Adela Čomor: Volim ovisiti samo o sebi, zato sam izabrala atletiku

Piše: Redakcija

Adelu smo mogli fotografirati na bilo kojoj lokaciji u Sarajevu, no izabrali smo teren na kojem je ona domaća, atletsku stazu, samo što je Adela ovoga puta umjesto udobnih tenisica, ušla u štiklu

Piše: Fatima Šehović/Foto: Mario Klein

Ime koje je prošle sedmice mnogo spominjano u domaćim medijima je Adela Čomor. Ova 23-godišnja Sarajka, pobjednica je utrke „Avaz Tower Running 2017.“, i još jedan je u nizu svijetlih primjera koliko naša zemlja ima talentiranih i uspješnih mladih sportista. Iza Adele su zavidni rezultati, od onih koje je pravila u uličnim trkama, državnim prvenstvima, pa do onih u evropskoj ligi. Sredinom ovog mjeseca u Novom Pazaru na Balkanskom prvenstvu pred njom je novi izazov. Zanimljivo je kako je Adela svojevremeno trenirala košarku, ali je naposlijetku, ipak, izabrala atletiku. Nakon završetka srednje škole, logičan slijed je bio upis na Fakultet sporta i tjelesnog odgoja. Danas je članica Atletskog kluba „Novi grad“ iz Sarajeva.

– Prije svega, atletika je individualan sport i na neki način više volim ovisiti o sebi. Teško se s tim nositi psihički, jer nemate nikog drugog kriviti za vlastiti neuspjeh, ali taj osjećaj kada se potrudite i date sve od sebe i znate da ste dobro odradili ono što ste zamisliti, ne može se opisati. Sretni ste, zadovoljni sobom, imate više samopouzdanja, teško je te osjećaje opisati, morate ih osjetiti. Zahvaljujući atletici mnogo sam i putovala, upoznala različite ljude, ali u uz sve naše razlike, voljeli smo atletiku i savršeno se razumjeli – kaže Adela.

adela comor2

Domaći teren

Adelu smo mogli fotografirati na bilo kojoj lokaciji u Sarajevu, no izabrali smo teren na kojem je ona domaća, atletsku stazu, samo što je Adela ovoga puta umjesto udobnih tenisica, ušla u štiklu.

– Rijetko nosim štiklu, samo u posebnim prilikama. Najudobnije se osjećam s malo šminke i u sportskoj odjeći – govori nam.

Adela ima mlađeg brata i jedina je, priča nam, u svojoj porodici koja se bavi sportom.

– Ujutro ustajem na trening, nakon treninga većinom provodim vrijeme kući, gdje se odmaram za drugi trening i ostale obaveze koje me očekuju tog dana. U sedmici imam jedan dan odmora. Kada je pripremni period, treniram dva puta dnevno, a kada nam počne sezona, to većinom bude jedan trening na dan, zbog trka i takmičenja koje nas sljeduju za vikend. Moji treninzi zahtijevaju mnogo odricanja, a potrebno je dosta truda, rada, upornosti, strpljenja i volje – govori lijepa sportistkinja.

Na posljednjem mitingu na Malti, uspjela se plasirati u drugu grupu, te samim tim je napravila veoma značajan korak kada je riječ o atletici u BiH.

– Kada su nas prozvali kao drugoplasirane, mojoj sreći nije bilo kraja. To je nezamjenjiv osjećaj, treba ga doživjeti. U tom trenutku smo znali da se trud mojih kolega i mene isplatio. Velika mi je čast biti dio tima koji je ulaskom u drugu ligu, ušao u historiju BiH, što je veliki napredak za atletiku u BiH – kaže Adela.

U utrci „Avaz Tower Running 2017.“ takmičilo se oko 40 žena. Adela je uz 780 stepenica na 36 spratova, hrabro do cilja stigla prva.

– Nadala sam se prvom mjestu. Išla sam ka tom cilju da se popnem prva na vrh Tornja i mnogo mi je drago što sam taj cilj i ostvarila. Nije bilo nimalo lako, veliki je to napor i za mene trkača koji trenira svaki dan. Dođe ta kriza gdje bih najradije stala i prohodala, ali s vremenom naučite nositi se s tim i odgovoriti još jače, pomjerajući svoje granice – kaže mlada atletičarka.

Svaki sport sobom nosi određenu težinu, a s obzirom na to da Adela izuzetno voli atletiku, ne padne joj teško ni kada zimi mora više trenirati.

– Mislim da je zimi najteže, jer tada se dvostruko više mora raditi, kako bismo bili spremni za predstojeću sezonu. Naravno, mi kao srednjoprugaši, uprkos hladnoći i snijegu, trebamo raditi treninge na otvorenom. To je mnogo teško, jer treba da prođe određeni period da se i tijelo navikne na taj veliki napor. Ali, to je ujedno i najvažniji period, gdje se mnogo moramo truditi, ukoliko želimo biti spremni za tačkmičenja koja nas očekuju na proljeće i ljeto – kaže Adela.

Nisu samo pohvale koje pristižu Adeli. Kao i mnoge atletičarke, susrela se i sa brojnim kritikama.

– Dok su neki oduševljeni činjenicom da se bavim atletikom i da sam ozbiljna u tome, drugi dio to mnogo osuđuje. Ponekad se ne shvata da svako ima drugačiji pogled na svijet. Naravno, muškarci imaju svoje predrasude, jer kod nas je takav mentalitet, da se čak podsmjehuju kada se spomene da se želiš ozbiljno baviti tim sportom. Smatraju kako je to uzaludno trošenje vremena, kako se treba posvetiti drugim stvarima u životu. Ima tu, naravno, i onih koji to podržavaju, koji se čak i dive da ja kao djevojka imam volje i želju da se bavim ovim veoma zahtjevnim sportom – kaže Adela.

Još jedna činjenica koja sve oduševljava jeste da Adela sudi i fudbalske utakmice ženske Premijer lige BiH.

adela comor3

Glavni sudija

– Dok sam bila u srednjoj školi, na jednoj utakmici sam vidjela djevojku koja je bila asistent na utakmici gdje su igrali muškarci. Bilo mi je izazovno i zanimljivo da djevojka sudi fudbal. U tom periodu, ženski fudbal i nije bio razvijen, tada su bile samo tri žene koje su sudile fudbal. Danas je to malo razvijenije i sve više djevojaka se pridružuje udruženjima sudija.

Na početku sam htjela biti glavni sudija i taj početak je bio najteži. Nemate samopouzdanja, tu je i strah od reakcije trenera i igrača na vašu odluku, vrijeđanje i kritike roditelja. Vi ste glavni i većina odluka ovisi o vama. Nisam mogla podnijeti taj pritisak, pa sam se pronašla kao sudija asistent. Na seminaru ženske Premijer lige BiH imali smo čast slušati predavanja Fifa instruktorica koja je bila asistent i na njen nagovor, ostala sam čvrsto pri svojoj odluci – kaže Adela.

Imala je priliku suditi kadetima, juniorima i seniorima, ali najčešće sudi dječacima. Bude tu i nekih zanimljivih komentara.

– Bude im zanimljivo kada ugledaju djevojku na terenu, jer je to nesvakidašnje. Većina njih se obraduje pa onda bude nekih simpatičnih komentara – kaže Adela.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti