Jesenja trpeza – Tikva na tanjiru

Piše: Redakcija

Tikva ili bundeva, izdašna kraljica jesenjeg jelovnika nepresušan je izvor inspiracije za gurmane. Kako god je pripremili, u slanom ili slatkom izdanju, pečenu ili kuhanu, s njom ne možete pogriješiti. Ima sočno meso lijepe narandžaste boje, slatkasta je, a cijene je i nutricionisti zbog vrlo niske kalorijske vrijednosti, te zbog obilja karotina, provitamina A, vitamina C, E i K te vitamina B grupe, kalija, fosfora, kalcija, željeza… Preporučuje se u prehrani svih dobnih skupina, posebno dijabetičarima i svima koji vode računa o izgledu. Donosimo tri recepta pomoću kojih tikvu možete uvrstiti i na svoju trpezu

PUNJENA TIKVA NA MEKSIČKI NAČIN 

Sastojci:

  • 1,5 kg Hokaido tikve
  • 300 g mljevene junetine
  • Luk po želji
  • 2 čehna bijelog luka
  • ½ kašičice mljevene čili papričice
  • 200 ml povrtnog temeljca
  • 200 g rajčica
  • 200 g kukuruza
  • 1 paprika
  • 10 maslina
  • 100 g riže dugog zrna
  • 100 g milerama
  • 100 g ovčijeg sira
  • so, biber

Priprema:

  1. Rižu skuhajte prema uputama na pakiranju, ocijedite je i stavite na stranu.
  2. Tikvi odrežite vrh (poklopac s peteljkom), tako da je otvor dovoljno širok da je možete očistiti od koštica, mekanog dijela i vlakana (poklopac ne bacamo). Zatim je posolite iznutra i stavite na stranu.
  3. U tavi, na vrućem ulju, pržite sjeckani luk dok ne omekša. Zatim dodajte iskoštene i na kockice narezane masline, mljevenu čili papriku, protisnuti bijeli luk, i čim zamiriše dodajte mljeveno meso, so i biber. Sve zajedno pržite, stalno miješajući dok meso ne postane zrnasto.
  4. Zatim ulijte povrtni temeljac, dodajte sjeckani paradajz, mladi kukuruz, mileram, kuhanu rižu, papriku i ovčiji sir narezane na kockice. Sve zajedno, začinite solju i biberom, nježno izmiješajte i premjestite u tikvu.
  5. Napunjenu tikvu položite na lim za pečenje, prekrijte alu folijom i stavite da se peče u zagrijanu rernu, na 200 °C, 45-60 minuta odnosno, dok meso tikve ne omekša.
  6. 15-ak minuta prije kraja pečenja skinite foliju i tikvu poklopite odrezanim vrhom s peteljkom, te nastavite s pečenjem.

Pattypan squash stuffed with meat and vegetables

PEČENA TIKVA 

Sastojci:

  • 1 Hokaido tikva
  • 2 čehna bijelog luka
  • ruzmarin
  • maslinovo ulje
  • feta sir

Priprema:

  1. Posudu za pečenje premažite maslinovim uljem, Hokaido narežite na tanke kriške i poredajte po posudi.
  2. Protisnite bijeli luk, stavite ga u čašu s 2-3 kašičice maslinovog ulja, te ravnomjerno prelijte i rasporedite po svim sastojcima. Pospite ruzmarinom.
  3. Pecite u rerni oko 20 minuta (probajte da li je omekšalo).
  4. Kada je sve gotovo pospite feta sirom.

Roasted, baked pumpkin with addition aromatic herbs, goat cheese and mint. Healthy food concept with copy space. Top view.

KREM ČORBA OD TIKVE

Sastojci:

  • 500 g tikve
  • 100 g mrkve
  • 1 krupniji krompir
  • 1,25 l bistre supe
  • 100 g pavlake
  • 50 g ulja
  • 1/2 glavice crnog luka
  • 1 grančica ruzmarina
  • biber
  • so

Priprema:

Tikvu i krompir očistite i isijecite na kockice. Mrkvu isijecite na kolutiće, a crni luk sitno isjeckajte.

Zagrijte ulje, dodajte isjeckani luk i propržite da bude staklast. Zatim dodajte tikvu, krompir i mrkvu, prelijte s malo supe, dodajte ruzmarin, začinite po ukusu i sve zajedno dinstajte nekoliko minuta. Sipajte ostatak supe i kuhajte dok povrće potpuno ne omekša.

Gotovu čorbu sklonite s vatre, izvadite grančicu ruzmarina i sve propasirajte kroz gusto sito. Čorbu zatim vratite na šporet, pustite da provri, umiješajte pavlaku i kratko prokuhajte. Poslužite toplo.

Homemade pumpkin soup in a white ceramic bowl on a wooden rustic table, nutritious and delicious vegetarian dish

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti