Pamela Ramljak: Dugo sam čekala svoga sina

Piše: Redakcija

U decembru prošle godine pjevačica Pamela Ramljak je za magazin „Azra” prvi put progovorila o borbi za potomstvo. Prije nekoliko godina, u devetoj sedmici trudnoće doživjela je spontani pobačaj. Kasnije je otkrila da je razlog gubitka ploda bila trombofilija, koja uzrokuje zgrušavanje krvi. Godine su prolazile, Pamela je priželjkivala da se ostvari u ulozi majke. Saznala je da je ponovo trudna, no, ovog puta stvari je uzela u svoje ruke, te svakog dana, šest mjeseci, sama sebi davala injekcije koje razrjeđuju krv, kako bi sačuvala plod. Uspjela je i prije tri i po mjeseca na svijet donijela svoje prvo dijete, sina Antuna.

Nakon duge borbe za potomstvo, pjevačica Pamela Ramljak je prije tri i po mjeseca na svijet donijela dječaka. Sa suprugom Mladenom, s kojim je u braku od 2013. godine, i sinom Antunom uživa u najljepšim porodičnim trenucima. Za naš magazin govori o najljepšoj ulozi koju joj je život dodijelio, te pojašnjava koliko je važno za buduće majke provesti testove na trombofiliju.

– Majčinstvo je najljepši osjećaj koji sam do sada iskusila. Nema osjećaja koji se može uporediti s tim. Najljepši i meni najdraži osjećaj na svijetu – kaže Pamela za naš magazin.

Prije nekoliko godina, u prvoj trudnoći, pjevačica je doživjela spontani pobačaj u devetoj sedmici. To je bio bolan gubitak od kojeg se dugo oporavljala. Kaže, nije jednostavno kada dođeš na ginekološki pregled gdje ti doktor saopći da ne može vidjeti otkucaj bebinog srca. Za Pamelu je to bio najgori životni period. Mislila je kako se nikada neće ostvariti kao majka. Sa suprugom Mladenom je razmišljala i o mogućnosti usvajanja djeteta. Srećom, nakon nekog perioda otkrila je da je razlog gubitka ploda trombofilija, koja uzrokuje zgrušavanje krvi, te samim tim i pronašla rješenje. A rješenje je bilo više od 200 injekcija.

 Mutirani gen

– Saznala sam da imam mutirani gen. To se desilo sasvim slučajno. Moja rodica je zamalo izgubila život zbog tromba koji se nalazio u mozgu, ali je, srećom, preživjela. Ona mi je prvi put tada rekla za taj gen. Nalaz se može uraditi uzorkom krvi. Taj gen je najčešći uzrok spontanih pobačaja. Tada sam se odlučila testirati, iako u Hrvatskoj tek nakon trećeg spontanog pobačaja žene šalju na test, što je po meni apsurdno, jer nisam mogla zamisliti da još dva puta prolazim kroz isto. U svakom zlu neka sreća, odmah sam počela sama sebi davati injekcije Clexanea. Bilo mi je drago što je bila poprilično rana trudnoća, tako da se beba odlično razvijala. Presretna sam da je medicina to omogućila. Danas se s tom terapijom mnoge žene mogu ostvariti kao majke, a prirodno bi to bila jako rizična trudnoća – kaže Pamela.

Hrabro je odlučila ništa ne prepustiti slučaju, već stvari uzeti u svoje ruke. Sakupila je snage, čvrsto odlučila da želi bebu, te svakog dana u narednih šest mjeseci je sama sebi davala injekcije koje razrjeđuju krv, kako bi sačuvala plod. Prisjeća se onog trenutka kada je saznala da je u drugom stanju.

– Kada sam saznala da sam drugi put trudna, bila sam presretna. Miješao mi se osjećaj sreće i straha, ali, ipak, malo više sreće. Kada sam uradila test za trudnoću, nisam imala snage sama vidjeti je li pozitivan ili negativan, nego sam poslala supruga u kupatilo, a taj trenutak nikada neću zaboraviti. Dolazi Mladen s testom u rukama i govori: „Ljubavi, piše 3+, nosiš trojke”. Onda smo se počeli smijati, a test je pokazivao da su tri sedmice trudnoće. Taj trenutak će mi zauvijek ostati u lijepom sjećanju – kaže Pamela.

Uživala je u trudničkim danima, čuvala je i sebe, a i bebu u stomaku, a onda je došao trenutak da na svijet donese malenog dječaka.

– Sve se dešavalo kao u filmu. Vodenjak mi je pukao dan prije porođaja. Suprug i ja smo odmah požurili u bolnicu. Nisam se uspjela ni obući, samo sam se umotala peškirima i otišli smo. Kada sam došla tamo, smjestili su me u pretporođajnu salu i moram priznati da sam se, slušajući cijelu noć kako se žene porađaju, malo i uplašila. Trudovi su mi se pojavili tek u pet ujutro i trajali su skoro 14 sati. Bilo je prilično naporno. Nisam smjela dobiti epiduralnu anesteziju zbog injekcija koje sam prethodno sebi davala. Od toga je trebalo proći 12 sati. Posljednja tri sata sam dobila epiduralnu i onda sam malo spavala između trudova, što mi je mnogo pomoglo. Ali, kada ti bebu stave u naručje i kada je vidiš prvi put, svi bolovi se zaborave. Zaboravila sam svih tih 17 sati bolova – kaže Pamela.

