Natron, jezero koje životinje pretvara u kamen

Piše: Redakcija

Jeste li znali da postoji jezero koje životinje uginule na svojim obalama “pretvara” u kamene statue? Riječ je o jezeru Natron u Tanzaniji. Ovaj fenomen javlja se zbog visokokog stepena PH vrijednosti (između 9 i 10.5, ovisno o padavinama), što jezero čini lužnatim i omogućava uginulim životinjama da ostanu očuvane. To im daje pomalo morbidan izgled koji je fotografu zapeo za oko.

-Slučajno sam naišao na stvorenja koje je voda izbacila na obalu jezera. Nisam siguran kako su uginule, ali čini se da ih je privukla reflektirajuća površina jezera, pa kao što se ptice zalijeću u staklo prozora, tako se i ove ptice zalijeću u jezero. Voda sadrži visoku koncentraciju sode i soli, pa je čak i tinta s kutije mojih filmskih vrpci nestala za nekoliko sekundi. Soda i so dovode i do ove kalcifikacije zbog čega su životinje savršeno očuvane, napisao je Brandt koji će fotografije objaviti u svojoj novoj knjizi “Across the Ravaged Land”.

Životinje je pronašao na obali i postavio u različite poze, kako bi
izgledale kao da su žive.

[nggallery id=260]

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti