Kasno ljeto miriše na smokve

Piše: Redakcija

Ovo slasno mediteransko voće može se kombinirati na slatke i slane načine. smokva je simbol mediterana, bila je omiljeno voće starih rimljana i slavne kleopatre. Ukusna namirnica obiluje celulozom, regulira nivo šećera u krvi, snižava holesterol i značajno smanjuje mogućnost pojave kancera debelog crijeva. Bogata je kalijumom koji normalizira krvni pritisak, štiti srce i krvne sudove. Donosimo vam tri recepta kako da na pravi način iskoristite sve blagodati ovoga voća.

Torta sa smokvama

Sastojci za biskvit:

  • 1 jaje
  • 60 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 burbon vanilija
  • 100 g smokvi
  • 60 g rastopljenog putera
  • 40 g glatkog brašna
  • 40 g oštrog brašna
  • 1/2 praška za pecivo

Sastojci za kremu:

  • 6 žumanjaka
  • 120 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 30 ml mlijeka
  • 5 listova želatina
  • 300 g Philadelphia sirnog namaza
  • 30 ml vrhnja za šlag
  • 400 g smokve

Priprema:

  1. Jaje, šećer, vanilin šećer i burbon vaniliju pjenasto izmiksajte. Zatim dodajte sjeckane smokve, puter, oba brašna i prašak za pecivo.
  2. Sve lagano pomiješajte i stavite u kalup od 28 cm namašćen puterom i pospite krušnim mrvicama. Pecite na 180 stepeni, 15 minuta. Želatin namočite u hladnoj vodi. Žumanjke, šećer, vanilin šećer i mlijeko pjenasto miješajte na pari do 75 stepeni.
  3. Dodajte prethodno namočen želatin i miješajte na pari još minutu. Toplu kremu polako umiješajte u prethodno razrađen sir, miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
  4. Na kraju dodajte tučeni šlag i sve skupa povežite. Izlijte u kalup preko biskvita i ostavite da se ohladi, te stegne preko noći. Svježu smokvu izrežite na kriške i položite na tortu prije samog posluživanja.

Štrudla sa smokvama

strudel with figs and pine nuts

Za tijesto:

  • 1 kg brašna
  • 250 g putera
  • 4 jaja
  • 150 g šećera
  • kašičica praška za pecivo
  • kašičica soli

Za fil:

  • 200 g svježih smokava
  • 1/2 šolje suhog grožđa
  • 2 šake sjeckanih badema
  • 3 kašike džema od kajsije
  • 1/2 kašičice espresso kafe
  • 1/2 kašičice cimeta u prahu
  • 100 g crne čokolade
  • jaje za glazuru
  1. Zajedno umiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo, so i puter, pa dodajte cijela jaja. Ovo tijesto sipajte na podlogu koju ste posuli brašnom, zatim ga rukama oblikujte u loptu i stavite u plastičnu foliju.
  2. Ostavite da odstoji u frižideru 60 minuta. Za to vrijeme smokve isjeckajte na komadiće, potopite u kipuću vodu i kuhajte nekoliko minuta na umjerenoj temperaturi, a zatim dodajte ostale sastojke iz fila i polako miješajte.
  3. Sklonite s vatre i sačekajte da se fil ohladi. Izvadite tijesto iz frižidera i podijelite na četiri jednaka dijela. Svaki razvijte oklagijom u pravougaonik, nanesite fil na ivicu tijesta uzduž i urolajte u tanji rolat.
  4. Kada potrošite sve tijesto i fil, rolate nožem isijecite na komade željene veličine, stavite u pleh, premažite umućenim jajetom i pecite u rerni zagrijanoj na 200 stepeni 20 minuta. Servirajte toplo ili hladno.

Jagnjeći kotleti u umaku od smokve

recepti3

SASTOJCI:

  • 450 g jagnjećih kotleta
  • 10-15 smokava
  • 3 krompira
  • 150 g badema
  • 0,3 dl crnog vina
  • po 2 g soli i bibera
  • 0,2 dl maslinovog ulja.

PRIPREMA:

  1. Jagnjeće kotlete marinirajte u crnom vinu i smokvama (mogu biti i suhe) 24 sata. Mariniranu jagnjetinu stavite da se peče pola sata na 215 stepeni uz lagano podlijevanje sokom od marinade.
  2. U međuvremenu narežite na četvrtine krompir i popržite na masnoći, a pred kraj prženja dodajte suhe smokve.
  3. Pred kraj pečenja mesa odvojite umak i dodajte smokve iz marinade. Umak i narezane smokve u tavi propržite na malo maslinovog ulja i bijelog luka, dodajte malo crnog vina, pa pustite da se na laganoj vatri reducira.
  4. Dobivenim umakom prelijte kotlete i krompir, te pospite listićima proprženih badema.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti