Film “Diana” na udaru kritika – Hasnat Khan: Moja i Dianina ljubav je prikazana kroz tračeve

Piše: Redakcija

Uporno su reditelj Oliver Hirschbiegel i scenarist Stephen Jeffreys uvjeravali britansku javnost kako su snimili prekrasnu priču o tajnoj i velikoj ljubavi između pokojne princeze Diane i uglednog englesko-pakistanskog kardiohirurga Hasnata Khana, kritike u Velikoj Britaniji su neumoljive. Film „Diana” je, pišu otočki mediji na stranicama kulture, jednostavno nevjerodostojan i pomalo mlitav.

Kritika nije pošteđena ni australska glumica Naomi Watts, koja je dobila priliku da odigra i danas za mnoge najdražu princezu. Navodno je otišla i s jednog intervjua, jer su joj smetala provokativna pitanja novinara.

– Nisam bila sigurna želim li preuzeti na sebe tu ulogu, jer je jedna od najpoznatijih žena našeg vremena, što dolazi s puno tereta. Svi misle da je poznaju pa sam se pitala bih li uopće mogla učiniti njen lik svojim – objasnila je Watts dileme s kojima se borila prije nego što je pristala igrati Dianu.

Princeza i doktor

Kako mrtva usta ne govore, tako je ostalo još jedino da svoj sud o filmu da drugi ekranizirani akter, a to je Dianin ljubavnik Hasnat Khan, kojeg je igrao Naveen Andrews. Prije nekoliko dana Hasnat je priznao da film nije pogledao i izrazio sumnju da će ga uopće i pogledati.

– Baziran je na tračevima i pričama Dianinih prijatelja i nekih mojih rođaka o našoj vezi, a o kojoj nisu znali mnogo. Sva priča zapravo je kreirana na tračevima i pretpostavkama – kazao je Khan i pojasnio:

– Na osnovu promotivne fotografije filma odmah vam mogu reći da to nisu naši maniri nikada bili, te moje ruke sklopljene iza leđa naprimjer, nikada. To su sve pretpostavke o tome kako bismo se nas dvoje ponašali jedno prema drugome, i pogriješili su u tim svojim pretpostavkama. Nije postojala hijerarhija u našem odnosu. Ona nije bila princeza i ja nisam bio doktor. I, kako su uopće i mogli znati o našem odnosu, kada o detaljima veze sa Dianom nikada ni s kim nisam razgovarao, čak ni s najbližima.

Također je demantirao i tvrdnje producenta koji je još prije premijere kazao da je Hasnat dao prešutno odobrenje za film.

– To je potpuna laž. Nikada nisam dao nikakvo odobrenje.

Ko je, ustvari, Hasnat Khan kojeg je princeza zvala Mister Wonderful (Gospodin Divni)? I kako je moguće da se o njemu tako malo govori u medijima, a bio je njena najveća ljubav?

Nekadašnja bliska prijateljica princeze Diane, Jemima Marcelle Khan, engleska književnica, bogatašica i humanitarka, te bivša supruga Imrana Khana, svjetski poznatog igrača kriketa i pakistanskog političara, dala je veliki, ekskluzivni intervju za „Vanity Fair” i tom prilikom otkrila da pokojna princeza ne samo da je mnogo voljela Hasnata, već se planirala i udati za njega, čak i ako bi to značilo da se treba preseliti u Pakistan.

Naglasila je kako je Diana tokom svog humanitarnog puta u Lahore (Pakistan) od nje tražila savjet. U to vrijeme Jemima je bila udata za Hasnatovog daljeg rođaka Imrana Khana, postala je muslimanka, rodila mu sinove i dobro je bila involvirana u pakistansko društvo. O načinu života svog supruga je znala iz prve ruke, te stoga nije začudno što je Diani ona bila idealna osoba za razgovor i druženje.

– Željela je znati koliko se meni bilo teško adaptirati na život u novoj sredini. Dva puta mi je dolazila u posjetu u Pakistan, kako bi pomogla da se prikupi novac za Imranovu bolnicu. Oba puta je, također, posjećivala tajno i Hasnatovu porodicu, kako bi razgovarali o mogućnosti sklapanja braka – ispričala je Jemima „Vanity Fairu”.

Kada je Diana poginula, a mnogi i danas vjeruju da je, zapravo, ubijena zajedno s tadašnjim momkom Dodijem Fayedom, u saobraćajnoj nesreći 31. augusta 1997. godine, u pariskom tunelu, prošlo je tek nekoliko sedmica od njenog raskida s Hasnatom…

 Treća osoba

U to vrijeme, tablodi su zaboravili na kardiohirurga, te su se bavili samo njenom romansom sa sinom poslovnog magnata Mohameda Al Fayeda. I onda je kao bomba odjeknula vijest novinara „Paris Matcha” da je princeza u trenutku pogibije bila, ili u devetoj ili desetoj sedmici trudnoće, te da je otac djeteta, vjerovatno, Hasnat (Doddi, pisao je novinar, nije mogao biti, jer s Dianom nije počeo vezu prije devet sedmica, već nedugo prije nesreće)…

Hasnat se povukao. Tek 2008. godine, praktično deset godina nakon njene smrti, dao je intervju za jedan britanski list. Tom prilikom je demantirao spekulacije kako je on bio taj koji je okončao njihovu vezu, koja je trajala od 1995. do 1997. godine (praktično do pred njenu smrt).

– Diana je rekla da je gotovo tokom dva susreta u ljeto 1997. godine. Negirala je da je iko treći upleten – prenosi „The Huffington Post” njegovu izjavu za „Daily Mail”. Khan je u tom intervjuu kazao da nije znao da je Diana počela vezu s Dodijem sve dok o tome nije čuo na vijestima.

U maniru velikog gospodina Hasnat je i tada, baš kao i danas, govorio o svojoj velikoj ljubavi.

– Bila je tako očito topla i puna ponosa. Također, jasno je da je ne mogu kanonizirati, jer za mene je ona bila obična, veoma normalna osoba. Sa svojim kvalitetama i manama, koje i svi mi imamo.

Autorica Kate Snell, u knjizi „Diana: Her Last Love” (Diana, njena posljednja ljubav), prema kojoj je i snimljen ovaj film, piše da je Diana počela vezu s Doddijem samo kako bi Hasnata napravila ljubomornim. Budući da se radilo o velikoj ljubavi, o romansi njene junakinje i pakistansko-britanskog kardiohirurga je mnogo istraživala i Naomi Watts.

– On (dr. Khan) bio je osoba kojoj je vjerovala odmah, čim su se upoznali. Bila je fascinirana njegovim umom. Bio je pametan i tradicionalist. Znala je da je nikada neće iskoristiti – govori Watts.

Hasnat i Diana su se upoznali 1995. godine, kada je princeza došla u posjetu prijatelju u Royal Brompton bolnicu, u zapadnom Londonu, u kojoj je Hasnat radio kao vodeći kardiohirurg. Na vrhuncu ljubavi, tvrde Dianini prijatelji, princeza je Hasnatovu sliku držala ispod jastuka, upoznala ga je sa sinovima Williamom i Harryjem, te je svake noći čitala Kur’an…

Kompletan tekst u printanom izdanju magazina Azra (broj 866)

[nggallery id=250]

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti