Univerzitet u Sarajevu dobio studij nutricionizma

Piše: Redakcija

Interdisciplinirani master program iz nutricionizma otvoren je danas u Svečanoj sali Univerziteta u Sarajevu, na kojem je prof. Dr. Waltera Willetta sa Univerziteta Harvard održao predavanje o ishrani i djelovanju hrane na ljudski organizam, na rast, razvoj, funkcije, koncentraciju, te efikasnost tokom svih faza životnog ciklusa u zdravlju i bolesti.

Prof. dr. Walter Willett je jedan od utemeljitelja discipline nutriciona epidemiologija i vodeči istraživač “Nurses’ Health Study II“. Više od 40 godina svog znansvenog rada posvetio je razvoju i evaluaciji metoda, koristeći biohemijske pristupe za izučavanje efekata prehrane na pojavu velikog broja učestalih oboljenja.

– Interdisciplinirani master program iz nuticionizma je novi studij, na kojem je u prvoj generaciji upisano 14 studenata. Cilj je da jedan od globalnih problema čovječanstva približimo polaznicima ovog studija – izjavio je Rifet Škrijer, rektor Univerziteta u Sarajevu.

– Potrebna je edukacija o pravilnoj ishrani i smatram da će ovaj studij doprinjeti tome. U svemu tome, roditelji najviše utiču na ishranu svoje djece. Kod nas praviilna ishrana nije dostupna – rekla je studentica  Safija Softić.

Nutricionisti su značajni posrednici pri prijenosu prehrambenih naučnih spoznaja na sveukupnu i ciljanu populaciju da bi se očuvalo ili poboljšalo zdravlje i status organizma.

Izvor: Fena

Pročitajte još