Riža: Zdrava, jeftina i opasna

Piše: Redakcija
Riža je jedna od onih namirnica koju lako možemo da skuhamo u prevelikoj količini i onda ga sljedećeg dana ponovo jedemo kao prilog uz nešto drugo.
Ukus će i sljedećeg dana ostati isti, za razliku od, naprimjer, prženih krompirića, ali ono što većina ljudi ne zna jeste da je riža jako podložna kvarenju. To nema veze s načinom na koji grijete rižu, već je direktno povezano s načinom na koji ćete ga čuvati. Sirova riža ima na sebi mikroorganizme Bacillus cereus, koji se jako brzo razmnožavaju. Oni mogu da prouzrokuju trovanje hranom, pa čak i ako je riža skuhana.
Problem nastaje kad skuhanu rižu ostavite na sobnoj temperaturi. U tom slučaju se sporije razmnožavaju i prerastaju u bakterije, koje mogu da izazovu trovanje. Što duže riža stoji na sobnoj temperaturi, to je veća koncentracija bakterija i veća mogućnost da se otrujete. Kako biste izbjegli ovakvu situaciju, nemojte ostavljati kuhanu rižu na sobnoj temperaturi duže od jednog sata. Nakon toga je obavezno odložite u frižider.
Izvor: Avaz.ba

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti