Grafologija: Trag pera – otisak duše

Piše: Redakcija

Ako na osnovu gestova zaključujemo o namjerama, sklonostima i osobinama čovjeka kojeg posmatramo, zašto bismo zanemarili jedan od tako upečatljivih i tako konstantnih oblika ispoljavanja svakog pojedinca – pokret ruke kojom upravlja mozak za vrijeme pisanja? Način pisanja, hoda, kao i način govora, jedna je od onih karakteristika čovjeka koja ostaje nepromijenjena do kraja života. Potpis svakog pojedinca isto je kao i njegova fotografija i kao otisak kažiprsta – dokaz njegovog identiteta. Kao što ne postoje dva ista otiska prsta, dvije iste šare u oku, tako ne postoje ni dva ista rukopisa. To je prozor u našu dušu – naše ogledalo koje nas odaje do tančina.

Psihološke teškoće

Zbog toga su rukom ispisane riječi na papiru osnova za jedan od najbržih trijažnih, psiholoških testova ličnosti. Oblik slova, raspored teksta na papiru, margine, jačina otiska, prored, iskošenost i još mnogo toga, nepogrešivo pokazuju kvalitete svake ličnosti, ali i njegove psihološke teškoće ili slabosti. Rukopis, jednostavno, ne može da prevari. Na ovom je zasnovana cijela jedna grana nauke, grafologija.

Ona pomaže mnogim naučnim granama. Njom se, prvenstveno, služe policija, učitelji, pedagozi, savjetnici za profesionalnu orijentaciju, a u novije vrijeme mnogi poslodavci traže mišljenje grafologa o ličnosti budućih zaspolenika. Naučna istraživanja pokazalu su da postoje značajne razlike u rukopisu “normalnih” ljudi i padavičara, šizofreničara i osoba s maničnom depresijom.

Grafologija se razlikuje od drugih disciplina i u tome što stručnjaci na tom polju ne tvrde da mogu predvidjeti događaje, ali tvrde da povezuju rukopis s karakterom, tako da promjena u prirodi rukopisa može pouzdano ukazati na promjenu karaktera ili prirode osobe.

Aktivan ego

Spoznaja o povezanosti poteza na papiru i našeg karaktera postojala je još u antičkom dobu. Još u petom stoljeću pr.n.e. uvidio ju je Sokrat. Analizom rukopisa bavili su se i kineski carevi od prvog stoljeća i to pri odabiru konkubina, svećenika, političara i ratnika. Međutim, zasluge za razvoj grafologije pripadaju Evropljanima, gdje se ovaj sistem širio uporedo s pismenošću. Najzaslužniji za njegovu popularizaciju je Francuz J.H. Michon, koji je u 19. stoljeću raspolagao s blizu 200 grafoloških pokazatelja.

Da li ste odlučni, blagi, spontani, štedljivi, uredni, spremni na saradnju, lukavi, sumnjičavi, otvoreni, ljubomorni, potišteni, pametni – sve ove osobine mogu da se otkriju uz pomoć psihografologije. Kako?

Pokreti rukama su odraz onoga što se dešava u glavi. Tokom pisanja naš um je u stanju mentalne budnosti, stanju kada je ego aktivan. Ego na mnoge načine štošta skriva ili to barem pokušava. Kada pisanje postane spontano, naprimjer kada bilježimo na predavanjima, ego pada u drugi plan. Poteze olovkom povlačimo automatski, a na površinu izbija ono podsvjesno. Ono se manifestira kroz brzinu pisanja, položaj slova i riječi, nagnutost slova, jačinu pritiska olovke na papir… Sve to skupa se uzima u obzir prilikom analize rukopisa.

 Kakva ste osoba

– Osobe koje pišu brzo su energične i dinamične, a često i nestrpljive. Brzo se i kreću, dosta toga obavljaju u kratkom vremenu, što pojačava i stres. Teško im je odmarati, ne raditi ništa.

– Osobe otvorene prema životu i novim iskustvima, zdravog duha i pune optimizma, na papiru bez linija pišu rečenice zaokrenute prema gore. Kod pesimista to je suprotno.

– Rukopis iskošen u desnu stranu govori o emocionalno toploj i darežljivoj osobi, a jak pritisak pri pisanju otkriva energičnu, liderstvu sklonu ličnost, dok okruglasta slova upućuju na nizak nivo agresivnosti.

– Ako vam je rukopis čitljiv, okolini šaljete poruku: hoću, mogu i znam da dobro komuniciram s ljudima. Ukoliko je rukopis teško čitljiv, poruka je suprotna.

– Čitljiv rukopis, koji čuva sve odlike klasičnog školskog pisanja, upućuje na pretvaranje i foliranje.

– Pisati štampano je znak potrebe da držite konce u svojim rukama i kontrolirate druge, ali i situaciju oko sebe. Nikada ne otkrivate karte do kraja, jer uvijek nešto važno skrivate o sebi, posebno ako naglo sa štampanih prelazite na pisana slova.

– Potpuno nečitljiv rukopis sreće se kod osoba kojima nije mnogo stalo do odnosa s javnošću ili koje imaju ozbiljnih teškoća u općenju s drugima.

Analizirajte svoj potpis

– Ako su početna slova veća od ostalih, osjetljivi ste na mišljenje drugih o vama.
– Ako potcrtavate potpis naučili ste se oslanjati samo na sebe.
– Potpisujete se samo imenom? Oslanjate se na vlastite snage, neovisni ste u odnosu na partnera, roditelje, pretke, a vjerovatno ste i buntovni, jer ne trpite nametnuta pravila.
– Potpis prezimenom – ponosni ste na svoje porijeklo, formalni u komunikaciji.
– Umjetničke elemente u potpise unose osobe sklone estetici, umjetnosti, koje nastoje privući pažnju na sebe.

 Analizirajte svoj rukopis

SLOVA KOJA SE NAGINJU U RAZLIČITIM SMJEROVIMA – označavaju svestranost i prilagodljivost

SLOVA KOJA SE NEPRAVILNO NAGINJU – označavaju nedostatak fleksibilnosti.

SLOVA NAGNUTA NAPRIJED – osoba koja otvoreno pokazuje emocije, topla i susretljiva

SLOVA NAGNUTA NAZAD – rezervirane osobe, koje ne pokazuju emocije, može biti znak povređivanja u djetinjstvu

JAKO UTISNUTA SLOVA (s druge strane se pod prstima osjeća utisnut rub od slova) – osoba je uznemirena

SREDNJE UTISNUTA SLOVA (rukopis je taman, ali se ne osjećaju rubovi slova s druge strane papira) – pokazuje sposobnost nošenja sa stresom

LAGANO UTISNUTA SLOVA – označavaju nekoga ko je površan, ko ništa ne shvata ozbiljno

TANKA SLOVA – osoba nema mnogo samopoštovanja, ali je inteligentna

SITNA SLOVA – oznaka su tihih, analitičnih osoba koje paze na detalje i imaju dobru koncentraciju

KRUPNA SLOVA – oznaka povjerljivih i pristupačnih osoba

JAKO KRUPNA SLOVA – označava teatralnu osobu, često glasnu, koja želi neprestano biti u centru pažnje

ŠIROKA SLOVA (njihova širina i visina su otprilike iste) – oznaka otvorenih i druželjubivih osoba

USKA SLOVA – ukazuju na pomalo sramežljivu i sputanu osobu, koja je vrlo disciplinirana

SLOVA KOJA SE NE DODIRUJU – ukazuju na strastvenu i nepraktičnu umjetničku dušu

NEKA SLOVA SE DODIRUJU – osoba spaja logiku (razum) i intuiciju

SVA SLOVA SE SPAJAJU – pokazuju vrlo opreznu osobu

SAVIJENO PRVO SLOVO – tradicionalna osoba koja se drži pravila

PRODUŽENA POČETNA LINIJA SLOVA – pokazuje samovoljnu osobu koja ne voli autoritete

PRODUŽENA ZAVRŠNA LINIJA SLOVA – osoba je oprezna

ZADNJE SLOVO U REČENICI ZAVIJA SE PREMA GORE – pokazuje velikodušnost

SAVRŠENO ČITLJIV RUKOPIS – oznaka komunikativne osobe

NEČITLJIV RUKOPIS – tajanstvena, zatvorena osoba koja voli svoje misli držati za sebe

CRTICA NA SLOVU “T” SE STANJUJE PREMA DESNOJ STRANI- osoba sklona ironiji i sarkazmu

GORNJI DIO SLOVA VEĆI JE OD DONJIH – kretanje, sport i fizičke aktivnosti su prirodni način izaražavanja ovih osoba, kod kojih je naglašena i seksualnost

Doktorski rukopis

Ljekari, prema mišljenju grafologa, nečitko pišu i još nečitkije se potpisuju, jer imaju potrebu da prema drugima postave socijalnu branu, očuvaju socijalnu distancu i time iskažu svoju poziciju nedodirljive moći. Zbog takvog stava njima je teško da običnom smrtniku jasno saopće svoje misli, i još teže svoja osjećanja. Oni loše komuniciraju sa sredinom, jer polaze od stava da ih drugi ne mogu razumjeti. A sve to izdajnički bilježi njihov nečitljiv rukopis.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti