Štetno korištenje mikrovalne

Piše: Redakcija

Danas skoro da svako domaćinstvo koristi mikrovalnu pećnicu. Bez obzira što neki smatraju da je upotreba mikrovalne pećnice bezopasna, najbolje ju je umjereno koristiti, za povremena odleđivanja ili za brzo podgrijavanje manjih obroka, ali ne i za kuhanje većih obroka, jer je tada njena energijska učinkovitost smanjena. Mikrovalna pećnica radi na principu mikro valova koji djeluju na čestice vode u namirnici. Čestice vode počinju jako titrati i samim time se zagrijavaju.

View of open microwave oven with delivery service food inside

 

Kad se na klasičan način grije hrana, grije se izvana prema sredini, a mikrovalna radi na obrnutom principu. Miokrovalovi, koji su slični radio valovima prodiru duboko, ali ne mogu zaobići prepreke (kosti) što znači, ako se jelo ili komad mesa s kostima ne okreće, onaj dio iza kosti mogao bi ostati neobrađen, a to krije potencijalnu opasnost od takozvanih zagađivača hrane (salmonela). To se posebno odnosi na piletinu. Termička obrada namirnica u mikrovalnoj skoro da se ne razlikuje, osim što je proces obrade u mikrovalnoj značajno kraći.

Kvaliteta je ista pa i gubici koji se javljaju u vitaminima, mineralima i drugim hranjivim tvarima praktično se ne razlikuju.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti