Kako dojiti prerano rođenu bebu

Piše: Redakcija

Majčino mlijeko je važno za razvoj svake bebe, naročito za razvoj beba koje su rođene prije 37. sedmice trudnoće. Majke u takvim situacijama trebaju znati da je njihovoj bebi potrebno mnogo više pažnje i brige da bi se razvijala kako treba. Kada je beba pod posebnom bolničkom njegom može u vama probuditi osjećaj beskorisnosti i suvišnosti, no upravo tada ste vašoj bebici najpotrebniji. Ovisno o bebinom stanju pokušavajte je dodirivati i pričati joj, jer fizička blizina može smanjiti emocionalni stres i kod majke i kod bebe. Ono najbolje što možete učiniti za nju je dojenje.

Majčino mlijeko sadrži niz hranjivih i imunoloških sastojaka koji igraju veoma važnu ulogu za zdravlje bebe i njenog razvoja. Ako se kod vas javlja sumnja da li ćete uopće imati dovoljno mlijeka, ne brinite. Mlijeko će nadoći. Mlijeko majki nedonoščadi razlikuje se od mlijeka majki koje su rodile u terminu, jer sadrži više bjelančevina i drugih nutritijenata, te daje dodatnu zaštitu od infekcija i drugih problema koji su specifični baš za nedonoščad.

SVE BLAGODATI MAJČINOG MLIJEKA

Prednosti majčinog mlijeka za nedonoščad su velika. Ono sadrži lipazu, enzim koji bebama pomaže da efikasnije probavi masnoće koji su važan izvor energije za rast prerano rođene bebe, lakše je probavljivije jer se bjelančevine iz majčinog mlijeka temeljitije rastavljaju i bolje apsorbiraju od bjelančevina koje se nalaze u adaptiranom mlijeku.Dojenjem, beba će teže obolijevati od infekcija koje su nešto češće kod beba hranjenih adaptiranim mlijekom.

Majčino mlijeko utječe i na bolji razvoj vida kod prerano rođenihh beba, a može pridonijeti i većoj inteligenciji i poboljšanom motoričkom razvoju kasnije u životu. Majčino mlijeko sadrži i neke omega-3 masne kiseline koje se ne mogu naći nigdje drugdje a važni su za razvoj moždanog tkiva kod bebe, ali i niz hormona i enzima koji su važni u sazrijevanju probavnog , živčanog i ostalih sistema.

IZDAJANJE

Budući da prerano rođena beba obično ne može da sisa dok malo ne ojača, majkama se preporučje da izdajaju mlijeko koje se bebi može davati i pomoću sonde. Sa izdajanjem treba početi što prije jer u danima nakon porođaja dojke stvaraju mlijeko bez obzira da li će majka dojiti dijete ili ne. Osim toga mnogo je lakše postići potpunu laktaciju ako se se sa izdajanjem počelo dva-tri dana nakon porođaja.Izdajanje treba imitirati bebino sisanje, stoga je potrebno idajati se osam puta u 24 sata.

PRATI TJELESNU TEŽINU

Kada sa izdajanja i hranjenja sondom pređete na dojenje na dojci to će biti veliki izazov i za vas i za vašu bebu. Stoga je potrebno da se smjestite udobno, bebu okrenete sebi, stavite joj bradavicu pored usana kako biste aktivirali refleks traženja, potom bradavicu uhvatite palcem i kažiprstom i gurnete ju bebi pod gornju usnu što bi trebalo izazvati refleks sisanja. Bitno je da prstom udaljite dojku od bebinog nosa kako bi beba mogla ispravno da diše. Ako prvi pokušaj sisanja bude neuspješan ne dozvolite da vas to obeshrabri. Morate biti uporni, maksimalno opušteni i strpljivi.
Da biste bili sigurni da beba doji morate pratiti kretanje njene tjelesne težine. Ukoliko beba dobija 15 do 30 grama dnevno, odnosno 100 do 200 grama sedmično onda je sve u najboljem redu.

MALI GENIJALCI

Iako prerano rođena djeca često mogu imati problema s fizičkim i psihičkim zdravljem , biti slijepa, gluha, mentalno ograničena, ona mogu biti i potpuno zdrava. Neki od najvećih umova savremenog svijeta poput Alberta Einsteina, Isaaca Newtona i Charlesa Darwina, upravo su bili prerano rođene bebe.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti