Manje poznate činjenice o Bijeloj kući

Piše: Redakcija

Kamen temeljac Bijele kuće postavljen je 13. oktobra 1792. godina tokom mirne ceremonije. Od tada, dom predsjednika SAD preživio je napad, dva požara i pokušaj da se izgradi rivalska Bijela kuća.

1. Jedan grad riješio je da sagradi rivalsku Bijelu kuću

Philadelphia nije bila zadovoljna odlukom da Washington dobija predsjednikovu vilu. Tokom 1790-ih godina, grad je izgradio svoju predsjedničku palatu u pokušaju da zadrži Georgea Washingtona i druge u Philadelphiji, koja je bila tadašnja prijestolnica. Washington je odbijao da koristi „palatu“ i odsjedao je na drugoj lokaciji u Philadelphji.

2. George Washington nikada nije živio u Bijeloj kući

Iako se Bijela kuća nalazi u gradu koji nosi predsjednikovo ime, Washington je preminuo 1799. godine, godinu dana prije nego što je John Adams postao prvi predsjednik koji se uselio u ovo zdanje.

3. Vrlo malo originalne zgrade je ostalo

Britanci su spalili Bijelu kuću 1814. godine nakon što su snage SAD zapalile kanadski parlament. Čuvena slika Georgea Washingtona, koju je naslikao Gilbert Stuart, sačuvana je kao i par spoljnih kamenih zidova koji su preživjeli požar.

4. Bio je još jedan veliki požar u Bijeloj kući

Požar tokom božićne večeri 1929. godine zahvatio je dio Zapadnog krila i Ovalnog ureda tokom administracije Herberta Hoovera. Hoover je napustio prazničnu večeru kako bi lično nadgledao napore vatrogasaca da ugase požar. Iako je na trenutak uspio da uđe u Ovalni ured, Hoover je uz pomoć agenata specijalne službe izveden iz Bijele Kuće.

5. Zapadno krilo je stvorio Teddy Roosvelt

Zapadno krilo je prošireno pod Williamom Howardom Taftom i Franklinom Roosveltom, ali je Teddy bio taj koji ga je izgradio. Thomas Jefferson je prvi došao na ovu ideju 100 godina ranije, ali je u Washingtonu potrebno dosta vremena kako bi se neke stvari obavile.

6. Bijela kuća je umalo srušena 1948. godine

Predsjednik Harry Truman bio je natjeran da napusti Bijelu kuću i useli se u obližnje zdanje Blair nakon što su zvaničnici zaključili da je vremešna zgrada blizu kolapsa.

7. Bijela kuća je doživjela i napad na predsjednika 1950.

Dok je Truman boravio u zdanju Blair, dva nacionalista iz Portorika pokušala su da napadnu to zdanje i ubiju predsjednika dok je drijemao unutar rezidencije. Nakon borbe koja je trajala 38 sekundi, jedan napadač je ubijen, a smrtno je ranjen i jedan policajac. Portorikanci su vjerovali da je zdanje Blair slabije obezbijeđeno od Bijele kuće, a njihovo vjerovanje moglo je da se ispostavi kao tačno s obzirom na činjenicu da je Truman prišao prozoru svega par sekundi nakon što je jedan napadač ubijen.

8. Za 4 miliona dolara možete da imate sopstvenu Bijelu kuću

Iako se čini da je u pitanju mnogo novca, u pitanju je prilično jeftina ponuda ako se u obzir uzme podataka da prava Bijela kuća vrijedi preko 110 miliona dolara. Replika Bijele kuće nalazi se u Virdžniji i nešto je manja od originala, ali posjeduje Ovalni ured i repliku Linkolnove spavaće sobe.

9. Bijeloj kući nedostaje kamen temeljac

Godišnjica Bijele kuće ne bi bila kompletna bez priče o nestalom kamenu temeljcu. Sudbonosnog dana u oktobru 1792. godine grupa slobodnih masona susrela se u taverni u Georgetownu odakle je nastavila prema lokaciji na kojoj će predsjednički dom biti izgrađen. Tokom svoje ceremonije su postavili kamen temeljac s porukom kako bi obilježili početak izgradnje zdanja. Nakon ceremonije vratili su se u tavernu gdje su riješili da proslave ovaj događaj. Proslava se pretvorila u pijanku tako da niko nije stigao da zabilježi gdje se kamen tačno nalazi.

Predsjednik Truman je probao da ga pronađe tokom rekonstrukcije Bijele kuće, ali kamen niko nije vidio od njegovog postavljanja.

 

Izvor: B92

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti