Želite uspješnu djecu? Budite optimistični, razigrani i nasmijani, poput delfina

Piše: Redakcija

Roditeljstvo je jedna od tema koje za tren mogu probuditi vulkan emocija. Kroz historiju su se uvijek javljali fanatici koji su se svim silama trudili ispraviti ili sačuvati postojeće metode odgoja prethodnih generacija, zaklinjući se u ispravnost određenog stila odgoja i boreći se protiv svih onih koji misle drugačije. A takvih imamo i u našim porodicama, zar ne?!

Jedna od njih je Amy Chua, profesorica s “Yalea”, poznata i kao Tigar mama, koja je u tu svrhu 2011. godine napisala knjigu “Borbena himna majke tigrice”. U njoj je gorljivo zagovarala tradicionalni kineski odgoj koji se može svesti na slogan: nemilosrdna težnja za savršenstvom. Zabranjena igra s prijateljicama, zabranjeno je donositi ocjene manje od najbolje, zabranjeno gledanje TV-a, igranje igrica na kompjuteru, savršenstvo u muzici, školi, svemu. To je ono što je zahtijevala od svoje dvije kćerke.

Kad je jedna od njih pala na drugo mjesto u razredu u matematici, Chua ju je natjerala da svake večeri uradi 2000 zadataka, sve dok nije vratila lidersku poziciju. Drugoj kćerki je zaprijetila da će joj spaliti sve plišane igračke ako ne bude odsvirala zadanu kompoziciju savršeno. I potrajalo je to dok joj jedna od kćerki nije rekla: “Mrzim svoj život i mrzim tebe”. Tada je, kaže, malčice spustila kriterije.

Naišla je na oprečne kritike. Zamjerili su joj strogoću, uskraćivanje svega onoga što djeci pruža zadovoljstvo. Ukratko, zamjerili su joj što disciplinu stavlja ispred dječije sreće.

Takozvano tigar roditeljstvo koje Chua zagovara, pokazale su studije, stvara djecu koja pate akademski i emocionalno, a kada porastu imaju veće šanse da pate od depresije, anksioznosti i nedostatka društvenih vještina od djece koja su odgajana na suprotan način. Uz puno ljubavi, strpljenja i – osmijeha.

Zato, umjesto tigar roditeljstva, razmislite o delfin roditeljstvu. Oni imaju prethodno nabrojane, pozitivne karakteristike. Ovaj pojam stvorio je jedan muškarac, Shawn Achor, profesor u Wharton Business školi u Pensilvaniji (poznat i kao istraživač sreće u ljudskim životima). Zašto delfin?

– Delfini su razigrani, društveni i inteligentni, a sve to skupa predstavlja temelj dobrog roditeljstva – kaže Achor.

Kompletan tekst možete pročitati u printanom izdanju magazina “Azra” (broj 866)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti