Zašto su djeca danas sporija nego ikada?

Piše: Redakcija

Današnja djeca predstavljaju najsjedentarniju generaciju u istoriji čovječanstva. Istraživači su analizirali podatke iz posljednjih 46 godina, uključujući 25 miliona djece iz 28 zemalja.

Prosječno dijete danas može da pretrči 1,5 km 90 sekundi sporije nego što su to činili njegovi predaci, prije 30 godina. Svake decenije, djeca su bila sporija za 5% u rasponu od 9-17 godina a sve u vezi sa gojaznošću.

Dr Grant Tomkinson sa Univerziteta u Australiji kaže: “Od 30-60 posto manja izdržljivost uzrokovana je porastom masnog tkiva.”

Najviše problema imaju zapadne zemlje, ali i neki dijelovi Azije kao što su Južna Koreja, kopneni deo Kine i Hong Kong.

Tomkinson misli da je neophodno inspirisati i ohrabriti djecu da se bave fizičkom aktivnošću. U suprotnom zdravstvene posljedice mogu biti strašne. “Ukoliko je čovjek već u mladosti u lošoj kondiciji, veće su šanse da će kasnije patiti od srčanih bolesti”, dodaje dr Tomkinson.

Da bi ostala zdravi, djeci i mladima je potrebno makar sat vremena fizičke aktivnosti dnevno – šetnje ili vožnja bicikla do škole, trčanja na igralištu ali baš svakog dana.

“Važan je i način vježbe”, dodaje dr Michael Gwiz iz Američkog udruženja za brigu o srcu: “Vježbanje vas mora oznojiti.” Odlazak u teretanu ili učestvovanje u školskim timovima, možda neće biti dovoljno, ukoliko se inače ne krećete mnogo.

“Fizička neaktivnost u djetinjstvu dovodi do ozbiljnih srčanih problema u kasnijem životu”, saglasan je Christopher Alen iz Britanske fondacije koja se bavi srčanim bolestima.

“Fizička aktivnost može smanjiti rizik od srčanih bolesti a podsticanjem djece da se bave sportom štitimo njihovo srce kada odrastu. Roditelji i škola mogu pomoći u namjeri da djeca barem 60 minuta dnevno budu fizički aktivna.”

Izvor: BBC

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti