Gdje se školuju kraljevi?

Piše: Redakcija

Vjerovatno mislite kako početno, a kasnije i osnovno obrazovanje budući kraljevi i kraljice stiču u svojim palačama, a lekcijama ih uče najbolji privatni učitelji. Donekle ste u pravu. Na britanskom dvoru tako je bilo generacijama sve dok princeza Diana nije odlučila napraviti presedan i sinove Williama i Harryja upisati u privatni vrtić. Mali prinčevi najprije su, prema izboru mame, krenuli u vrtić “Minors”, a zatim u malu školu “Wetherby” – najbolji škola i vrtić koji su tada postojali u Londonu.

“Minors” je čak preuređen kada je u njega krenuo princ William, i to zbog njegove bezbjednosti. Postavljeni su prozori od neprobojnog stakla, a dva puta sedmično po dva i po sata, koliko je William provodio u vrtiću, u blizini je bio detektiv u civilu. William je u vrtiću najviše uživao u crtanju i pjevanju.

Ne postoji bolja preporuka za ove ustanove od činjenice da su ih pohađala dva princa. Zato su i liste čekanja za upis u “Wetherby” i “Minors” veoma duge. Kako biste bili sigurni da će ih pohađati vaša djeca, najbolje je da ih u njih upišete čim se rode.

– Sve što vam u životu treba od obrazovanja jesu “Acorn” i “Oxford”, kazao je jednom prilikom bivši britanski ministar William Waldegrave i nije mnogo pogriješio. Prva obrazovna institucija koju dijete pohađa za imućne i ugledne roditelje ujedno je i prvi važan korak u njihovom životnom putu, koji preko uspješnog školovanja (pri tome veoma skupog) vodi do društvenog ugleda i dobro plaćenog posla.

Roditelji će učiniti sve kako bi svoje mališane upisali u ovakve obrazovne institucije. Tu, zapravo, sve počinje. Danas čitava Velika Britanija iščekuje da vidi koju će školu, odnosno vrtić pohađati mali princ George, iako je rođen tek ovog ljeta. No, njegov život je uveliko isplaniran, tako da su William i Kate sigurno već izabrali i školu.

U prošlosti, britanski prinčevi i princeze uopće nisu išli u školu, pogotovo ne u vrtić, ali su zato imali najobrazovanije dadilje i privatne učitelje. Tu je praksu prekinula princeza Diana, pa je Williama i Harryja kao trogodišnjake poslala u vrtić “Minors”, a godinu kasnije ih je upisala u “Wetherby” – londonsku malu školu s velikom tradicijom. Riječ je o vrlo popularnoj školi za dječake od četiri do osam godina, koja godišnje prima 260 učenika.

Roditelji koji žele svoju djecu upisati u ovu školu godišnje moraju izdvojiti 12.000 funti, ali ne žale, jer su svjesni da će njihova djeca već tu steći vrijedna poznanstva koja će im u budućnosti itekako koristiti. Osim pripadnika plave krvi, u ovoj školi imat će priliku upoznati i brojne bogataše, koji svojim sinovima žele osigurati najbolje obrazovanje.

Ovu školu pohađao je i glumac Hugh Grant, a svoju djecu u “Wetherby” upisale su i Claudia Schiffer, Elle Macpherson te Elizabeth Hurley.

U “Wetherby” se djeca upisuju onim redom kako su se prijavili, pa se roditelji žure prijaviti svoje dijete, kako bi dobili mjesto. Priče o tome da se prijavljuju čim se dijete rodi uopće nisu prenapuhane.

Ne treba zaboraviti spomenuti ni londonsku školu “Acorn”, gdje jedan semestar košta više od 1.500 funti, odnosno godišnje treba izdvojiti 4.500 funti za nastavu koja traje samo pola dana. Ova škola godišnje prima 112 učenika, a pohađali su je Jade Jagger, kćerka Micka Jaggera, zatim kćerka scenariste Richarda Curtisa, te pisca Sebastiana Faulksa. No, u ovu školu nije se uspio upisati mali Rocco, sin Madonne i Guya Ritchiea. Madonni se nije posrećilo ni kada je svoju kćerku Lourdes željela upisati u prestižnu njujoršku privatnu školu “Y”, koju je, naprimjer, bez problema upisala mala Bechet Dumaine, kćerka reditelja Woodyja Allena.

Koji će od londonskih vrtića pohađati mali princ George, još je misterija. No, osim ovih koje smo spomenuli, u igri su još i “Chelsea Pre-Prep”, gdje djeca imaju satove baleta, francuskog jezika, bave se sportom i uče se brinuti za životinje, te vrtić “Tadpoles”, koji se vodi principima Marije Montessori.

Holandske princeze

Holandske princeze Amalia-Catherina, Alexia i Ariane pohađale su malu školu “Bioemcamp” u Wassenaaru, bogatom predgrađu Haaga, gdje žive s roditeljima, kraljem Willemom-Alexanderom i kraljicom Maximom. U Holandiji djeca u malu školu kreću sa četiri godine, a tri godine kasnije polaze u osnovnu školu. Mala Amalia-Catherina preskočila je posljednju godinu u vrtiću, te u osnovnu školu krenula sa šest godina, jer je bila vrlo napredna učenica.

Princ Hisahito

Morao položiti prijemni ispit za upis u osnovnu školu 

Japanski princ Hisahito, treći po redu nasljeđivanja trona, ovog proljeća je završio vrtić pri univerzitetu Ochanimozu u Tokiju. Vrtić je pohađao tri godine, a ove jeseni krenuo je u osnovnu školu “Ochanimozu”. Šestogodišnji dječak je, uprkos svojoj tituli, morao položiti prijemni ispit da bi upisao ovu školu. Inače, Hisahito je prvi dječak rođen u kraljevskoj porodici u posljednjih 40 godina, ali i prvi pripadnik plave krvi koji nije upisao tradicionalni vrtić “Gakushuin”.

Princeze Sofia i Leonora

Poseban vrtić za kraljevsku porodicu

Španske princeze Sofia i Leonora, kćerke princa Felipea i princeze Letizije, išle su u poseban vrtić “El Pardo Royal Guard” namijenjen samo potomcima kraljevske porodice i zaposlenima u kraljevskoj palači.[nggallery id=264]

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti