Mlade Srebreničanke predstavile novu kolekciju bh. dizajnerice Aide Korman: Izazov je ostati prirodan poput sestara Bektić

Piše: Redakcija

Sestre Bektić: Ćamku, Kadiru, Fatimu i Dženetu iz Srebrenice bh. javnost imala je priliku upoznati kroz nesvakidašnje fotografije Ade Hasanovića, koji ih je prikazao poput ljepotica iz filmova kako u selu Jasenova, udaljenom nekoliko kilometara od Srebrenice, jašu na konjima koje uzgajaju njihovi otac i majka. Kroz te prizore smo imali priliku i vidjeti svu ljepotu podrinjskog kraja. Sestre Bektić su ponovo pred fotoobjektivom, ali ovog puta Darija Matića, koji ih je prikazao u jednoj drugačijoj ulozi, ulozi modela. Sestre iz Srebrenice, naime, prezentiraju novu kolekciju bh. dizajnerice Aide Korman, poznate kako u svom radu stavlja akcenat na BiH i njenu višestoljetnu tradiciju. Kreacije koje su sestre Ćamka, Kadira, Fatima i Dženeta nosile, svojevrsna su kompilacija Aidinih kolekcija, kojima se trudi očuvati tradiciju BiH.

aida korman

– Njegujem tradiciju starih zanata, ručnog rada, koji se očituje kroz krojeve, ali i narodni vez koji koristim u svojim kreacijama. Posebnu pažnju plijeni model cvjetnih dimija, koje sam redizajnirala. Moje dimije postaju multifunkcionalan komad, koji se može iznijeti na više načina: kao suknja, hlače ili haljina – kaže modna dizajnerica Aida Korman, koja inspiraciju za svoj rad, kao i uvijek, pronalazi u ljepotama BiH.

Sestre Bektic13

 Narodna nošnja

– Njena historija i folklorna tradicija predstavljaju nepresušan izvor inspiracije. Prirodne ljepote BiH, cvjetne livade, pronašle su mjesto u ovoj kolekciji i očituju se u floralnim printovima na materijalima. Rad na kolekciji traje nekoliko mjeseci. Proces počinje istraživačkim radom, u mom slučaju riječ je o etnografskim istraživanjima, radu na terenu, promatranju i intervjuiranju, sakupljanju i analizi građe. Potom pristupam odabiru materijala i crtanju kolekcije. Slijede fitting i realizacija designa na modelu – kaže Aida.

Mnoge kreacije koje je imala priliku uraditi najviše se baziraju na narodnoj nošnji.

– Volim istraživati i proučavati materijalnu i duhovnu kulturu raznih naroda, iako je moj fokus bila BiH. Zanimaju me životi, običaji, vjerovanja, predanja naroda, rituali i simboli, koji se među narodima svijeta miješaju. Naći ćete identične motive Maja ili Inka ili Hopi Indijanaca, kod nas ili u Africi ili u Aziji – kaže Aida.

Sestre Bektić su i prije imale priliku pozirati, ali nikada u ulozi modela. Nakon što su u javnost dospjele fotografije kako sestre Bektić jašu konje, fotograf Dario Matić je došao na ideju njihove fotografije ovjekovječiti na potpuno drugačiji način. U njima je pronašao veliki potencijal i inspiraciju, te u narednom periodu namjerava zabilježiti fotografije u četiri godišnja doba, a potom od tih fotografiji izraditi kalendare, te ih plasirati u turističke organizacije, a onda napraviti i izložbu. Na taj način žele prikazati kako BiH ima pozitivnih i lijepih priča.

Sestre Bektić su se prvi put okušale u ulozi modela i pred fotoobjektivom su to iznijele kao pravi profesionalci.

– Nikada nismo razmišljale o tome da ćemo jednog dana nositi kreacije neke dizajnerice i da ćemo tim činom biti etiketirane kao modeli, ali nam je čast bila upoznati Aidu Korman i predstaviti njene kreacije. Ovisnik sam o „bosanskom ćilimu”, tako da sam sa zadovoljstvom prihvatila izazov modela, gdje sam nosila kombinaciju bosanskih dimija i „21. stoljeća”. To je bilo divno iskustvo, gdje sam nesvjesno zakoračila u svijet modelinga. Bio je to studio u prirodi i s konjima. Velika je razlika fotografisati modele u studiju i na ovakvom mjestu. Neke fotografije smo ponavljale mnogo puta, kao da je riječ o scenama iz filma. Cijeli rad je ovisio o konjima, o njihovim „pozama” i pokretima, naročito fotografije na kojima smo sve četiri na konjima u galopu – kaže najstarija sestra Ćamka.

Sestre Bektic11

Njihovom ulogom je oduševljena i dizajnerica Korman.

– Sestre Bektić su prirodno lijepe i nadarene mlade djevojke. Oduševila me je njihova spontanost i autentičnost. Osvježenje su u moru kiča i lažnih ušminkanih vještačkih ljepotica. Izazov je ostati prirodan poput sestara Bektić – kaže Aida.

Upravo to je ono što ih i izdvaja od drugih. Devetnaestogodišnja Ćamka smatra da je dobar izgled skriven u jednostavnosti, prirodnosti i eleganciji.

Sestre Bektic6

 Pravni fakultet

– Moj modeling se razlikuje od ostalih. Pokušavam predstaviti nešto sasvim drugačije, što odudara od 21. stoljeća i društva u kojem se nalazim. Svi su okupirani „savršenim” izgledom, gdje svaka linija mora dosegnuti perfekciju. Mislim da onog trenutka kada čovjek prihvati sebe onakvim kakav zaista jeste, te prihvati svoju prirodu, tada jedino može dosegnuti perfekciju, jer je upravo ona skrivena u prihvatanju nepravilnosti na ljudskom tijelu – kaže Ćamka, koja, ipak, ima namjeru nakon završetka Druge gimnazije upisati Pravni fakultet u Sarajevu.

– Ako se i budem bavila modelingom, to će biti nešto potpuno drugačije od standardnog. Postoji mnogo toga što me privlači. Volim čitati i pisati, da sam stalno u pokretu. Veliki sam ljubitelj kafe, ali kafu volim piti sama, jer obično uz kafu s društvom idu tračevi i nebitne informacije, što mene jako iritira. Sreću i zadovoljstvo tražim u malim stvarima. Kako mi je u gene utkana ljubav prema životinjama, jednog dana bih voljela imati svoju ergelu s bezbroj konja. Zvuči nemoguće, ali s obzirom na to da sam veliki optimist i vjerujem u snove, moja želja je i izvodljiva – kaže Ćamka, koja sa sestrom Kadirom živi u Sarajevu, dok druga sestra Fatima ide u Medresu „Osman-ef. Redžović” u Visokom, a najmlađa sestra Dženeta živi s roditeljima u Srebrenici.

– Trenutno smo obaveze usmjerile ka školi, dok avanture ostavljamo za Srebrenicu, gdje energiju trošimo s konjima u galopu. Mi smo još djevojčice koje se trebaju obrazovati i graditi sebe, tako da smo više za školu nego za modeling. Modeling može i „usput” – kaže Ćamka.
Za šta god da se odluče, vjerujemo da će sestre Bektić napraviti veliki uspjeh, jer sve što rade, rade od srca i s velikim entuzijazmom.

Sestre Bektic3

 

Foto: Dario Matić

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti