Oktobar je ušao u bašte, vrijeme je za važne radove

Piše: Redakcija

Ako želite da sljedećeg proljeća i ljeta uživate u rascvjetalom vrtu, u prvim oktobarskim danima morat ćete da zasučete rukave. Posebnu pažnju potrebno je posvetiti travnjaku. Da bi travnati tepih i s proljeća bio zelen i gust, trebalo bi sa njega ukloniti korov i opalo lišće. Sredina oktobra vrijeme je za posljednju kosidbu i sjetvu trave na ogoljelim površinama travnjaka, kako bi mlade biljke imale dovoljno vremena da izniknu prije zime. Pokošenu travu nemojte ostavljati na travnjaku jer, zbog nedostatka toplote, ne može da se pretvori u humus. Sada je pravo vrijeme i za đubrenje mineralnim ili organskim đubrivom, iz kojeg će se, u vrijeme mirovanja biljaka, osloboditi hranljive materije.

Ne dozvolite da vas iznenade prvi mrazevi koji se mogu pojaviti već sredinom oktobra. Biljke osjetljive na hladnoću, kao što su muškatle, kane i azaleje, izvadite iz zemlje i sklonite na toplije mjesto. Prije nego što ih unesete, provjerite da li imaju biljne uši i uklonite oštećene sadnice.

Previše guste zasade trajnica trebalo bi prorijediti, a starije biljke iskopati i razdijeliti, pa ih ponovo posaditi.

Početak jeseni je vrijeme i za presađivanje i sađenje ruža, kako bi mlade biljke stigle da se ukorijene prije zime. Kada listovi kraljice cvijeća požute i počnu da opadaju, znak je da je biljka ušla u fazu mirovanja. Orežite suhe i oštećene grane i uklonite precvjetale cvjetove. Ruže je tada poželjno i zagrnuti kako bi se zaštitile od promrzavanja.

U oktobru je najbolje saditi i ukrasno šiblje i živu ogradu, a starije biljke valjalo bi orezati kako bi se uspostavila ravnoteža između korijena i nadzemnog dijela.

Na proljetnu sadnju cvijeća treba misliti već u jesen. Zemljište na kojem sada nećete saditi duboko prekopajte i ostavite da miruje preko zime kako bi hladnoća uništila korov i štetočine.

Da bi prvih dana proljeća cvijeće uljepšalo baštu, treba ga posaditi već početkom oktobra. Proljetne lukovice i krtole mogu se saditi tokom cijele jeseni, ali ih je najbolje posaditi što prije, da bi se ukorijenile prije zime. Podzemni dijelovi visibaba, irisa, presličica, zumbula, narcisa i lala dobro podnose niske temperature i neće ih oštetiti ni najjači mrazevi. Lukovice bi trebalo saditi na dubinu koja je dvostruko veća od njihovog prečnika. Ako ih posadite previše duboko, biljka neće uspjeti da izbije iz zemlje. Zasadite ih na sunčano mjesto, u rastresito tlo sa dobrom drenažom, kako ne bi istruhle. Jedina opasnost koja proljetnom cvijeću prijeti tokom zime jesu gladni poljski miševi, koji se hrane njegovim krtolama i lukovicama. Da biste podzemne dijelove biljaka zaštitili od ovih štetočina, zasad ogradite žicom koju ćete ukopati duboko u zemlju.

Kada završite sve jesenje radove u vrtu, baštenski alat očistite, naoštrite i sklonite, kako biste spremni dočekali proljeće i nove poslove u bašti. Usput, uživajte u našoj galeriji protkanoj jesenjim bojama.

[nggallery id=257]

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti