421
PEČENI KUKURUZ
Sastojci:
- kukuruz
- puter, omekšao na sobnoj temperaturi
- dimljena paprika
- so
- parmezan
- vlasac
Priprema:
- Kukuruz ispecite na vatri. Dok se peče, pripremite puter.
- U omekšali puter ubacite nasjeckani vlasac, so i dimljenu papriku. Izmiješajte.
- Dok je kukuruz još vruć premažite ga ovim aromatičnim puterom i po njemu posipajte parmezan.
- Posipajte i sjeckanim vlascem, te poslužite.
SALATA S TJESTENINOM I KUKURUZOM
Sastojci:
- 100 g zelene salate
- 1 svježa crvena paprika
- 300 g tjestenine
- 340 g kukuruza šećerca
- 150 g pileće šunke
- 150 g edamera
Priprema:
- U posoljenoj kipućoj vodi skuhajte tjesteninu, ocijedite je i dobro rashladite.
- U tjesteninu umiješajte šunku, sir i papriku, koje ste narezali na kockice, kukuruz šećerac te očišćenu i nasjeckanu salatu.
- Pripremljene sastojke prelijte preljevom od majoneze i jogurta. Poslužite kao predjelo, samostalni obrok ili kao sastavni dio hladne zakuske.
SUPA OD KUKURUZA
Sastojci:
- konzerva kukuruza šećerca (425 ml)
- 500 g krompira
- 200 g praziluka
- kašika putera
- 600 ml povrtnog temeljca
- 100 g neutralne pavlake
- pola vezice vlasca
- malo ulja za prženje
- prstohvat muskatnog oraščića
- so i biber
Priprema:
- Krompir ogulite, operite i izrežite na kriške, praziluk očistite i isjecite na kolutiće, a kukuruz isperite hladnom vodom i ocijedite.
- Na zagrijanom puteru tri minuta prodinstajte pola količine praziluka, dodajte kukuruz (nekoliko zrna ostavite za ukrašavanje) i krompir, promiješajte i još kratko dinstajte.
- Sipajte temeljac i pavlaku i na srednjoj temperaturi kuhajte 20-ak minuta.
- Supu ispasirajte blenderom, začinite solju, biberom i muskatnim oraščićem, dodajte ostatak praziluka, sitno sjeckani vlasac i ostavite da odstoji nekoliko minuta.
- Ukrasite kukuruzom i vlascem, te servirajte.