Top 13 horor filmova: Šta pogledati za Noć vještica?

Piše: Redakcija

13.  Dr. Jekyill and Mr. Hyde (1931.)

Borba (super)ega i ida. (Super)ego je dr. Jekyll, cijenjen u naučnim krugovima. Id je Mr. Hyde, mračna, animalna strana dr. Jekylla. Premda se uradak najčešće spominje u kontekstu tehničkih rješenja, poput uvodnih kadrova iz POV perspektive protagonista ili revolucionarnog korištenja šminke i filtera kamere, ono što ga smješta jednim dijelom u žanr horora legendaran je nastup Fredrica Marcha. Kao dr. Jekyll uglađen je gospodin kerigrentovske provenijencije, ali kao Mr. Hyde utjelovljenje je svega potisnutog i zastrašujućeg u čovjeku.

Dr-Jekyll-Mr-Hyde

12. Vampyr (1932.)

Inspiriran radovima irskog pisca Sheridana Le Fanua, danski je redatelj Carl Theodore Dreyer napisao i režirao film Vampyr. Avanturist Allan Grey nailazi na zabačeni dvorac u kojemu odluči ostati preko noći, ali počinje viđati čudnovate, neobjašnjive stvari. Prožet vrsnom igrom sa sjenkama, snolikom atmosferom i diskretnom erotičnošću, najviše se pamti po izvedbi Rene Mandel u trenucima preobražaja. Mirno, nevino lice djevojke sporo se iskrivljuje u jedan od zlokobnijih idaprester osmijeha koje ćete ikad vidjeti na malom ili velikom ekranu.

Vampyr-1024x576

11. Cat People (1942.)

Jacquesa Tournera mnogi će pamtiti po odličnom noiru Out of the Past, ali najbolje je rediteljske trenutke dao horor žanru. Cat People, našim ljudima katkad smiješan zbog toga što su nositelji prokletstva u filmu Srbi, najbolji je pokazatelj Tournerove dosjetljivosti: umjesto da pokvari doživljaj gledateljima uistinu užasnim kostimima mačaka koje je dobio, Tourner se okrenuo mraku, tj. našem strahu od istoga – plašit će nas ono što ne vidimo. Osim što je Tournerova dosjetljivost ovjekovječena u Minnellijevom uratku The Bad and the Beautiful, film se kritički osvrće na tadašnji status žena u društvu, tj. pokušaja represije njihove seksualnosti.

Les-Diabolique

10. Les diaboliques (Diabolique, 1955.)

Žena i ljubavnica, pod stalnom prismotrom grubijana, direktora škole, njihova muža i ljubavnika, istoga se odluče riješiti te ga udave u kadi. Tijelo ubace u bazen, ali nakon što isuše bazen – tijela nema. Kontroverzno uvrštenje, reći će neki, jer Clouzotov film doista sadrži sve značajke tipičnog trilera, nastalog pod velikim utjecajem američkoga noira. Međutim, a ovo je međutim umjeren spojler, neugodna se atmosfera cijelog trajanja filma pretvara u potpunu noćnu moru u posljednjih petnaestak minuta, stoga ovaj film zaslužuje svoje mjesto na listi. Vidjet ćete i zašto.

Les-yeux-sans-visage

9. Les yeux sans visage (Eyes Without a Face, 1960.)

Alida Valli ima prepoznatljiv leden osmijeh, a niko ga nije bolje iskoristio od Georgesa Franjua. Valli glumi Louise, pomoćnicu dr. Génessiera, koji je opsjednut svojom kćeri, tj. korekcijom njenoga lica uništenog u prometnoj nesreći. Otima mlade žene i pokušava prišiti njihova lica na lice svoje kćeri. Ako vas radnja okvirno podsjeća na Almodóvarov uradak La piel que habito, ne griješite, ali ako mislite da je i Franjuov film najtanji kad nas treba uplašiti – griješite, grdno.

Peeping-Tom-1024x622

8. Peeping Tom (1960.)

Promatrač i žrtva. Nekada je jasno ko je ko. Kad se prave teme prihvati pravi reditelj, a Michael Powell je upravo taj, onda nam više ništa nije jasno. Karlheinz Böhm tumači Marka Lewisa, filmskog radnika koji je, zbog trauma iz djetinjstva, opsjednut licima straha, te ih pokušava zabilježiti svojom 16mm kamerom. Treba li spomenuti da je ubistvo najlakši način za učiniti takvo šta?

Onibaba

7. Onibaba (1964.)

Japanci nisu samo Kurosawa, Ozu ili Mizoguchi, niti je primarna preokupacija ostalih reditelja imitacija trojice spomenutih velikana. No, dok mačke nema, miševi kolo vode. To je uvredljivo, ne samo za reditelja ovoga filma, jer su u ovoj jednadžbi žene miševi. Barem kad je u pitanju ovaj film. Dok je sin/muž u ratu, majka i snaha bore se za vlastitu egzistenciju tako što vrebaju izmorene ratnike, ubijaju ih te prodaju njihove stvari. Ono što počne kao pomaknuta drama, u trećem se činu pretvara u punokrvni horor. Reditelj Shindô sjajno koristi negostoljubiv krajolik i tamu, te postupno gradi nepovjerenje između majke i snahe što nas dovodi do izljeva ludila i jedne i druge.

Seconds-1024x584

6. Seconds (1966.)

Slogan: Želite pobjeći od svoga života? Samo platite članarinu, a mi ćemo lažirati vašu smrt i stvoriti vam novi identitet. Zahvalne se teme prihvatio čuveni John Frankenheimer, glavnu je ulogu dodijelio Rocku Hudsonu i zabava je mogla početi. Kao nekoliko filmova s ove Top 13 liste, Seconds se ne može pohvaliti s pregršt ha-bu kadrova tako tipičnih za horor filmove, ali vrsno dočarava paranoju protagonista, koji, s dobivanjem novoga života, nikomu više ne vjeruje. Ne pomaže mu ni to što se firma kojoj je odlučio platiti novac za novi život ponaša poput najokrutnije sekte.

Lucello

5. L’uccello dalle piume di cristalo (The Bird with the Crystal Plumage, 1970.)

Giallo. Zgodne žene. Muzika Ennia Morriconea. Misterija prije svega, ali i horor. Reditelj je Dario Argento, dakako. Debitantski film, nastao pod utjecajem mentora Bave, kazuje priču o piscu koji svjedoči pokušaju ubistva mlade žene, što ubicu u pokušaju natjera da počne pratiti pisca. Argentovi su uratci poput romana Agathe Christie: autor ti daje misteriju, ali i tragove ko bi ubojica mogao biti. S druge strane, Argento je svojevremeno bio jedan od uvjerljivijih kreatora napetosti i straha. Dakle, lijepe žene, zabava i horor.

Wake-in-fright

4. Wake in Fright (1971.)

Prije nego je režirao First Blood, gdje je Stalloneu dopustio da vodi glavnu riječ i prekraja scenarij, Ted Kotcheff je pobijedio u igri zvanoj Režiraj remek-djelo! Wake in Fright je vizualno fascinantan prikaz plesa na tankoj liniji između razuma i ludila. Naime, učitelj John Grant odluči prespavati jednu večer u gradu Bundanyabba prije nego se vrati u Sydney. Jedna se večer pretvara u više njih, i čini mu se da je izlaz iz grada apsolutno nemoguć. Grant je u čistilištu, čini se, a otud ne ide u raj, nego sve dublje i dublje; dolje, prema paklu.

The-third

3. Trzecia czesc nocy (The Third Part of the Night, 1971.)

Nakon što mu njemački vojnici ubiju ženu i sina, Michal se pridružuje pokretu otpora, ali već pri prvom susretu sa svojim kontaktom sve krene po zlu. Andrej Zulawski, reditelj filma, deset godina kasnije snimio je razvikaniji horor Possession, no studija je samoobmane i samookrivljavanja izložena u ovom uratku kudikamo zanimljivija od studije raspada braka. O tomu, vjerujem, govora ova dva uratka. Spor, mučan za gledati, Trzecia czesc nocy donosi svega dvije, tri stravične scene, ali kakve…

LArcano

2. L’arcano incantatore (Arcane Sorcerer, 1996.)

Mladić Giacomo Vigetti osuđen je zbog zavođenja djevojke. Da, jedan od takvih filmova. Pošalju ga da živi s izopćenim svećenikom. Zašto je izopćen? Jer je eksperimentirao s crnom magijom. Barry Lyndon horora, rekao je za ovaj film Guillermo del Toro. Doista, radnja je filma smještena u sličan istorijski period, a reditelj je Pupi Avat posvetio veliku pažnju autentičnom rekreiranju toga perioda. Gomila svijećnjaka, dakle. Na stranu vizualni prosede, film je inteligentno sklopljen, pruža dovoljno jezivih trenutaka, ali bez tipičnih rješenja poput naglih uleta zloduha u kadar.

Lost-Highway-1024x430

1. Lost Highway (1997.)

Optužen da je ubio svoju ženu, Fred završava u zatvoru. Jedne se večeri, neobjašnjivo!, pretvara u mladića Petea i počinje živjeti potpuno drugi život. Da odmah riješimo jednu stvar, David Lynch je genijalac/luđak. Iako je u karijeri snimio samo jedan film koji se službeno vodi kao horor, izvrsni dugometražni prvijenac Eraserhead, gotovo svi su njegovi filmovi će vas dobrano isprepadati, ali nijedan kao Lost Highway. Bila to scena s Robertom Blakeom ili Pullmanov povratak doma, gdje pronalazi ubijenu ženu, Lynch uspijeva prenijeti najužasniji košmar na veliki ekran.

Izvor: Fak.hr

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti