Bobičasto voće većina nas s nestrpljenjem očekuje tokom cijele godine, a sada je pravo vrijeme da iskoristimo sve njegove blagodati. Bobičasto voće uvijek je dobar izbor u prehrani, bilo da ga jedemo svježe ubrano ili u poslasticama koje pripremamo s njim. Predlažemo vam neke od najukusnijih slastica
TORTICA S VIŠNJAMA I BOROVNICAMA
Sastojci za 8 osoba:
Tijesto:
- 350 g bijelog brašna
- 175 g putera
- 50 g šećera
- prstohvat soli
- 1/2 dl hladne vode
Fil:
- 750 g višanja
- 300 g borovnica
- 4 + 2 kašike smeđeg šećera
- 1 kašika likera od višnje ili nekog drugog voća
- 5 kašičica griza (dobra zamjena je i mljeveni keks)
- bjelanjce
Serviranje:
- 3 dl slatkog vrhnja (šlaga)
- 1 kašika voćnog likera
Priprema:
- U prosijano brašno dodajte so i šećer. Puter isijecite na kockice i umiješajte u brašno. Vodu dolijevajte pomalo, samo toliko da povežete tijesto, koje ćete zamotati u prozirnu foliju i ostavite u frižider na pola sata.
- Višnje operite i očistite. Dodajte 4 kašike šećera i kašiku voćnog likera, promiješajte i ostavite dok se tijesto odmara u frižideru.
- Na papiru za pečenje koji prethodno trebate posuti s malo brašna, razvaljajte tijesto u krug (otprilike 32 cm). Pospite grizom, ali ostavite krajeve tijesta (6 cm) prazne. Višnje ravnomjerno rasporedite po grizu. Krajeve tijesta premažite s umućenim bjelanjcem, pa prebacite preko višanja. Lagano pritisnite tijesto i premažite ga s ostatkom bjelanjca. Pospite s dvije kašike šećera.
- Rernu zagrijte na 200 stepeni i pecite 25-30 min.
Posluživanje
Slatko vrhnje miješajte, malo prije nego postane skroz čvrsto, dodajte liker, izmiješajte do kraja, te prelijte po višnjama. Preko dodajte oprane borovnice.
TORTICA S MALINAMA
Sastojci za tijesto (za 14 komada):
- 300 g brašna
- 100 g šećera
- prstohvat soli
- 1 jaje
- 200 g putera
Ostatak sastojaka:
- 50 g listića badema
- 2 limuna
- 3 jajeta
- 150 g šećera
- 150 g putera
- 150 g malina
- šećer u prahu
Priprema:
- Pomiješajte brašno, šećer i so na radnoj površini, pa prebacite u posudu za miješenje. Dodajte jaje i 2-3 kašike vode.
- Rashlađen puter isijecite na kockice i sve dobro umiješajte. Napravite loptu, umotajte je u celofan i stavite u frižider da se hladi pola sata.
- Zagrijte rernu na 180 stepeni. Tijesto razvucite oklagijom prema kalupu za tortu prečnika 24 cm. Isijecite ivice i izbockajte ga viljuškom. Prekrijte tijesto papirom za pečenje i pospite zrnima graha. Pecite ga desetak minuta u rerni, zatim ga izvadite pa uklonite grah i papir.
- Jaja umutite pjenasto sa šećerom pa dodajte sok i koru limuna, te rastopljen puter. Sve umutite, sipajte preko tijesta u kalup, pospite bademom i pecite 25-30 minuta (pokrijte ako je potrebno). Sačekajte da se ohladi, pa odozgo poredajte svježe maline i pospite ih šećerom u prahu.
SAVJET PLUS: Ljubitelji čokolade mogu na pečeno tijesto dodati tamnu čokoladu istopljenu u slatkom vrhnju, sačekajte potom da se stvrdne, zatim preko poredajte maline i ukrasite po želji.
TORTICA S BRUSNICAMA
Sastojci za tijesto:
- 300 g brašna
- 150 g omekšalog putera
- 1 jaje
- 100 g šećera
Fil:
- 4 jaja
- 400 g krem sira
- 200 ml slatkog vrhnja
- 1 puding od vanilije – prah
- 170 g šećera
- 400-500 g brusnica
Priprema:
- Pomiješajte sve sastojke da biste dobili meko tijesto. Utisnite ga u kalup za pečenje, koji ste prethodno namazali puterom. Stavite da se peče u prethodno zagrijanu rernu na 180 stepeni, 20 minuta.
- Jaja i šećer pjenasto izmiješajte mikserom. Dodajte krem sir i vrhnje, te na kraju puding i dobro izmiješajte.
- Brusnice operite i stavite ih na polupečeno tijesto, pa nalijte nadjev po njima. Sve zajedno pecite još približno 35 minuta. Kada bude pečeno, ukrasite ga brusnicama, a zatim šećerom u prahu.