Mediha Musliović, Berina Spahalić i Sejo Sexon: Matura naših mezimica

Piše: Redakcija

Za roditelje i učenike matura ima veliki značaj, jer je prekretnica u njihovom životu. Odrasli su, zreliji, te ih čeka mnogo obaveza i odluka koje će samostalno donositi. Na maturski ispraćaj, osim porodice i prijatelja, mnogi dođu vidjeti kako maturanti izgledaju, radujući se i uživajući u mladosti, ljepoti i entuzijazmu kakve samo mladost ima. To je posljednja zabava s profesorima i prijateljima iz školske klupe. Na matursku večer svoje mezimice ispratili su glumica Mediha Musliović, direktorica marketinga „International Healtha BiH” Berina Spahalić i muzičar Sejo Sexon.

MEDIHA MUSLIOVIĆ I BERNA BALIĆ: Kćerka je moj ponos svakog dana

mediha i berna matura3

Kćerka glumice Medihe Musliović, Berna Balić, završila je Drugu gimnaziju u Sarajevu. Od ranog djetinjstva, pa tokom školovanja, njih dvije su gradile odnos poput istinskih prijateljica, ispunjen ljubavlju i povjerenjem. Mediha se uvijek trudila kćerku savjetovati i biti uz nju u svakoj životnoj situaciji. Jedna od važnih, bila je prošle sedmice kada ju je ispratila na proslavu maturske večeri.

– Matura je veliki događaj, kako za dijete, tako i za roditelje. S obzirom na moja iskustva s „velikim događajima”, ni ovaj nije prošao mnogo drugačije. Dani pred maturu, pa mogu reći i mjeseci, bili su u znaku i raspoloženju te očekivane noći. Kreativni razgovori, ideje, slaganje i ne slaganje oko detalja bili su nam svakodnevica. Uvijek je to najuzbudljiviji dio, priprema i proces stvaranja bajkovite noći – kazala je Mediha Musliović.

Mediha se svojom Bernom uvijek ponosila, ali ipak, te noći nije mogla sakriti radost i ponos. Crvenu dugu haljinu birale su zajedno.

– Moja uzbuđenja su uvijek praćena mirom, saburom i svjesnošću o prolaznosti svega, zato je dijelom i ovaj dan bio sličan drugima, jer Bernom se ponosim svakodnevno. S lakoćom smo osmislile i odabrale matursku haljinu. Iako se činilo da je Berna preuzbuđena, način na koji sam ja to prihvatala i reagirala ulijevao joj je sigurnost i činio je bezbrižnom – kaže Mediha, i dodaje kako se sjeća svoje mature iz osnovne škole, ali da, nažalost, veliku maturu nije imala zbog ratnih dešavanja u to vrijeme.

Bernu cijeli život savjetuje, a te noći joj je sugerirala da se provede na najljepši mogući način.

– Dijete se ne savjetuje za jednu noć, već za cijeli život. Sretna sam jer sam kroz Bernino školovanje upoznala generaciju koja već sada ima razborite, svjesne i pametne mlade ljude – kazala je Mediha.

BERINA SPAHALIĆ, TIJANA I NEVENA BLAGOJEVIĆ: Najponosnija  tetka na svijetu 

berina matura1

Direktorica marketinga „International Healtha BiH” Berina Spahalić ove godine je na maturu ispratila kćerke svoje sestre, Tijanu i Nevenu Blagojević. Tetkine princeze su završile Drugu gimnaziju u Sarajevu.

– Matursko veče je bila kruna na njihovo srednje obrazovanje i moram priznati da sam ih prvi put doživjela kao odrasle djevojke. Ali, i dalje potpisujem da će zauvijek biti tetkine princeze. Uloga majke znači da i u momentima kada biste voljeli da popustite u nekoj odluci, ipak morate da je ispoštujete do kraja. Ali, tu je tetka kod koje je sve dopušteno, od slatkiša do nekih krupnijih stvari za koje samo ona zna i o tome se strogo šuti. Izrazito velika povezanost je nešto što nas veže još od njihovog rođenja. Kad je moja sestra donijela na svijet Tijanu i Nevenu, bila sam još dijete pa je njihov razvojni put odrastanja i sazrijevanja pratio moj. Uvijek sam se trudila da naš odnos bude odnos pun povjerenja, iskrenosti, ali zaštitnički odnos u svakom trenutku, pa čak u nekim momentima i onaj izraz na licu: „Samo se usudi, sa mnom ćeš imati posla” (smijeh). Nevena i Tijana su izrasle u dvije prekrasne djevojke, pametne i spremne za život koji ih čeka – kaže Berina, otkrivajući kako je u njihovo spremanje bio uključen čitav tim stručnjaka.

– Iako su Tijana i Nevena jednojajčane blizanke, njihov karakter je u mnogo čemu različit, te se to odražava i na njihov stil oblačenja. Sestra i ja smo saslušale njihove želje i tek onda dale svoje mišljenje. Trudile smo se da im ne namećemo svoje želje već da ispoštujemo njihove, što je učinio i kreativni tim koji stoji iza domaćeg brenda „Kaftan”. Zajedno su napravili skice haljina i na kraju kreacije, koje su bile upravo ono što su one željele. Za make-up, frizure i fotografije bila je zadužena tetka, odnosno ja, a ja sam to prepustila u ruke najboljih stručnjaka. Frizure je radio Eldin Nuhić, a te momente sreće cijele porodice fotoaparatom je zabilježila Muna Nazak – kazala je Berina.
Ono što je najvažnije ponosnoj tetki jeste da su one bile sretne i zadovoljne svojim izgledom. Ispraćaj nije mogao proći bez suza radosnica, ali i korisnih savjeta.
– Savjetovala sam im da se ne vraćaju kući prije zore (smijeh) i da uživaju. Da je matura proslava njihovog teškog četverogodišnjeg obrazovanja, da slave svaki onaj minut koji su provele uz knjigu, a ne vani s prijateljima, da je to prilika da svoju sreću podijele sa svojim školskim prijateljima. I naravno, da ponesu tene – kaže kroz smijeh Berina.

SEJO SEXON I TESA SUČIĆ: Molio sam Boga da ostane para za kirije 

sejo i tesa matura1

Na maturu je svoju kćerku ispratio i poznati muzičar Sejo Sexon. Tesa je njegovo prvo dijete i, kaže, ponosan je što je uspješno maturirala, te što ima perspektive za buduće školovanje i život.

– Matura je nešto mnogo više nego kraj četvrtog razreda i dobivanja neke diplome. Matura je trenutak kada vaše dijete prestaje biti vaše dijete i postaje čovjek, potpuno ravnopravan sa samostalnim putem u životu, sa svojim odlukama i planovima. To je trenutak kada morate promijeniti sebe i početi na jedan sasvim drugi način da funkcionirate sa svojim djetetom. Ponosan sam mnogo, jer su iskušenja velika. Nije lako u ovoj „džungli” izvesti dijete i sačuvati ga od svega što život nosi – kaže Sejo, te u svom stilu dodaje kako je izbor maturske haljine prepustio ženskim članovima porodice.

– To je više bilo u dogovoru sa ženskim dijelom porodice, ja sam samo molio Boga da ostane para za kirije, režije i da se može šta u prodavnici kupiti, da ne potroše cijeli budžet za taj mjesec – kaže Sejo.

Iako se nije petljao u „ženske stvari”, bio je presretan kada je vidio svoju kćerku u dugoj crvenoj haljini. Kaže, u njegovo doba je to bilo potpuno drugačije. Sretan je što njegova djeca imaju mogućnosti za bolje od onoga što je on imao.

– Kupila je prelijepu haljinu na granici glamura. Prelijepo izgleda. Ne bi čovjek nikada žalio para, da mu kćerka izgleda kao vila te noći. Sjetio sam se i svoje maturske noći. Ogromna je razlika. Danas su to velike pripreme, šminka, frizura, kamere, fotografi… To stvarno izgleda kao Kanski festival. Maturantice koje su bile na platou Skenderija, izgledale su kao na Izboru za Miss BiH, s tim što su maturantice mnogo ljepše nego što su te kandidatkinje. Ja sam na svojoj maturi imao samo tu privilegiju da mi stari posudi jedan sako i da u njega stavim karanfil, i to je bio sav glamur u naše doba. Bilo je to mnogo skromnije nego sada. Ali, u svakom slučaju, trenutak i važnost su bili isti – kaže Sejo, i dodaje koji je savjet dao kćerki Tesi pred matursku noć.

– Dao sam joj savjet da su likeri najopasnije piće, mnogo opasnije od viskija i ostalih žestica. Mnoge moje prijateljice iz razreda su završile ispod stola zbog likera. S njima treba biti oprezan – kroz smijeh govori Sejo.

Ponosni otac nije mogao sakriti suze na ispraćaju.

– Bilo je i suza radosnica, i knedla u grlu, ali opet ponos kakav samo roditelji mogu da osjete – kaže Sejo.

Pročitajte još