8 najboljih savjeta za sretan i uspješan brak od terapeuta

Piše: Redakcija

Velik broj problema u braku posljedica je loše komunikacije. Partneri međusobno pretpostavljaju što ono drugo misli, umjesto da pitaju što je problem. Ti nesporazumi se gomilaju i uzrokuju bespotrebne svađe, tvrde bračni terapeuti.

Pokoji kilogram viška možda predstavlja problem, ali ne na način na koji to mislite

S godinama se tijelo mijenja pa pokoji višak kilograma nije ništa neuobičajeno. Žene se njima previše zamaraju pa ne mogu uživati u seksu, zato što se pribojavaju partnerove reakcije. Međutim, muškarcima je važan seks, a žene bi se pritom trebale fokusirati samo na ono što im se najviše sviđa na sebi, bilo da su to ruke ili grudi. To će im dati dozu samopouzdanja, a upravo je to ono što se muškarcima sviđa, savjetuje američka bračna terapeutkinja dr. Rachel Needle.

Pazite na svoje zdravlje jer time čuvate i brak

Poroci su izrazito opasni za vezu zato što ovisnik ne može ni o čemu drugom razmišljati osim o tome. On ne može uspostaviti zdrav odnos, pa nerijetko skriva svoju ovisnost, laže i zavlači partnera. Ignoriranjem vlastitog zdravlja, ignorirate zdravlje svog bračnog odnosa, tvrdi američki stručnjak za veze i autor knjige “Moć tipova osobnosti u ljubavi i vezi”, Bill Farr.

Razlike među spolovima ne bi trebale stajati na putu do sreće

Podjela na muške i ženske poslove više ne postoji. U uspješnoj vezi oba partnera trebala bi podjednako podnijeti teret porodičnog života, a ako treba i zamijeniti uloge. Tako muškarac može čuvati djecu, a žena biti ta koja zarađuje za život. Važno je ne dopustiti da spolne šablone određuju vaš život, već ga treba krojiti prema vlastitim mogućnostima, napomenula je bračna terapeutkinja Toni Coleman.

Ako ste oprostili preljub, nemojte ga više spominjati

Preljub može uništiti vezu i potrebno je puno truda i rada da bi odnos opstao. No ako je partner već odlučio oprostiti prevaru, onda je ne bi trebao više ni spominjati, naročito ne u društvu. Sarkastične primjedbe i komentari o prošlosti uništit će brak zato što su dokaz da niste spremni za novi početak, objasnila je bračna terapeutkinja Rochelle Peachey i osnivačica portala za parove iloveyouraccent.com.

Ne postoji savršeni par

Parovi nerijetko znaju biti ljubomorni na druge parove jer im izgledaju kao da žive savršenim životom. No važno je upamtiti da savršenstvo ne postoji, odnosno da svako od njih ima problema i da takvoj zavisti ne treba dati prostora. Upravo bi takvo razmišljanje trebalo biti poticaj za rad na vezi, objasnila je Coleman.

Doskočite rutini

Veza i brak iziskuju puno truda, a u suprotnom mogu upasti u kolotečinu. Ako vezi prijeti rutina, partneri često griješe čekajući da onaj drugi napravi prvi korak. Važno je reagirati, a ne očekivati da će to partner učiniti, savjetuje Farr.

Kod seksa raspoloženje nije najvažnije

Briga oko djece, posao i umor često mogu poremetiti seksualni život. Seksualna želja s vremenom jenjava, pa se treba potruditi i rasplamsati strasti. Ponekad je najbolje upustiti se u vruće igrice čak iako niste posve raspoloženi, jer jednom kad dodiri krenu želja će se probuditi, tvrdi  dr. Needle.

I pozdrav može promijeniti vezu

Svađe treba rješavati odmah zato što mogu zatrovati vezu i završiti šutnjom koja može potrajati i mjesecima. Na kraju partneri više ni ne znaju zašto su se posvađali, ali ih je šutnja odvela predaleko i ni sami ne znaju kako razgovarati. Najbolje je početi običnim pozdravom i pokojim dodirom, to je znak da ste još uvijek spremni raditi na vezi, objasnila je Coleman.

Izvor: 24sata

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti