Roditelji & odgoj: Kako i kada s djetetom razgovarati o seksualnosti

Piše: Redakcija

Razgovor o seksualnosti roditelji nerijetko doživljavaju kao tabu temu, posebno u situacijama u kojima kao sagovornike imaju vlastitu djecu. Čak i kada su svjesni činjenice da bi oni trebali da budu primarni edukatori djeteta, većina ih je u nedoumici kada i kako razgovarati o ovim temama. Psihologinja Jela Aleksić Lazić nam daje odgovore na pitanja o tome kada i na koji način pristupiti ovom, u glavi većine roditelja, problemu, kao i na to koliko je ova vrsta komunikacije bitna za dalji razvoj djeteta.

seksualnost1

  Koliko je važna uloga roditelja u seksualnom odgoju djeteta?

– Roditelji zauzimaju veoma važnu ulogu u seksualnom odgoju djeteta. Otvorena komunikacija i uspostavljen odnos povjerenja su veoma značajni, jer će upravo oni doprinijeti da se izbjegnu zamke koje pubertet donosi. Česte su nedoumice da li će takvi razgovori podstaći djecu na prerano stupanje u seksualne odnose? Vjerovatnije je, međutim, da će dobro informisana djeca imati manju potrebu za daljim istraživanjem i seksualnim eksperimentisanjem.

  Da li nedostatak razgovora između roditelja i djece o seksualnosti zaista može dovesti do toga da djeca budu sklona nekoj vrsti eksperimentisanja?

– Svjesni smo da živimo u vremenu u kojem mas mediji imaju veliki utjecaj na mladu populaciju. Internet sadržaji su dostupni svima, pa tako i djeci, bez ikakve cenzure. Ukoliko dijete ne dobije potrebne informacije od roditelja, neminovno je da će ono svoju radoznalost zadovoljiti na internetu. Utoliko su veće šanse i za eksperimentisanjem, ali i postojanjem rizika od seksualne viktimizacije.

 Treba li ove teme roditelj sam pokrenuti ili čekati da dijete upita?

– Roditelji ne bi trebali da čekaju da dijete samo pokrene ovakve teme. Većina njih nema spremne odgovore kada se nađu u situaciji da im dijete postavi pitanje u vezi sa seksualnošću. Dobro bi bilo da što ranije počnu razgovarati sa svojim djetetom o ovoj temi, jer na taj način grade iskren i otvoren odnos. Ukoliko pak dijete inicira ovakav razgovor, roditelji bi trebali dati iskrene odgovore, prilagođene djetetovom uzrastu. Kada se jednom stvori odnos povjerenja, dijete će se uvijek obratiti svojim roditeljima kada je u nedoumici.

 Postoji li prava dob djeteta za razgovor o ovim temama?

– Ne postoji optimalno vrijeme za razgovor o ovoj temi, ali se svakako preporučuje da se ovi razgovori započnu prije puberteta. Pubertet sam po sebi nosi niz burnih promjena, bioloških, emotivnih i interpersonalnih. Ukoliko roditelji do tada ne izgrade otvoren odnos sa svojim djetetom, vjerovatno da će komunikacija na temu seksualnosti biti problematičnija u samoj fazi puberteta. Roditelji bi trebali sami da procijene kada je pogodno vrijeme za ovu temu,  a ako dijete ne postavlja pitanja ne znači da ga ta tema ne zanima.

 Na koji način se postaviti ukoliko se dijete stidi i ne želi da s roditeljima razgovara o ovoj temi?

– Roditelji su tu da podstiču i podržavaju ovakve razgovore, međutim, ukoliko dijete ne želi da sarađuje, nikako ga ne bi trebali forsirati, jer to može izazvati kontraefekt. Djetetu treba staviti na znanje da se uvijek može roditelju obratiti za pomoć i savjet. Važno je stvoriti takvu atmosferu u kojoj će dijete osjetiti slobodu da postavi pitanje.

Kako da i roditelji sami prevaziđu stid od pokretanja ove vrste teme?

– Razgovori o seksualnom odgoju nerijetko su neprijatni za većinu roditelja, ali to nikako ne smije da znači da se te teme trebaju zaobići. Najbolje za dijete je da dobije informacije od roditelja, bolje nego da se okrene alternativnim izvorima podataka.

 Koliko roditelji trebaju biti otvoreni kada je riječ o ovoj temi, tj. trebaju li djeca baš sve saznati od njih?

– Nužno je da roditelji budu otvoreni i iskreni. Ukazati djetetu na moguće posljedice od preranog stupanja u seksualne odnose, zatim posljedice od neželjene trudnoće do spolno prenosivih bolesti je od ogromnog značaja. Pri tome je neophodno prilagoditi informacije uzrastu djeteta, a djetetu treba dozvoliti da pita sve što ga o toj temi zanima.

  Većina ljudi razgovor o seksualnosti s djecom doživljava kao jedan veliki razgovor, no, je li zaista ispravno tako ga tretirati?

– Seks se nerijetko smatra tabu temom, naročito kada su sagovornici roditelji i djeca. Kako bi se to prevazišlo, nije dovoljno obaviti jedan veliki razgovor. Potrebna je stalna komunikacija ispunjena razumijevanjem, toplinom i poštovanjem djetetove ličnosti.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti