Vojvotkinja Kate čuva trudnoću: Znate li šta je trudnička hiperemeza?

Piše: Redakcija

Nakon što su prošle sedmice svi s oduševljenjem dočekali vijest o trećoj trudnoći britanske vojvotkinje Kate Middleton, u javnost je dospjela informacija da ova trudnoća nije nimalo laka, te da je Kate hospitalizirana zbog stanja koje pogađa svega tri posto trudnica.
Riječ je o “Hyperemesis gravidarum”, trudničkoj hiperemezi, koju karakteriziraju teške mučnine i povraćanje koje se može ponoviti i do 50 puta dnevno.

Simptomi ovog stanja obično se javljaju oko osme sedmice trudnoće i traju do 20. sedmice. U tom periodu moguće je da trudnice izgube od pet do deset posto težine, što može biti veoma opasno ako dođe do dehidracije organizma, nakon čega dolazi do hospitaliziranja majke i nadoknađivanja tekućine putem infuzije, lijekova, a ponekad je čak potrebno i hranjenje preko cjevčice.

U ovom periodu dolazi i do nedostatka vitamina, povišenog broja trudničkih hormona, te povećanja štitne žlijezde, a trudnice su posebno razdražljive i spremne obavljati tek najosnovnije poslove, stoga im je potrebna konstantna pažnja i briga bližnjih.

Upravo zbog ovog stanja, vojvotkinja Kate propustila je i polazak u školu princa Georgea, pa ga je na prvi školski čas odveo otac, princ William. Četverogodišnji dječak izgledao je veoma otmjeno u svojoj uniformi, koja uključuje teget džemper s crvenim logom, plavim bermudama i plavim čarapama.

kate novo1kate novo2kate novo3

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti