TRAGIČNA PRIČA OSCARA WILDEA: Njegovi unuci još uvijek ne nose njegovo prezime

Piše: Redakcija

Ništa osim svog genija, odgovorio je Oscar Wilde cariniku na ulaska u SAD-a na pitanje što nosi sa sobom, uoči turneje po toj zemlji. Tako barem kaže legenda o piscu koja se podudara i s njegovim tekstovima i svjedočanstvima suvremenika. Uz takvog Wildea ostaje upamćena i druga slika – ona o jednom od najpoznatijih pisaca tog doba koji je zbog optužbi za “teške nedoličnosti i sodomiju” dvije godine bio u zatvoru te ubrzo, nakon izlaska, umro u Parizu napušten od svih.

Nije on jedini patio zbog bezumnih praksi tadašnjeg društva. Posljedice su osjećali i njegova supruga i dva tada malodobna sina koji su zbog žestine reakcija bili prisiljeni napustiti Englesku i odbaciti porodično prezime.

– Oscar Wilde je pisac koji je doživio i izniman uspjeh i strašnu patnju. Irac izuzetnih sposobnosti, šarma i inteligencije, čiji je život uništen zbog razloga koji se danas čine apsurdnim – kaže irski pjesnik Gerard Hanberry, objašnjavajući razloge zbog kojih je napisao knjigu “Više od jednog života: Nevjerojatna porodica Oscara Wildea kroz naraštaje” upravo objavljenu u susjednoj Hrvatskoj.

Porodična saga

Na knjizi je radio gotovo deset godina, ali nije se zadržao samo na tragičnoj sudbini pisca nego je njome obuhvatio priče sedam generacija porodice Wilde kroz više stoljeća.

– Puno je knjiga o Wildeu, ali nema onih koji se njegovom sudbinom bave kroz prizmu porodične sage. Priča o Wildeovima, o uspjesima i tragedijama, obrascu koji se ponavljao iz generaciju u generaciju, ima gotovo dimenzije grčke tragedije. Zanimljivo je što mnogi uopće ne znaju da je Oscar bio Irac. A baš je njegovo porijeklo važno za razumijevanje njegova pristupu života i pisanju – dodaje Hanberry koji predaje književnost i kreativno pisanje u irskom gradu Galwayju.

Njegova prva namjera bila je pisati samo o piščevim roditeljima; ocu Sir Williamu Wildeu i njegovoj supruzi lady Jane Wilde.

William Wilde bio je ugledni kirurg iz Dublina gdje je kao specijalist za bolesti očiju i uha osnovao bolnicu. Medicina nije bila njegov jedini interes; pisao je putopise te knjige o lokalnoj historiji i fokloru. Izleti izvan braka nisu mu bili nepoznanica, pa je tako imao i više izvanbračne djece.

Neobična majka

Supruga, pak, tog svestranog intelektualca bila je lady Jane Wilde, koju Irci pamte pod imenom Speranza, pjesnikinja nacije čiji su stihovi uvelike pomogli irskoj pobuni četrdesetih. Dolazila je iz unitarističke porodice, što je nije spriječilo da prihvati drukčija politička uvjerenja. I ona je bila svestrana: prvo u Dublinu, a potkraj života i Londonu, organizirala je literarne kružoke na kojima su se okupljali istaknuti intelektualci, bila je poznata prevoditeljica, borila se i za ravnopravnost žena. Brojne svoje osobine prenijela je sinu, napominje Hanberry, uključujući ekstravagantnost, osjećaj samovažnosti i humora. Žena koja je predvodila gradsku elitu Dublina, umrla je u siromaštvu u London dok je Oscar bio u zatvoru.

Baš kao i Oscar Wilde, i njegovi roditelji iskusili su suđenje koje je privuklo golemu pažnju tadašnje javnosti. Sudilo se supruzi Williama Wildea zbog klevetanja ljubavnice koja se teško nosila s krajem afere.

Jane Wilde, bez obzira na savjete prijatelja, nije bila spremna pognuti glavu i diskretno se povući. Izgubila je proces, baš kao i njezin sin godinama kasnije.

– Pitanje “šta da je…” često mi se nametalo tokom pisanja. Šta da je Oscar Wilde poslušao prijateljev savjet i pobjegao iz Londona prije hapšenja? Još je Yeats tvrdio kako veliki dio Wildeove slave i kredibiliteta počiva na činjenica da nije pobjegao od progona – napominje Hanberry.

Lista ljubavnika

Značajan dio knjige bavi se i ljubavnim eskapadama Oscara Wildea, čija se lista ljubavnika kako vrijeme odmiče samo povećava pa je tako njoj nedavno pridodan i Walt Whitman.

– Danas se uvriježilo o Oscaru Wildeu, zbog njegove homoseksualnosti, govoriti kao o borcu za gej prava, ali on to nije bio. Uostalom, na vlastitom suđenju pokušao je objasniti sintagmu “ljubav koja ne smije reći svog imena” iz “Slike Doriana Graya”, objašnjavajući je kao platonski, gotovo spiritualni odnos. Poznato je da je dugo izbjegavao fizički odnos s muškarcima uključujući ljubav svog života; lorda Alfreda Douglasa. A i iskreno je volio svoju djecu i ženu, barem u prvim godinama braka. Što se tiče Whitmana, ne mislim da je bilo prilike jer su susreli tokom njegove američke turneje. Uostalom, i Oscar i njegov dugogodišnji prijatelj Robbie Ross tvrdili su da je Robbie bio prvi muškarac koji ga je zaveo 1886. godina i da tad nije bio sklon prakticiranju istospolnog seksa.

Sjena suđenja dugo je pratila porodicu Oscara Wildea. Živući potomci i danas ne nose njegove prezime.

– Tek posljednjih desetljeća, prezime Wilde je postalo prihvatljivo u pristojnom društvu. Čak i danas Oscarov unuk Merlin Holland, u svojim šezdesetima, povremeno se susreće s uvredama. Dobar primjer je snimka na YouTube kad ga je tokom govora u Moskvi o njegovom djedu napao antigej aktivist.

Zarađivao je veliki novac koji je brzo trošio

Zanimljiv dio knjige su iznosi koje je Oscar Wilde zarađivao za života. Nakon što je podmirio sve troškove s američke turneje 1881. godine, a na kojoj nije štedio, ostalo mu je gotovo 6000 funti, današnji ekvivalent 550 hiljada eura. Wilde je na vrhuncu slave jako dobro zarađivao. Uspješna predstava, samo u prvoj godini mogla mu je donijeti 7000 funti, što bi danas vrijedilo 640 hiljada eura, pa je tako hladno odbio ponudu od 1000 funti za “Lady Windermere’s Fan”, tražeći postotak. No, jednako dobar kao u zarađivanju, bio je i u ekspeditivnom trošenju.

Izvor: Jutarnji list

[nggallery id=248]

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti