Internetu, internetu, šta znaš o meni?

Piše: Redakcija

Jeste li ikada u internetski pretraživač upisali svoje ime i prezime ili e-mail adresu i ostali iznenađeni brojem rezultata koji su se odnosili direktno na vas?

Istina je da prosječni korisnik interneta i nema baš pristup državnim bazama podataka ili tuđim profilima na društvenim mrežama ako oni nisu javni. Ali, to ne znači da se o nama ne piše i ako čuvamo svoju intimu.

Na internetu postoji čitav niz stranica koje mogu sadržavati podatke o nama, a do kojih bilo ko (od potencijalnih poslodavaca pa do “neprijatelja”) može doći bez većih poteškoća. Problem je u tome što informacije na takvim stranicama često nisu pretjerano tačne.

Najjednostavnije je, jednostavno, otvoriti neki od pretraživača i upisati svoje ime i prezime, e-mail adresu i druge podatke koji vas mogu identificirati.

Osim pretraživača poput Googlea ili Binga, svoju sreću možete okušati i na stranicama koje su specijalizirane za prikupljanje podataka. Rezultati koje tamo dobijete, mogu biti zastrašujući. Naime, takve internetske stranice prikupljaju podatke i sa stranica koje nisu indeksirane u pretraživačima i do kojih je teško doći ako ne znate gdje treba tražiti.

Zastrašuje to što one prikupljaju podatke i stvaraju svojevrsne profile koje potom čine dostupnima drugim korisnicima. Neke od preciznijih i veoma jednostavnih za korištenje su stranice Spokeo i Pipl. Spokeo omogućava pretraživanje po imenu i prezimenu, e-mailu, telefonskom broju, korisničkom imenu ili kućnoj adresi.

Kada pronađete osobu koju tražite, možete dobiti i gomilu privatnih informacija, ali i brojne zapise s različitih društvenih stranica, blogova, podatke o mjestima na kojima osoba ima otvorene korisničke profile. Pretraživanje baze podataka je besplatno, ali se pristup informacijama naplaćuje.

Većina stranica koje prikupljaju podatke o osobama, ima opciju brisanja podataka ukoliko to od njih zatražite. To ne garantira da se vaši podaci neće naći na nekoj drugoj stranici, ali barem ćete spriječiti da nastave prikupljati podatke na toj stranici.

Avaz.ba

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti