Zlu ne trebalo: Osam zemalja najpoželjnijih za useljenje

Piše: Redakcija

Po objavljenim podacima, analitičari kompanije 24/7 Wall St. su sastavili listu osam zemalja u kojima živi najveći broj imigranata.

SAD i Rusija u vrhu

Prve su Sjedinjene Države, u kojima živi 45,8 miliona imigranata. SAD je najpopularnija destinacija za migrante s obzirom da ima jedan od najvećih BDP-a po glavi stanovnika, a i njihova politika prema migrantima je neutralna, tvrde analitičari. Tek se sada najavljuju novi zakoni za obračunavanje s ilegalnim imigrantima.

Na drugom mjestu je Rusija, u kojoj živi 11 miliona imigranata. Rusi su inače proteklih godina nastojali privući strance, ali mjere nisu uspjele jer Rusi ne dopuštaju stvaranje isključivo etničkih zajednica (kineskih, uzbečkih itd…) nego promoviraju integraciju u rusko društvo.

Treća zemlja na listi je Njemačka, u kojoj živi 9,8 miliona imigranata. Zemlja je pozivala visoko obrazovane radnike, tj. migrante, ali po Der Spiegelu, takvi su migranti u Njemačkoj ostajali manje od godinu dana, te od 2010. godine broj imigranata u ovoj zemlji opada.

Arapske zemlje privlače bogatstvom

Na četvrtom je mjestu Saudijska Arabija, s 9,1 milionom imigranata, koji čine trećinu populacije zemlje. Samo od 2010. do 2013. godine, broj imigranata se povećao za 24,3 posto. Od 2011. vlada je počela poduzimati mjere za smanjenje imigracije.

Peto mjesto su zauzeli Ujedinjeni Arapski Emirati, s 7,8 miliona imigranata. U zemlji, zapravo, živi zapanjujućih 83,7 posto stranaca, a samo između 2010. i 2013. godine u zemlju se uselilo 4,5 miliona migranata! Ipak, valja napomenuti da je zemlja često pod kritikom zbog radnih uvjeta kojima su izloženi strani radnici.

Na šestom mjestu je Velika Britanija, sa 7,8 miliona imigranata. Godine 2010. taj je broj iznosio 6,5 miliona ljudi, a do povećanja imigranata je došlo unatoč naporima vlade da ograniči ulazak stranih radnika u zemlju.

Kanada promijenila princip davanja viza

Sedma na listi je Francuska, sa 7,4 miliona imigranata, što čini 11,6 posto posto zemljine populacije. Unatoč negativnom odnosu prema imigraciji, Francuska kao članica EU mora podržavati slobodno kretanje radnika unutar EU.

Na osmom mjestu je Kanada, sa 7,3 miliona imigranata, što iznosi 20 posto populacije zemlje. Zemlja je jedna od rijetkih koja je imala pozitivan odnos prema imigraciji, ali u posljednje se vrijeme pojavila zabrinutost oko njihove integracije u društvo. Kako bi izbjegli socijalne tenzije, kanadske su vlasti restrukturirale proces odobravanja viza.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti