Toni Cetinski: Biti džentlmen da se naučiti

Piše: Redakcija

Uprkos uspjesima u struci, kojoj sam neizmjerno zahvalan na pozitivnoj potvrdi svega što radim, najvažniji mi je uspjeh kod publike, koji nastojim u svakoj novoj pjesmi, koncertu ili projektu iznova opravdati što je moguće kvalitetnije.

Početkom godine Tony Cetinski svoju vjernu publiku obradovao je singlom i videospotom naslova “Laku noć”. Kroz dugogodišnju karijeru, hrvatski pjevač uvijek je vodio računa da onima koji ga slušaju, kad je o muzici riječ, daruje ne samo trendi zvuk, već i nešto potpuno novo i drugačije. Tako je bilo i s “Laku noć”. Ovom pjesmom Tony, zapravo, promovira i novi projekt na kojem radi, a riječ je o akustičnim varijantama pjesama, bližim rocku ili pravom pop-rocku.

– Prvu reakciju publike osjetio sam na nastupu uživo na finalnoj večeri EMA-a RTV Slovenija (slovenski Izbor za pjesmu Eurovizije), a na koncertima publika ponovo sve potvrđuje svojim iskrenim pjevanjem i plesom, i to mi je najvažnije. Pjesma super prolazi – kaže Cetinski, koji ove godine obilježava 27 godina uspješne karijere. U skoro tri decenije estradnog rada, Cetinski je jedini pjevač s ovih prostora koji se može hvaliti višestrukim saradnjama sa svjetski popularnim imenima. Stejdž je dijelio s Joseom Carrerasom, Michaelom Boltonom, Montserrat Caballé, Placidom Domingom, Shakirom, Joeom Cockerom i mnogim drugim. S ove vremenske distance s jednakim emocijama gleda na svaku od spomenutih saradnji ili susreta.

 Sačuvana priznanja

– Ukratko, najveći su i najjednostavniji, a s nekima sam ostao i u stalnom kontaktu i gostovao na njihovim koncertima. Royal Albert Hall u Londonu, dva dana zaredom kao gost Boltonu koji me sam već naziva prijateljem. Uprkos uspjesima u struci, kojoj sam neizmjerno zahvalan na pozitivnoj potvrdi svega što radim, najvažniji mi je uspjeh kod publike, koji nastojim u svakoj novoj pjesmi, koncertu ili projektu iznova opravdati što je moguće kvalitetnije. I ne biste vjerovali, još nisam dozvolio rutini da me pojede ili obeshrabri. Uživam i utoliko što mogu birati koliko često i gdje ću u kojem trenutku pjevati, te ne moram hvatati svaku ponudu i priliku i po svaku cijenu – govori Tony.

Muzički uspjesi, uzastopni koncerti u velikim dvoranama, regionalne turneje, hitovi od kojih svakako treba izdvojiti: “Blago onom tko te ima”, “Mjesečar”, “Umirem 100 puta dnevno”, “23. prosinac”, “Kad žena zavoli”, “Lagala nas mala”, “Vjera nevjera” i “Od trnja do zvijezda” donijeli su i brojna priznanja. Najznačajniju muzičku nagradu u Hrvatskoj “Porin”, ukoliko zanemarimo kao opciju nagradu za životno djelo, Tony je do sada dobio praktično u svim najvažnijim kategorijama. Gdje čuva sva svoja priznanja, pitam ga.

– Neka sam zagubio u selidbama, a selio sam se desetak puta već do sada, a neka su mi na klaviru i po raznim punktovima u stanu. Neka priznanja su po kutijama u garaži. Hoćete li baš da vam preciziram, gdje koja nagrada stoji u stanu? (smijeh). Šalim se. Ako bih pričao priču o muzičkom putu koji sam prošao, bila bi to duga priča, ali nije kako bi neki možda zamišljali. Samo ću reći da sam se dugo morao dokazivati na terenu. Petnaest godina rada prije bilo kakve slave i hitova, minuli je rad koji mi je donio kasnije konstantu na terenu. Što je najvažnije – Iskren je.

Iza svakog uspješnog muškarca, kaže stara umotvorina, stoji i snažna žena. Tonyjeva velika podrška je njegova supruga Dubravka Dujak, s kojom je u braku tri godine. Tonyju je ovo treći brak, a zanimljivo je da je sadašnju, 15 godina mlađu suprugu, javljaju mediji u susjedstvu, zaprosio putem naslovnice jednog hrvatskog sedmičnika. Neobičnu, romantičnu gestu popularni pjevač potvrdio je kasnije prilikom vjenčanja s Dubravkom, kad je organizirao čak tri svadbena slavlja.

Ključ bračne sreće

Nakon vjenčanja u Las Vegasu i mladenkinim rodnim Vinkovcima naš sagovornik i njegova izabranica, magistrica ekonomije i PR stručnjakinja, svadbeno slavlje su zaokružili u Zagrebu na fešti sa svojim bendom i prijateljima. Džentlmeni i kavaliri nisu nikad ni u jednom vremenu ni u jednom društvu bili većina. No, Tony, očito, uprkos napornom radnom tempu, uspijeva njegovati ove manire.

– To se da naučiti, ali ako nemaš to u sebi, onda ide mnogo teže. Baš kao i s muzikom. Nisam muškarac koji skriva svoje emocije – govori nam i otkriva šta je danas ključ uspjeha braka.

– Nisam kompetentan, ali mislim da su to povjerenje i poštovanje i naravno privlačnost i strast.

Toni Cetinski9

Niko me ne može razdvojiti od Sarajeva

U Sarajevu je Tony rado viđen gost. Jedan grad ne čine samo zgrade, već i njegovi ljudi, a ovoga puta nam otkriva ko su prijatelji koje najradije sreće u našem glavnom gradu i koja su to mjesta koja naročito voli posjetiti?

– Sve vezano uz Sarajevo volim i iznimno cijenim, a da ne govorim koliko sam još od 1996. godine posebno jako vezan za taj grad i ljude u njemu. Tu vezu niko i ništa ne može razdvojiti.

Pročitajte još