Diplome s kojima ćete teško dobiti posao i veliku plaću

Piše: Redakcija

Iako imaju visoku stručnu spremu mnogi se dojučerašnji studenti nakon fakulteta često nađu na berzama rada.

Portal Business Insider ovih je dana donio deset najbeskorisnijih diploma uzimajući u obzir zaposlenost i godišnju zaradu s tim diplomama u Americi.

10. Ljudski resursi i unapređenje osoblja
Istraživanje Georgetown Centera pokazalo je kako diplomanti u granama ljudskih resursa i unapređenja sposobnosti u SAD-u imaju prosječni godišnji prihod 70 hiljada dolara. S druge strane, prvostupnici (baccalaureusi) s iskustvom imaju prosječne godišnje prihode 57 hiljada dolara.

9. Kriminalistika i vatrogasna služba
Iako je posao koji obavljaju stresan i opasan, u Americi diploma inžinjera zaštite od vatre (fire protection engineer) nije na cijeni. Diplomanti u ovim područjima zarađuju prosječno 66 hiljada dolara godišnje, a prvostupnici s iskustvom 56 hiljada.

8. Grafički dizajn i komercijalna umjetnost
Diplomanti s navedenim zanimanjem u SAD-u zarađuju godišnje oko 50 hiljada dolara, dok uz master diplomu i bez radnog iskustva godišnje mogu zaraditi i do 61 hiljadu dolara.

7. Muzička akademija
Prvostupnici muzičkih akademija u Americi godišnje zarađuju 46 hiljada dolara, a oni s diplomom i bez iskustva 55 hiljada.

6. Mediji
Prvostupnik novinarstva s iskustvom godišnje će u SAD-u zaraditi 51 hiljada dolara, dok diplomirani novinar u istom razdoblju zaradi tek dvije hiljade dolara više.

5. Marketing i istraživanje tržišta
Prvostupnici zarađuju prosječno 65 hiljada dolara godišnje, a diplomanti 81 hiljadu.

4. Hemijski inženjering
Prvostupnik hemijskog inženjeringa u SAD-u godišnje će zaraditi prosječno 94 hiljade dolara, a diplomirani hemijski inžinjer 102 hiljade.

3. Informacijski sistemi
Diplomanti koji su završili ovaj smjer i rade poslove kao što su obrada, unos i kontrola podataka godišnje u SAD-u zarade 81 hiljadu dolara, a oni koji su završili tri godine fakulteta oko 66 hiljada.

2. Farmaceutske nauke i administracija
Američki prvostupnici s ovim zanimanjima godišnje zarade 108 hiljade dolara, a diplomanti prosječno 110 hiljada.

1. Jezici i dramska umjetnost
Na prvom mjestu beskorisnih diploma nalaze se diplomanti iz jezika i dramskih umjetnosti. Osim što je u tim područjima visoka stopa nezaposlenosti, mala su primanja, pa tako diplomanti u SAD-u godišnje zarade prosječno 58 hiljada dolara, a prvostupnici 44 hiljade.

Izvor: Index.hr

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti