Povratak velikih porodica

Piše: Redakcija

Ne tako davno i ne tako daleko, u ono vrijeme kad su se rađali naši roditelji, velike porodice bile su nešto što se podrazumijevalo. Ni tada, kao ni danas, ekonomska situacija nikome nije išla na ruku, ali je natalitet rastao. Naše nene/bake znale su, nekako, balansirati između svih poslova u i izvan kuće i odgajanja najmanje petero djece. A, samo pola vijeka kasnije, rijetko ćete naići na tako brojne porodice. Osvrnete li se oko sebe, primjetit ćete kako se roditelji obično zaustavljaju na broju dva. To je, za današnje prilike, sasvim dovoljno. I, ne treba ih kriviti. Vremena su drugačija.

Ipak, bez obzira na sve faktore koji utječu na negativan natalitet, mi ćemo se ovog puta više posvetiti onoj trivijalnijoj strani porodice. Činjenica je da su velike porodice uvijek zabavnije, bučnije, radosnije i, na kraju, sretnije. Neka istraživanja su čak pokazala kako su djeca, potekla iz velike porodice, zdravija, samosvjesnija i samopouzdanija. I zašto se, onda, ako ste već u mogućnosti, zaustavljati na broju dva ili jedan? Mi smo uspjeli pronaći mame koje su se više puta ostvarile u ovoj ulozi. Dosta toga su nam otkrile o svojoj porodici. I, evo, zašto su one mame za primjer.

Marija Hudolin

Troje djece znači tri puta više ljubavi

Iako ima troje male djece, sve ispod tri godine, nekadašnja prva pratilja Miss opkoljenog Sarajeva, a kasnije i TV lice, Marija Hudolin rado je je pristala s našim čitateljkama podijeliti čari majčinstva. Marija sa suprugom i troje djece danas živi u Belgiji. Posljednji član porodice, mala Pia Marie pridružila im se prošlog mjeseca. Ovo je priča o Marijinom „savršenom timu”, kako odmilja naziva svoju porodicu.

Koliko imate djece i možete li nam reći kada su rođeni, kolika je razlika između njih?

– Svaka velika porodica počinje s prvim djetetom. Anna Sophie je najstarija i ima tri godine. Uživala je status jedinice do 15 mjeseci kada se rodio Markus koji ovog oktobra puni dvije godine, a prošlog mjeseca smo postali roditelji po treći put kad nam se pridružila i Pia Marie.

Jeste li oduvijek znali da ćete imati veliku porodicu ili se sve dešavalo slučajno?

– Znali smo samo da želimo imati obitelj, a kad smo osjetili čari roditeljstva, počeli smo stvarati naše malo carstvo.Trenutno nas petero smo savršen tim, ali nikad se ne zna. Ako pitate mog supruga reći će vam da ne želi da mijenja svoj auto za kombi,…,(smijeh). Šalu na stranu, često me iznenade reakcije okoline kad kažem da imam troje djece. Jedni mi daju epitet supermame dok me drugi sažaljevaju. Bila sam s djecom u Pionirskoj dolini već u poodmakloj trećoj trudnoći. Dok smo razgledali životinje, primijetila sam bračni par s dvoje djece koji su gledali u našem pravcu, nešto su komentarisali i mogla sam čuti muža kad je rekao: „Uh, jadna ona, ne bih joj ja bio u koži”. Ali, drago mi je da vidim da se ta famozna granica od dvoje djece počela mijenjati i kod nas, izgleda kao da su velike porodice ponovo u trendu.

Kako uspijevate “podijeliti” majčinsku ljubav?

– Troje djece znači tri puta više ljubavi!

Kako uopće uspijevate držati “međubratske” i “međusestrinske” odnose pod kontrolom?

– Imati brata ili sestru je iskustvo koje se ne može ničim nadoknaditi. Vole se i svađaju, ali, na kraju dana uvijek su jedno uz drugo. Oni su još mali, ali nevjerovatno da već i u njihovoj dobi primijetimo da se često udruže u njihovu korist. Pogotovo kad dođemo po njih u vrtić i vidimo da se, pored sve ostale djece, oni uvijek igraju zajedno i međusobno štite.

Koje su prednosti velikih porodica?

– Ono što sigurno ne nedostaje velikoj obitelji jeste ljubav, uvijek je veselo i često haotično. Djeca imaju jedni druge, zajedno se igraju, razvijaju maštu, lakše se prilagođavaju novoj sredini.

Šta u Vašem rječniku znači “investirano” roditeljstvo?

– Djeca su najveća investicija u životu, a ona bezuvjetna gdje se ne razmišlja koliko se i kada vraća…..

 

Maëlys de Rudder

U velikim porodicama život nikad nije dosadan

Za Maëlys de Rudder, ponosnu mamu petero djece, uspješnu poslovnu ženu i suprugu našeg Oskarovca Danisa Tanovića, nikada nije bilo dileme oko veličine njene porodice. Kada je upoznala Danisa kazala mu je kako želi četvero djece, a kako se on nije uplašio, poklonila mu je i peto, s osmijehom nam priča Maelys. No, broj od pet mališana nije jedini o kojem se mora svakodnevno brinuti. Ovoj cifri treba dodati i onu mnogo veću brojku iz vrtića “Montessori”, te škole “Blooming Child”, koje je prije nekoliko godina osnovala u našoj prijestolnici.

U ovoj našoj temi Vi ste definitivno mama rekorder. Kojim redom ste rađali svoju djecu?

– Imam petero djece. Livina Hannah (2000), Dania Noor (2002), Orhan Isak (2005), India Joy (2006) i Hadrian Isak (2009).

Jeste li Vi oduvijek znali da ćete imati veliku porodicu ili…?

– Onog dana kad sam upoznala Danisa, rekla sam mu da želim četvero djece. Nije pobjegao, pa sam mu dala i peto…

Je li to broj djece na kojem se namjeravate zaustaviti ili biste voljeli još proširiti svoju porodicu?

– Pitajte Danisa…

Kako uspijevate “podijeliti” majčinsku ljubav?

– Popriličan je izazov dati svakom djetetu onoliko pažnje koliko biste htjeli svaki dan. Stalno propuštam stvari. Djeca imaju predivan međusobni odnos, koji igra važnu ulogu u dinamici naše porodice i u njihovom cjelokupnom razvoju. Samo se nadam da osjećaju koliko ih njihov otac i ja volimo.

Kako uspijevate držati “međubratske” i “međusestrinske” odnose pod kontrolom?

– Djeca moraju pokazivati poštovanje jedni prema drugima. To je jednostavno, ali od presudne važnosti. Mi im pomažemo da razgovorom riješe sve probleme koliko god je to moguće. Za sve ostalo, pokušavam se ne uplitati u njihove odnose. Dinamika se konstantno mijenja, a ona pripada njima….[nggallery id=177]

Kompletan tekst možete pročitati u printanom izdanju magazina “Azra” (br. 863)

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti