Black Panther u historiji SAD-a najprodavaniji film

Piše: Redakcija
Niko se nije nadao da će film “Black Panther” doseći do titule najprodavanijeg filma. Počeo se prikazivati u februaru ove godine, a već ruši sve rekorde u kinima širom svijeta. Najnovije dostignuće ovog ostvarenja jeste što je postao najprodavaniji superherojski film svih vremena u Americi. Djelo reditelja Ryana Cooglera, zaradio je više od 618 miliona dolara na američkom tržištu, što je bilo dovoljno da pretekne film “Avengers” i postane najveći superjunački film u američkoj historiji.
Kako prenose američki mediji, samo je sedam filmova u historiji SAD-a uspjelo zaraditi više od 600 miliona dolara. “Black Panther” je od prikazivanja u ostalim dijelovima svijeta zaradio dodatnih 593 miliona dolara. Film je prikazan u 4.084 kina. Cooglerovo ostvarenje je postalo i prvi film koji je, nakon Avatara iz 2009. godine, uspio biti pet sedmica na vrhu liste najprodavanijih filmova.

“Black Panther” je prvi visokobudžetni film u kojem Afroamerikanac, Chadwick Boseman glumi superjunaka. Film prati TChallu koji se nakon smrti svog oca, kralja Wakande, vraća kući u zatvorenu, tehnički naprednu afričku državu kako bi zasjeo na prijestolje i postao novim kraljem. Međutim, stari protivnik kojeg glumi Jordan pravi mu problem pokrećući niz napada u mističnom kraljevstvu i na Zemlji.

Pročitajte još