Veliku podršku Pameli je uvijek u svim situacijama davao suprug Mladen, koji je i prisustvovao porođaju.

pamela ramljak4

– Bio je sve vrijeme uz mene. Nije bio uz mene jedino u pretporođajnoj sali, jer sam malo spavala. Ujutro je došao i bio je do kasnih popodnevnih sati, kad sam i rodila. Ne znam šta bih da mi nije bilo njega. Donosio mi je vodu, držao mi ruku, a znao je i zagalamiti na ekipu, da mi daju nešto protiv bolova. Pomagao mi je i govorio da dišem, jer sam u tim trenucima doslovno zaboravila disati – kaže Pamela.

Osim što je bio uz nju tokom trudnoće i porođaja, koliko mu slobodno vrijeme dozvoljava, to radi i danas.

– U svemu pomaže podjednako kao i ja. Malo više sam s bebom ja, ali on ima posao koji od njega zahtijeva svakodnevno prisustvo, tako da je normalno da je na meni malo veći „teret”. On češće kuha i nije mu strano uraditi nešto i u stanu. Ne boji se držati bebu. U početku je čak imao više hrabrosti od mene – kaže Pamela, te dodaje kako su zajedno odlučivali o imenu koje će dati bebi.

– Mnogo je razloga zašto smo se odlučili za to ime. Jedan od njih je zato što smo se vjenčali u crkvi sv. Antuna Padovanskog, drugi je što je to naš najdraži svetac, a treći, ujedno i najveći razlog jeste što je moj suprug izgubio majku Vlastu, kada je imao tri godine, a njegova majka je htjela da se njen sin zove Antun. Nije uopće bilo razmišljanja ako bude dječak da će se zvati Antun – kaže Pamela.

Dolaskom sina, njihova svakodnevica se mnogo promijenila, dječak je donio radost, ali i učvrstio njihov odnos.

– Svakodnevnica se poprilično promijenila. Nema nimalo dosade. Suprug i ja nemamo vremena samo za nas, kao prije, ali i ne treba. Antun nam je najvažniji u životu i sve se vrti oko njega. Još više je učvrstio naš odnos. Kada nešto treba pomoći, tu je i Mladenova sestra. Sve je mnogo bolje i pozitivnije – kaže Pamela i dodaje kako su joj prvi dani majčinstva bili neobični i pomalo teški.

 Odlazak u teretanu

– Kao novopečena mama nisam tačno znala kako se sve radi. Sve mi žene imamo instinkte, ali uvijek se pitaš da li radiš sve kako treba. Međutim, kada je prošlo nekoliko sedmica, navikla sam se. Najvažnije mi je bilo da Antun ima svoj ritam i da se ja prilagodim tome. Ranije mi je bilo nezamislivo zaspati prije ponoći, a sada, kada Antun zaspi u devet sati uvečer, tada i ja idem na spavanje – kaže pjevačica, koja nakon rođenja sina izgleda kao da i nije rodila.

– Nije mi se bilo teško vratiti u formu, jer sam u trudnoći dobila samo 12 kilograma, iako se to smatra „zlatnom sredinom”. Tri dana nakon porođaja sam se izvagala i imala sam devet kilograma manje, a i ostale kile s dojenjem odu jako brzo. Ništa posebno nisam radila, štaviše, mnogo jedem. Moram priznati da sam ove sedmice prvi put nakon porođaja otišla u teretanu. Nadam se da ću do ljeta imati ponovo „bikini figuru” – kroz smijeh kaže Pamela.

Trudi se da svaki trenutak provede sa sinom Antunom, kako bi od samih početaka njegovog života izgradila najljepše uspomene.

– Provodimo najviše vremena u igri i maženju. Dojim ga, uspavljujem i kupam, i tako sve u krug. Nije mi uopće dosadno. Volim sve zabilježiti fotografijom, tako da već imam više od dvije hiljade njegovih slika. Dugo sam čekala svog sina, pa sad ne propuštam niti jedan trenutak s njim – kaže Pamela.

Kaže da Antun uopće nije zahtjevna beba, a već od malih nogu ga ne želi navikavati samo na sebe.

– Ima zadovoljavajući ritam spavanja, budi se samo jednom po noći. Danju je dobar, voli da bude u naručju, kao i svaka beba. Uvijek sam mu tu za utjehu. Mnogo voli da mu pjevam, tada se smije i počne gugutati, kao da imitira pjevanje – kaže veselo Pamela.

pamela ramljak1

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti