Vrlo raširen među mladima: Saznajte šta je carpooling!

Piše: Redakcija

Jedan automobil, četiri putnika. Iz Zagreba na velikogoričko učilište studenti uvijek putuju zajedno. ‘Svako ima svoj auto i onda svako vozi jedan dan’, kazao je student Martin Perić.

Dijele prijevoz, ali i troškove. Studentski džeparac takozvanim carpoolingom svaki mjesec bogatiji je i do 600 kuna! ‘Autobusom je isto skuplje, a ovako smo puno brži, ne idemo javnim prijevozom’, kazao je student Nikola Zorić.

Ušteda je veća na dužim relacijama. Od Zagreba do Rijeke autom se može stići za 50 kuna, a u Beograd za stotinjak kuna. Marko često putuje preko granice i nikad sam. Već s jednom osobom taj trošak pada na pola, što je cijena nekakve autobusne ili željezničke karte, dok zamislite s četiri osobi – kazao je Marko Krajinović.

Neugodna tišina među potpunim neznancima brzo se razbija. ‘Generalno su ta iskustva jako pozitivna, stekne se nove prijatelje, čuju se razne priče’, kazao je Marko.

Suputnici se najlakše nalaze na internetu. Nekoliko Facebook stranica i besplatan servis za traženje prijevoza pokrenuli su i studenti Tomo i Božidar s prijateljem Mislavom. Naša Facebook grupa ima oko 28.000 korisnika koji jako brzo rastu, druge najveće grupe su oko 5.000 korisnika i sve zajedno je negdje oko 40.000 korisnika, kazao je Božidar Štimac, osnivač servisa Oglasnik Prijevoza.

Sve se više štedi dijeljenjem prijevoza, ali ima onih koji su još uvijek nepovjerljivi. Carpooleri tvrde- bez razloga. Ljudi ostavljaju ime, prezime, broj telefona – kontakt je potpun i direktan, do sad nije bilo neugodnih iskustava, kazao je Tomo Kalashnikov, osnivač servisa Oglasnik Prijevoza.

U Americi postoji čak i poseban trak na autocesti za carpoolere jer u jednom automobilu manje se zagađuje okoliš, štedi se novac, a vožnja u ugodnom društvu je zanimljivija.

Izvor: Dnevnik.hr

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti