NOBELOVAC UMBERTO ECO: Balkan ima užasan problem sa društvenim sjećanjem – tamo se dogodilo više revolucija nego u Italiji i Francuskoj

Piše: Redakcija

– Balkan ima užasan problem sa društvenim sjećanjem, jer se tamo desilo tako puno revolucija – više nego u Italiji, na primjer, ili u Francuskoj. Ne mogu vam pomoći”, rekao je dobitnik Nobelove nagrade za književnost Umberto Eco odgovarajući  na pitanja dopisnika AA u New Yorku.

Eco je na pitanja novinara AA odgovarao u ponedjeljak nakon predavanja u sjedištu UN o temi “Kultura sjećanja”.

Na pitanje kakav bi savjet ovaj italijanski pisac dao svojim susjedima na Balkanu, i piscima iz tog regiona, Eco se pozvao na poznatu Churchilovu rečenicu: “Tragedija Balkana je što uvijek proizvodi više historije nego što to može podnijeti”.

-Nisu me angažovali kao savjetnika ljudima na Balkanu i nikada nisam razmišljao o tako važnom problemu”, kaže Eco, autor knjige “Ime ruže”, uz dozu sarkazma i kroz smijeh.

Govorio je i kako dobro poznaje turskog Nobelovca Orhana Pamuka i njegov rad.

– Da, ja sam njegov dobar prijatelj. Vidio sam ga prije nekoliko mjeseci u Istanbulu.”

U govoru u UN-u, Eco je zaključio kako je najvažnije znanje i najvažniji projekat za budućnost, kako naučiti ne zaboraviti prošlost, ostavljajući prostor za namjerni zaborav.

Ipak, on nije pojasnio koji dio historije bi trebalo pokušati izbrisati, ali je rekao kako je “potreba za zaboravom u suprotnosti sa potrebom za sjećanjem”. On je također upozorio na magnitude društvenog filterisanja određenih informacija koje primamo putem interneta.

– Internet je povećao našu sposobnost da filtriramo. Bez tih filtera, utopili bi se u društvenu bolest”, rekao je Eco.

Pisac je govorio i o tome kako čitanje knjiga produžava život.

“- Čitanje knjiga ne samo da obogaćuje našu memoriju, nego čini da živimo duže”, kaže te dodaje da čitanje i kroz čitanje, učenje o drugima, od Mozarta do Tolstoja, daje ljudima priliku da ispune praznine u svojim životima kada postanu obični i prazni.

U govoru pred UN-om, Eco, koji je poznat i po svom euroskepticizmu, također je predstavio projekat naziva “Encyclo-media”, simulacija historijskog sjećanja, njegove lične refleksije i uredničke venture.

Izvor: Depo

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti