B kompleks – vitamini za tijelo i dušu

Piše: Redakcija
Uvjerite se sami u važnost vitamina B za organizam. B vitamini su ključni za više stotina različitih enzimskih reakcija u organizmu.
 Rezultati njihovog djelovanja su lijepa koža, kosa i nokti. Kada u tijelu imamo dovoljno B vitamina, sretni smo i zadovoljni, dobro spavamo i imamo dovoljno energije.  Njihov nedostatak direktno utječe na zdravlje kardiovaskularnog sistema. No krenimo od početka i upoznajmo se sa skupinom ovih vitamina.

Što su B vitamini

 

B vitamini (često možemo čuti i naziv B kompleks) su grupa sljedećih vitamina:
  • B1 – tiamin
  • B2 – riboflavin
  • B3 – niacin
  • B5 – pantotenska kiselina
  • B6 – piridoksin
  • B7 – biotin
  • B9 – folna kiselina
  • B12 – cijanokobalamin
  • kolin
  • inozitol
Svaki od ovih vitamina igra važnu ulogu u organizmu, a u mnogim procesima sudjeluju zajedno. Naprimjer, tiamin, riboflavin, biotin i niacin zajedno sudjeluju u proizvodnji energije, dok piridoksin, cijanokobalamin i folna kiselina – u pretvorbi homocisteina. Vitamin B12 i folna kiselina sudjeluju u procesu razvoja tkiva.

Zaštita od kardiovaskularnih bolesti

 

Pojedini vitamini iz B grupe direktno utječu na zdravlje kardiovaskularnog sistema. Naprimjer, vitamini B6, B12 i folna kiselina djeluju na metabolizam aminokiseline metionina.  Jedan od međukoraka u pretvorbi metionina je i homocistein. Homocistein se uz pomoć vitamina B6, B12 i posebno folne kiseline pretvara u bezopasne spojeve, no problem je ako imamo manjak jednog ili više tih vitamina. Tada postepeno dolazi do gomilanja homocisteina u organizmu i krvnim žilama, a kao rezultat toga udvostručuje se rizik od moždanog i srčanog udara.
Istraživanja su pokazala da optimalna opskrbljenost ovim vitaminima, posebno folnom kiselinom i vitaminom B12, smanjuju nivo homocisteina u krvi za 30-60 posto, što znači da se smanjuje vjerojatnost od srčanog i moždanog udara.

Trudnoća bez komplikacija

 

Svaka buduća majka ima dvije želje – da joj trudnoća prođe bez problema i da dijete bude zdravo.  Nažalost, zbog manjka folne kiseline kod trudnica u svijetu se godišnje rodi 300 000 djece s određenim stupnjem deformiteta. Manjak folne kiseline je i jedan od uzročnika spontanog pobačaja. Optimalna razina i dodatna suplementacija folnom kiselinom je naročito važna u prvim sedmicama trudnoće jer je ona iznimno važna za razvoj fetusa.

Ključni za dobro raspoloženje

 

Znate li da je čak 20 posto depresivnih stanja povezano s manjkom jednog ili više vitamina iz grupe B kompleksa? Naše raspoloženje, pamćenje, motiviranost i osjećaj zadovoljstva određuju neurotransmiteri.  Neurotransmiteri su hemijske tvari pomoću kojih neuroni u mozgu komuniciraju. Sigurno ste čuli za serotonin, dopamin i acetilkolin. Ovi neurotransmiteri nastaju od proteina, tačnije aminokiselina (koje su sastavni dio proteina).  Vitamin B6 je iznimno važan za sintezu aminokiselina. Zanimljivo istraživanje nad dobrovoljnom grupom zatvorenika je napravljeno u SAD-u.
Davana im je hrana koja ne sadrži vitamin B6 i već nakon tjedan dana došlo je do promjene njihovog raspoloženja – postali su agresivniji ili depresivniji, nemotivirani, razdražljivi i umorni. Za dobro raspoloženje, psihičko zdravlje i pamćenje, potrebni su i drugi vitamini iz B grupe – B12, B3 i B1.

Protiv umora i nedostatka energije

 

Da bismo bili puni energije i spremni za rad, potrebno je hranu koju unosimo – ugljikohidrate i masti, pretvoriti u energiju. Ovaj proces se odvija na više nivoa uz pomoć određenih B vitamina.  Vitamin B1 je ključan u procesu pretvaranja ugljikohidrata u glukozu iz koje tijelo i mozak dobivaju energiju.  Vitamin B2 je nezamjenjiv u proizvodnji energije na ćelijskom nivou, kao i proizvodnji energije iz masti.  Manjkom tog vitamina vaše tijelo ne može na učinkovit način iskorištavati energiju iz masnih ćelija.

Nezamjenjiva pomoć kod  anemije

 

Kada čujete riječ anemija, vjerojatno prvo pomislite na manjak željeza.  No to ne mora biti tako. Možete imati sasvim dovoljno željeza u organizmu, ali ako imate ozbiljan manjak vitamina B12 ili folne kiseline, javlja se anemija sa svim svojim posljedicama – umorom, malaksalošću, lupanjem srca.

Koje namirnice sadrže vitamine grupe B

 

Odlični izvori vitamina B su kombucha, krompir, banane, čili papričice, tempeh, mahunarke. B vitamini se nalaze i u žitaricama, no samo u cjelovitim. Bijelo brašno ili obična bijela riža sadrže B vitamine u minimalnim količinama.  Odličan izvor B vitamina je i kvasac, posebno pivski.
Folate nalazimo u zelenom lisnatom povrću, no oni su osjetljivi na skladištenje i visoke temperature  pa se brzo uništavaju kuhanjem.
Jedan od dobrih izvora folata je lješnjak. Zdrava crijevna flora također proizvodi određene B vitamine, naprimjer biotin. B vitamini su topljivi u vodi što znači da se ne gomilaju u organizmu, već tijelo njihov višak lako izlučuje.  S obzirom na to, potrebne su vrlo velike količine B vitamina da dođe do predoziranja i eventualnih negativnih posljedica.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti