Slatke dobrobiti kestena

Piše: Redakcija

Pitomi kesten, lat. Castanea sativa, je jedna od prvih namirnica koje je čovjek jeo. Najviše raste u južnoj Evropi i Sredozemlju, a istoričari kažu da se počeo širiti po Evropi preko Grčke. Kestenovo drvo slično je hrastu, vrlo je cijenjeno i kvalitetno te može doživjeti 500 godina. Najstarije drvo kestena, zvano “Sto konja”, nalazi se na sicilijskoj planini Etna i vjeruje se da je staro između 2000 i 4000 godina. U prošlosti su ga, kao i danas, jeli pečenog i kuhanog, a od mljevenog kestena pravili su napitak koji je služio kao nadomjestak za kafu. Svi koji su rat proveli u BiH, zasigurno su pili i kestenovu “kafu”.  Od kestenova meda pripremali su medenu rakiju i medicu. Legenda kaže da je grčka vojska preživljavala na kestenju tokom povlačenja iz Male Azije 401. godine p.n.e.

Ljekovitost i nutritivna svojstva kestena

Kesten ima dvostruko više škroba nego krompir, pa nije čudo da je još uvijek jedna od važnijih namirnica u Kini, Japanu i Južnoj Evropi. Tamo se često koristi u obliku brašna za kruh zbog čega je dobio nadimak “Stablo kruha“. Poput oraha i badema, ne sadrži gluten, pa je pogodan za prehranu oboljelih od celijakalije, osjetljivih na gluten ili alergičnih na pšenicu. Sadrži minerale, vitamine B grupe, vitamine A i C. Oni se sačuvaju prilikom kuhanja, jer plod štiti debela kora. Od minerala, bogat je kalijem i fosforom, a sadrži i kalcij, magnezij, sumpor, hlor, željezo, bakar te mangan. U sto grama sirovog ploda ima 200 kalorija, a glavni sastojak mu je škrob, kojeg u kestenu ima oko 44 posto.

To je jedino orašasto voće s vitaminom C. Osim toga kesten je neobično bogat folnom kiselinom, koja inače se nalazi u zelenom lisnatom povrću. Folna kiselina je potrebna za rast ćelija, sintezu DNA i normalan rad nervnog sistema. Unos hrane bogate folnom kiselinom povećava izglede za začeće, a tokom trudnoće osigurava pravilan razvoj fetusa. Kesten je bogat izvor mono-nezasićenih masti poput oleinske i palmitinske kiseline. Mononezasićene masti štite zdravlje kardiovaskularnog sistema i pomažu sniziti nivo kolesterola. Zbog visoke energetske vrijednosti kesten preporučuje se djeci, sportašima, trudnicama i starijim osobama. Pomaže kod bubrežnih i probavnih tegoba, a može se koristiti i za izbacivanje viška vode iz organizma. Uz to, djeluje i protuupalno, pa idealna je namirnica za osobe koje pate od artritisa i reume.

Pripravci od kestena

Čaj od kestena ublažuje simptome astme i kašalj.

Napravite ga tako da stavite šaku svježeg lišća ili pola šake suhog lišća kestena na pola litre vruće vode i pustite da odstoji. Možete piti tri šoljice dnevno. Čaj možete i grgljati kod prehlade i upale grla.

Tinktura načinjena od dijelova ove biljke pokazala se vrlo djelotvornom protiv hemeroida. Općenito kesten pozitivno utječe na vene.

Kestenov med je vrlo zdrav i pospješuje cirkulaciju, štiti jetru, pomaže kod gastritisa, anemije te fizičke i intelektualne iscrpljenosti.

Kora kestena i drvo bogati su taninom (sadrže više od 10 % tanina) pa se upotrebljavaju kao adstringensi (sredstvo za stezanje površine sluznice i povrijeđene kože).

Rese kestena koriste se za zaustavljanje proljeva i krvarenja te kod vanjskih ozljeda kože.

Kuhani plodovi pročišćavaju krv, naročito pomažu kod viška mokraćne kiseline te se preporučuju oboljelima od gihta i reume.

Kesten u kulinarstvu

Kesten se najčešće kuha ili peče. Jako je popularan pire od kestena, koji možete jesti samostalno ili koristiti za pripremu deserata. Zbog visokog sadržaja škroba, od kestena se može dobiti brašno koje se, samo ili pomiješano s brašnom žitarica, koristi za pravljenje kruha i peciva.

Supa od kestena

Sastojci

  • 3 kašike ulja
  • 1 mljevena mrkva
  • 1 mljeveno rebro celera
  • 1 mljeveni luk
  • 6 šalica povrtnog temeljca
  • 1/4 šalice nasjeckanog svježeg peršuna
  • 1/4 kašikice klinčića
  • 2 lista lovora
  • pola kile oguljenih pečenih kestena
  • 1/4 šoljice nezaslađenog sojinog mlijeka
  • so i biber

Priprema

Lagano pirjajte mrkvu, celer i luk 8 do 10 minuta. Dodajte povrtni temeljac i dobro promiješajte. Dodajte peršun, klinčić, lovor i kestenje. Dok zavrije, pustite da se kuha oko 30 minuta. Nakon toga izmiješajte supu, dodajte sojino mlijeko i pustite da opet zavrije. Posolite i popaprite.

Salata od kestena, narandži i mandarina

Sastojci

  • 700 grama narezanog kuhanog kestena
  • 250 grama narezanih mandarina i narandži
  • ¼ šoljice tamari ili soja umaka
  • 1-2 kašike javorovog ili agava sirupa
  • 2 kašike soka limete ili limuna
  • sjemenke nara ili listići badema za ukras

Priprema
Pomiješajte tamari i sirup agave sa sokom limete. Dodajte ostalim sastojcima te dobro izmiješajte. Po želji dodajte još sirupa ili soka mandarine. Poslužite u čašama.

Salatu možete ukrasiti sjemenkama nara ili listićima badema.

Berba
Kestene se beru u šumama u oktobru. Rese se skupljaju u proljeće i suše se u hladu. Kora se može otkinuti od grana u proljeće kada bujaju sokovi. Ujesen ih mogu zamijeniti bodljikave kapice što ovijaju plod.

Izvor: Alternativa za Vas

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti