Bend „Udruženje rođaka” sve popularniji u Norveškoj: Tata s puta donese sudžuku, travnički sir i „Azru“, da dokaže mami da je mislio na nju

Piše: Redakcija

Popularnost otkriva nešto što već postoji u osobi. Imali smo priliku upoznati neke veće zvijezde. Svirali smo s Lepom Brenom, nastupali smo prije Bajage. Znate šta, prosjek onih koji izaberu da dignu nos u vis, isti je kao među normalnom rajom. Ne treba ti popularnost da digneš nos u zrak.

Kada odete u drugu državu na duži period, mnoge stvari vas ispune nostalgijom. U želji da bosanski duh sačuva miljama daleko od države u kojoj su se rodili, Igor Dunđerović iz Sarajeva, u Norveškoj je osnovao bend koji je simbolično nazvao „Udruženje rođaka“. Članovi benda: Mili i Sanjin Oručević, Elvis Medić, Daniel Lazar, Almir Mešković, Dženo Mujić i Igor Dunđerović svoju karijeru su počeli prije deset godina nakon što su shvatili da su Norvežani fascinirani balkanskim ritmovima. Kada smo kontaktirali Igora, priznao je da ga je naš poziv ispunio pozitivnom nostalgijom.

MAMA AZRA

– Moja mama se zove Azra. Čak i u Norveškoj nađem vaš magazin kod nje. Kada se tata vrati s puta, u Norvešku donese sudžuku, travnički sir i „Azru“, mami kao dokaz da je mislio na nju dok je bio na putu. „Azra“ me podsjeća na one lijepe dane djetinjstva – na početku našeg razgovora govori Igor.

Kako kaže, njihove pjesme su mnogim Norvežanima čudne i tretiraju ih kao džez, a onda se prevare pa počnu i plesati.

– U te ritmove smo ubacili onaj oštri satirični sarajevski humor. Neočekivano je to sve upalilo. Možda zato što je i Norveška brdovita i nepraktična zemlja, baš kao i BiH. Tu se čovjek navikne na rutinu, melanholiju i na oblake, te misli da to tako treba i da je prebolio nostalgiju. Onda, u nekom neplaniranom tripu sretne Bosanca, i zasjedne tako tri sata u kafiću pa zakasni na autobus – kaže Igor.

Dugo su snimali pjesme na norveškom jeziku, a onda zbog te nostalgije i velike želje, počeli su svirati i ljudi iz BiH.

– Ne možemo na Balkan donijeti sevdalinku, niti možemo pjevati pjesmice na norveškom. Zato smo napravili nove pjesme, vesele, ljubavne, na maternjem jeziku, i otišli da snimimo u studiju Pavarotti u Mostaru, možda najviše za svoju dušu, ali i to je izmaklo kontroli – kaže Igor.

Bend1

Album „Kafana Hollywood“ imali su  priliku predstaviti u Mostaru gdje im se pridružio Mustafa Šantić, koji je čak i otpjevao pjesmu napisanu za njega.

– Pridružio nam se i Attila Aksoj iz grupe „Zoster“, te Orhan Maslo, direktor Mostar Rock School, a nekad je bio perkusionista u „Dubiozi Kolektiv“. Nermin Harambašić nam je producirao ploču rane konstelacije našeg benda, a onda je u Los Angelesu napisao posljednju pjesmu Rickyju Martinu – kaže Igor.

Veliku pažnju fanova privukla je njihova pjesma i spot „Nermina“, koja sadrži elemente Šantićeve „Emine“.

NASTUP S BRENOM

– Tekst smo izmijenili, pa je naša verzija jedna modernija slika društva o jednoj Nermini. Čim smo tu pjesmu prezentirali, pojavili su se komentari da je verzija fantastična, pa i oni koji su stava da se mi „zezamo“ s jednom lijepom sevdalinkom. Obradili smo mi još 100 pjesama na čudne načine, i niti jedna od njih nije zato što ne volimo originalnu verziju, već joj želimo dati novu dimeniziju – kaže Igor i dodaje da mu je u početku bilo izuzetno teško otpjevati pjesmu na norveškom, jer nije Norvežanin.

U Norveškoj je ovaj bend stekao veliku popularnost, ali, kako kaže, ta popularnost ih nije uspjela promijeniti.

– Popularnost otkriva nešto što već postoji u osobi. Imali smo priliku upoznati neke veće zvijezde. Svirali smo s Lepom Brenom, nastupali smo prije Bajage. Znate šta? Prosjek onih koji izaberu da dignu nos u vis, isti je kao među normalnom rajom. Ne treba ti popularnost da digneš nos u zrak – kaže Igor i za kraj našeg razgovora dodaje kako se raduje susretu sa bh. publikom.

Bend2

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti