Tom Hanks: Kako je supruzi pomogao da pobijedi rak

Piše: Redakcija

Nakon što je, 2002., od raka kostiju umrla njegova prva supruga, s kojom ima dvoje djece, njegovoj drugoj supruzi, s kojom je i danas u braku, Riti Wilson je dijagnosticiran rak dojke, zbog čega će biti podvrgnuta dvostrukoj mastektomiji.

Piše: Selma Hodo

Taman kad pomislimo da se ne možemo više nego što jesmo vezati za bračno-glumački par Toma Hanksa i Ritu Wilson, njihova borba za ozdravljenje čini da u ljubav vjerujemo još više. U braku su 28 godina. Imaju dvoje djece; 26-godišnjeg Cheta Hanksa i pet godina mlađeg Trumana Theodorea Hanksa. Ranih osamdesetih godina, zajedno su snimali sitcom „Bosom Buddies”, zaljubili se i danas, kada oboje imaju 60 godina, svojim načinom života i međusobnim odnosom, pokazuju da je dugovječan brak u američkoj tvornici snova moguć. Ukoliko bi se kojim slučajem dodjeljivao Oscar za najskladniji brak Hollywooda, ovaj par bi ga zasigurno dobio.

DVA BRAKA

– Rita i ja smo se samo pogledali i to je bilo to. Pitao sam je da li je za nju ovo prava stvar, nije se moglo negirati – ispričao je Tom kasnije u intervjuu za „GQ” kako se upoznao sa drugom suprugom.

No, njihov brak u početku je prošao turbulencije. Budući da je, u vrijeme kad se zaljubio u Ritu, Tom već bio u braku sa Samanthom Lewes, s kojom također ima dvoje djece, Rita i Tom su se pred matičarem mogli pojaviti tek 1988. godine, godinu nakon što je slavni glumac okončao brak s ljubavi iz školskih dana, koja je također bila glumica i producentica.

– Nisam ponosan što to moram priznati, ali bila je to, ipak, ljubav na prvi pogled – pravdao je Tom vezu s Ritom.

Margarita Ibrahimoff  Wilson, poznatija kao Rita, Amerikanka je grčko-bugarskih korijena. Majka joj je rođena u Grčkoj, a otac Hassan Halilov Ibrahimoff bio je bugarski musliman turskog porijekla, također rođen u Grčkoj. Toliko je očarala Hanksa da je zbog nje promijenio i vjeru, pa danas umjesto katoličanstva prakticira pravoslavlje. Brak s Ritom pružio mu je, pohvalit će se kasnije u intervjuima, sve ono što nikada do tada nije imao, pravu porodicu.

– Iskreno, ovim sam vjenčanjem stekao pravu tradicionalnu porodicu u kojoj ljudi obožavaju provoditi vrijeme jedni s drugima. Tokom svih ovih godina braka s Ritom otkrio sam da ništa izvan braka ne može nadomijestiti taj osjećaj. Ne mogu ni nabrojati sve prednosti koje nosi takav odnos. Kad si iz dana u dan do u detalje uključen u život svojih bližnjih – priznao je Hanks.

Godine 2002., od raka kostiju je preminula njegova prva supruga, te je Tom dvoje djece koje je dobio s njom, doveo u porodičnu kuću i od tada zajedno s Ritom i njihovo dvoje djece žive kao jedna velika, sretna porodica.

Međutim, ova opaka bolest, kancer, ponovo će se vratiti u njegovu porodicu. Supruzi Riti 2015. godine će biti dijagnosticiran rak dojke, zbog čega će biti podvrgnuta dvostrukoj mastektomiji.

– Oporavljam se i što je najvažnije, očekujem potpun oporavak, jer je rak otkriven vrlo rano, imam izvrsne ljekare i zato jer sam zatražila i drugo mišljenje ljekara –  rekla je Rita za magazin “People”.

tom hanks5 tom hanks4 tom hanks1

SJAJNI DOKUMENTARCI

Na kraju je uspjela pobijediti rak. Rita je danas 100 posto zdrava žena, te vrlo otvoreno na okruglim stolovima posvećenim ovoj temi govori o tome kako su ona i njena porodica prebrodili ovaj težak period.

– Kada sam se suočila s dijagnozom i kada sam prolazila operaciju, jedino što sam ljudima željeli reći jeste da nam i dalje ostaju trenuci u kojima imamo ljubav i osmijeh. Tom i ja smo gledali filmove, sjajne dokumentarce, jeli kvalitetnu hranu i činili sve kako bismo očuvali duh i bili zahvalni – kaže Rita.

Tom i Rita su prebrodili i ovu krizu, a da brak nosi sobom i kompromise, potvrđuje i glumčeva izjava:

– Kad vas zadese problemi, poput ovoga, ostajete tu gdje jeste. Ne idete nigdje. Možda moj i Ritin brak ne bi uspio da se nismo upoznali kao već zreli ljudi. Kada sam je oženio, pomislio sam da će to biti velika promjena u mom životu. Vjerujem da nas je sudbina dovela jedno drugom, ali naša veza nije čarobna poput onih na filmu. Ne kažem da je brak jednostavan, ali važno je da smo oboje sigurni da ćemo ostati zajedno bez obzira na probleme – rekao je Hanks o svom braku, dok Rita tvrdi da je tajna uspješnosti to što nikada jedno od drugog nisu zahtijevali da se promijene.

– Nikada neću zaboraviti osjećaj koji me je preplavio još na početku veze i ostao do danas. Držali smo se za ruke, pogledao me i rekao da se nikada neću morati mijenjati da bih bila s njim. To me je učinilo presretnom ženom – rekla je Rita, koja će zajedno s Tomom krajem aprila proslaviti 29 godina zajedničkog života.

tom hanks2

Pročitajte još