Ali mi od njih ne odustajemo! Sedam poznatih namirnica koje su otrov za vaše tijelo

Piše: Redakcija

1. Pileći kroketi i slična pržena hrana

Čak i da je riječ o pravom mesu, ono bi nakon ovakve pripreme bilo puno ulja i konzervansa. No, u većini slučaja u kroketima raznih vrsta, bili oni pileći, riblji ili ko zna kakvi, nema puno čistog mesa.

2. Kokice u pakiranju za mikrovalnu

Ovdje nije problem u kokicama nego u vrećici. Ambalaža je puna perfluorooktanoične kiseline (PFOA) koja se povezuje s neplodnošću. One prelaze na kokice, a zatim u vas. Što je najgore, ove hemikalije ostaju u tijelu godinama gdje se akumuliraju. Poznato je da uzrokuju i rak jetre, testisa i gušterače kod laboratorijskih životinja. Naučnici se boje da slični rezultati mogu biti i kod ljudi.

3. Margarin

Nutricionistkinja Jennifer K. Nelson iz Mayo Clinic kaže da transmasne kiseline iz očvrsnite biljne masti koja je industrijski prerađena kao što je margarin povećavaju rizik od srčanih bolesti, povisuju nivo holesterola, a uspješno snizuju i nivo dobrog holesterola. Tu je i povišeni rizik od moždanog udara i dijabetesa tip 2.

4. Paradajz u konzervi

I ovdje, kao i kod kokica, nije problem u sadržaju samom po sebi, nego u ambalaži koja ga kontaminira. Profesor dr. Frederick vom Saal sa Univerziteta Missouri, potvrdio je da konzerve sadrže bisphenol-A, odnosno BPA. BPA je povezan sa srčanim bolestima, dijabetesom i pretilosti. ‘Iz jedne litre konzerviranog paradajza možete unijeti 50 mikrograma BPA, a to je količina koja će utjecati na ljude, posebno na mlade’, rekao je dr. Saal. Radije kupujte paradajz u staklenoj ambalaži.

5. Gotovi umaci za salatu

Gotovi umaci za salate sadrže puno šećera i konzervansa, a oni s manje masti čak imaju i više štetnih tvari kao što su naprimjer visokofruktozni kukuruzni sirup koji dokazano deblja brže nego obični šećer. Razloga da ih kupujete zapravo i nema jer ih svako može napraviti vrlo brzo kod kuće.

6. Energetske pločice

Ovdje nije riječ o zdravom proizvodu već o slatkišima. Osim uobičajenih sastojaka koji naglo povisuju nivo šećera u krvi i opterećuju gušteraču, tu su i kalorije koje debljaju.

7. Neorganski uzgojene jabuke

Iako jabuke same po sebi spadaju među visokovrijedne zdrave namirnice, moderno voćarstvo koristi velike količine hemikalija. Zbog količine pesticida u njima, jabuke su godinama među 12 najgorih plodova na listi Environmental Working Group’s ‘Dirty Dozen’. Za uzgoj jabuka koristi se i pesticidi pod imenom Paraquat, odnosno Gramoxone. To je jedan od najčešće upotrebljavanijih pesticida na svijetu iako trovanje Paraquatom sa sobom nosi ozbiljne zdravstvene rizike – bilo da ga progutate ili udišete – uključujući i zakazivanje jetre, bubrega i srca, poručuju iz američke Agencije za prevenciju i kontrolu bolesti CDC.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti