Zoran Kiki Lesendrić: Kako smo se Zlaja i ja potukli zbog djevojke

Piše: Redakcija

Često sam bio pred izazovima, ali jedan od najvećih je bio svakako ponovo se vratiti muzici, nakon pauze od nekoliko godina. Da nije bilo podrške prijatelja i porodice, sigurno bi bilo mnogo teže. I uvijek je tako. Kada prijatelji daju vjetar u leđa, sve je lakše

kiki novo2

Muzičar, kompozitor i producent Zoran Kiki Lesendrić, vrhunac popularnosti stekao je sredinom osamdesetih godina, kada je osnovao grupu „Piloti”. Tokom 37 godina karijere, iz Kikijeve vrijedne i kreativne radionice iznjedrene su mnoge pjesme kako za „Pilote”, tako i za druge kolege. Trideset godina je prošlo od njihovog hita „Kada sanjamo”. Da je pjesma istinski evergreen u pop i rock muzici naših prostora, potvrđuje ne samo činjenica da je preživjela duge tri decenije, već i da su je Kiki i „Piloti”, kroz novi aranžman i videospot, uvrstili u svoj novi album „Rekla je da u mojoj glavi čuje gitare i bubnjeve”, koji su u aprilu predstavili u Beogradu. Album je drugačiji od svih njihovih dosadašnjih po tome što se na njemu nalazi 20 najvećih hitova koji su obilježili 35 godina dugu karijeru”Pilota”, s tim da pesme imaju nove aranžmane.

Osim promocije albuma, Kiki i družina iz „Pilota” najavljuju veoma radno ljeto. U vrijeme kad smo dogovarali i realizirali ovaj intervju momci su se spremali na put u Kanadu, gdje su ih čekali nastupi. Po povratku u Evropu, u junu ih čeka veliki koncert na beogradskom stadionu Tašmajdan. Uprkos prekookeanskom putu, Kiki je odvojio vremena za razgovor za „Azru”.

– Pesma „Kada sanjamo” je jedna od naših najvažnijih pjesama i često smo joj davali neki novi život. Tako i sada na novom albumu. I tada kada je nastala, i danas, svijet je zaista lijep kada sanjamo. Povezali smo se s jednom sjajnom ekipom mladih ljudi iz Bijeljine, okupljenih u produkciju „Invenio films” i razmišljali koja od kultnih pjesama treba da dobije videospot. Jednoglasno i za pet minuta, dogovorili smo se da to bude upravo „Kada sanjamo”. Sada kada je spot gotov i zaista je sjajno primljen kod publike, drago mi je da je upravo ova pjesma, nakon više od 30 godina života, dobila svoje video izdanje.

Spot je snimljen na prostorima BiH. I počeci grupe „Piloti” su vezani za našu zemlju. Zbog čega se uvijek rado vraćate u BiH?

– Spot je sniman na nekoliko lokacija u blizini Bijeljine, u prelijepim prirodnim ambijentima, a završni kadrovi spota snimani su na koncertu u legendarnom sarajevskom Domu mladih. Publika u BiH je posebna. Postoji neka posebna energija kada se svira tu. I mi često nastupamo po bh. gradovima. U Tuzli smo u posljednjih nekoliko godina bili nekoliko puta, u Sarajevu, Zenici također. Dobro ste rekli, mene sjajne uspomene vežu za Sarajevo. Neki od mojih prvih snimaka, nastali su u studiju tadašnje Televizije Sarajevo, imam mnogo prijatelja i na muzičkoj sceni, ali i van nje i vrlo rado dolazim u BiH.

Osim na „Kada sanjamo”, podsjetit ću Vas na još jednu pjesmu „Te noći smo se potukli zbog nje”, za koju se također veže neobična anegdota, a to je da je nastala jer ste se, uistinu, na jednom ljetovanju potukli zbog jedne žene.

– Da. Pjesma je nastala na osnovu jednog događaja iz 1977. godine. To je bilo jedno nezaboravno ljetovanje, zahvaljujući kojem je nastala jedna od mojih najpopularnijih pjesama. Zajedno s mojim drugom Zlajom Ivaniševićem, kojeg sam sreo nedavno u Sarajevu, i još nekoliko prijatelja odmarali smo na Makarskoj rivijeri i bilo je mnogo svirki u diskotekama i ludih provoda na plažama. Zlaji i meni za oko je „zapala” ista djevojka i mi smo se zbog nje potukli. Ta tuča mi je bila inspiracija za hit „Te noći smo se potukli zbog nje”.

Tada je ta žena bila inspiracija za pjesmu, ali u čemu naročito pronalazite inspiraciju?

– Inspiraciju uvijek pronalazim u ljubavi. U svim njenim oblicima. Ljubav prema ljudima, muzici, prijateljstvu, životu.

Šta danas publika najviše voli slušati u odnosu na period s početka Vaše karijere?

– Svako vrijeme nosi i svoje muzičke trendove. Volim da osluškujem muzički trenutak u kojem živim, ali također volim i muziku iz nekih prošlih decenija. Tako je i s publikom. Ima onih koji su potpuno zainteresovani za nove muzičke trendove, ali i onih koji vole dah prošlosti. I dobro je da je tako.

Vaš sin Đorđe je prije nekoliko godina krenuo Vašim stopama. Jeste li zadovoljni njegovim izborom, jer roditelji obično uvijek žele da se njihova djeca bave nečim drugim?

– Đole se bavi muzikom, ali je i uspješan na polju nauke. Završio je Fakultet političkih nauka u Rimu i sada se iskušava profesionalno, upravo u onome što je izabrao za svoj životni poziv. On je veoma svestran, tako da se paralelno bavi i muzikom, sportskim menadžmentom i mnogim drugim stvarima.

kiki2

Koliko ga savjetujete u poslu i kojim životnim vrijednostima se trudite učiti ga?

– Savetujem ga, naravno, ali i on savjetuje mene. Važno je da bude dobar čovjek, a on je već svoj, ima 25 godina i samostalno donosi svoje životne odluke.

Duže od tri decenije ste u braku sa suprugom Ljiljanom, i uvijek ste govorili kako je ona Vaša najveća podrška. U čemu leži tajna uspješnog braka?

– Razumijevanje je ključ uspjeha. Mi se bavimo potpuno različitim poslovima i da nema tog razumijevanja, teško da bismo uspjeli.

Je li supruga Ljiljana Vaš najveći obožavatelj?

– Da li je najveći obožavatelj ne znam, ali kritičar zasigurno jeste.

Čime ćete se baviti kada odete u muzičku penziju?

– Ne namjeravam otići u penziju, jer muzičari rade dok god ih zdravlje služi. Umjetnici su posebna priča. Za takve penzija, formalno, ne postoji.

Šta Vam je u dugogodišnjoj karijeri bio najveći izazov?

– Često sam bio pred izazovima, ali jedan od najvećih je bio svakako ponovo se vratiti muzici, nakon pauze od nekoliko godina. Da nije bilo podrške prijatelja i porodice, sigurno bi bilo mnogo teže. I uvijek je tako. Kada prijatelji daju vjetar u leđa, sve je lakše.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti