današnjice radi svakog dan od osam do pet, čak i vikendom, sam kuha svoj ručak i sam pegla svoje košulje. Uvijek isti, jedinstven, uporan i kontroverzan, to je Bernie. Čovjek je kojeg su izgurali iz njegove priče, no čovjek koji se ne predaje. O njemu će se još pričati.
 Kad sam shvatio da je Slavica ona prava

Neke od izjava Berniea Ecclestonea o poslu i privatnom životu koje su izazvale pažnju javnosti:

– Ja samo imam sreće u životu. Ništa više od toga.
– Ja ne čitam knjige.
– Najviše me oduševljava kada mi dođe ideja koja funkcionira, kada shvatiš da je to prava stvar, šta god da je u pitanju.
– Kada me pitate o mojim najgorim odlukama, često mislim o tome, jer sam ih napravio mnogo. Ne mislim da je jedna gora od druge. Sve su prilično loše.
– Shvatio sam da je Slavica ona prava nakon što sam treći put spavao s njom

bernie1
 Brak s Brazilkom Fabianom

Nakon razvoda od Slavice, Bernie je sreću pronašao uz četrdeset godina mlađu Brazilku Fabianu Flosi. Stručnjakinja za marketing i četvrti najbogatiji čovjek u Velikoj Britaniji su se 2012. godine vjenčali u njegovoj chaleti u ekskluzivnom resortu u Gstaadu u Švicarskoj.

bernie6

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti