Japanski bubnjari ispunili BKC do posljednjeg mjesta

Piše: Redakcija

U subotu je u Sarajevu, pod pokroviteljstvom JTI i u suradnji sa Ambasadom Japana u BiH održan koncert japanskih bubnjara koji ruše granice, objedinjuje muzičke pravce i nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Koncert je odražan pred prepunom dvoranom BKC -a , a prisutni su uživalu u muzičkom ugođaju do sada neviđenom na ovim prostorima.

Tim povodom u Ambasadi Japana u BiH, nekoliko sati prije koncerta održana je press konferencija, sa koje je HE Hideo Yamazaki Ambasador Japana u BiH poručio:

”Ambasada Japana u Bosni i Hercegovini se posebno zahvaljuje kompaniji Japan Tobacco International, Predstavništvo za BiH jer su omogućili realizaciju ovoga projekta. Iskreno se nadamo da će ovaj događaj približiti Japan i japansku kulturu građanima Bosne i Hercegovine i ojačati prijateljske odnose između naše dvije zemlje”.

Gocoo band je osnovan 1997. godine u Tokiju i ima respektabilnu svjetsku karijeru. Gdje god se pojave, od festivala world muzike, preko rok i pop festivala, pa do tehno događaja, Gocoo vodi svoju publiku na nezaboravno putovanje. Jedinstveni ritam Gocoo bubnjeva može se čuti i u mnoštvu japanskih kompjuterskih igrica, kao i u Matrix filmovima. Na japanskim tradicionalnim bubnjevima sedam ženskih i pet muških bubnjara ponudit će sarajevskoj publici posve novi muzički spektakl.

“Očekujemo da ljudi osjete ljubav, radost, nadu i mir koje nosi naša muzika i želimo da, kroz muziku, dopremo do srca nasih slušalaca i da izgradimo mostove koji će spajati različite jezike i kulture. Naša muzika zasnovana je skoro u cjelosti na zvuku japanskih taiko bubnjeva. Uz pomoć njih, mi želimo da ispričamo priču našoj publici i pokrenemo je, izazovemo osjećanja. Neke od naših kompozicija jednostavno tjeraju publiku da ustane i igra u ritmu dok druge imaju neko dublje značenje, dublje nego što riječi mogu da izraze ”, poručuje Kaoly Asano, liderica banda.

Koncert je organiziran pod pokroviteljstvom kompanije Japan Tobacco International (JTI).

„Sigurna sam da ćemo večeras vidjeti i čuti nastup koji će nas dirnuti i o kome će se dugo pričati. Energija grupe Gocoo i ritam koji mnogi nazivaju magičnim, dočarava atmosferu, tradiciju i običaje Japana – od drevnih vremena do savremenog doba. Mogli bismo reći da je ta crta zajedničko grupi Gocoo i kompaniji JTI, jer i naše poslovanje karakteriše balans između Istoka i Zapada, odnosno spoj japanske tradicije, kvaliteta i strpljenja s jedne i dinamiku, energiju i kretivnost modernog doba s druge strane,” kazala je Sandra Kasalo-Fazlić, šefica predstavništva kompanije JTI u BiH.

Gocoo je prije Sarajeva svirao u Beogradu, nakon čega će nastupati i u Zagrebu. Ulaz na koncert je besplatan za sve koji žele osjetiti dašak Japana.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti