Eva Longoria: Od ružnog pačeta preko očajne kućanice do jedne od najsjajnijih zvijezda Hollywooda

Piše: Redakcija

Nakon gotovo 20 godina u showbizu, latino glumica Eva Longoria iza sebe ima brojne uspješne projekte i nagrade, osim u glumi okušala se u produciranju i režiranju, poznata je kao aktivna humanitarka, a kroz godine se više puta našla na listama najljepših žena različitih magazina. Ipak, nije sve teklo glatko – u djetinjstvu su je nazivali ružnim pačetom, a prije pronalaska pravog muškarca prošla je kroz dva razvoda


Iako danas sve izgleda idilično u njenom životu dok broji dane do rođenja prvog djeteta i promovira novi film “Moj lažni muž”, put Eve Jacqueline Longorije (43) do statusa jedne od najpoznatijih holivudskih glumica nije bio jednostavan. Rođena je u gradu Corpus Christi u Teksasu gdje je odrastala na porodičnom ranču uz tri sestre – Elizabeth Judinu, Emily Jeanette i Esmeraldu Josephinu, ali djetinjstvo joj nije bilo idealno: tamnoputu Evu nazivali su ružnim pačetom, a nadimak koji ju je pratio u djetinjstvu je bio la prieta fea, u prijevodu – ružna smeđa.

U Teksasu je stekla diplomu kineziologinje, ali taj je svijet nikada nije privlačio. Iako je bila preniska – sa samo metar i 57 – da ganja snove o manekenstvu, 1998. godine je postala Miss svog grada te nakon toga dobila priliku da se okuša u talent showu u Los Angelesu. Pobijedila je i više se nije vraćala u Teksas: odlučila se okušati u glumačkoj karijeri.

Prve, doduše manje, uloge dobila je već za dvije godine u serijama  “Beverly Hills 90210” i “General Hospital”, da bi iduće godine zaigrala prvu veću ulogu u sapunici “The Young and the Restless” gdje se zadržala sve do 2003.

Za tu je ulogu nagrađena American Latino Media Arts nagradom, a nakon nje je nastavila nizati uspjehe – i dobila ulogu koja ju je lansirala u zvijezde. Kada je utjelovila preljubnicu Gabriellu Solis u hit seriji “Očajne kućanice”, mnogi su pisali kako joj je uspjeh stigao preko noći, ali Eva nije dala da njeni obožavatelji žive u zabludi i stalno je napominjala kako je prije “kućanica” itekako prošla sve i svašta u filmskoj industriji.

Za ulogu gospođe Solis, nevjerne supruge i majke dvoje djece, latino glumica nagrađena je više puta, a među najdražima joj je Zlatni globus koji je osvojila 2006. Iste godine našla se i na listi 50 najljepših magazina People te je bila broj jedan na godišnjoj Hot 100 listi časopisa Maxim. Sva pozornost koju je dobila zahvaljujući “Očajnim kućanicama” donijela joj je i filmske uloge pa je glumila uz Christiana Balea u filmu “Harsh Times”, “The Sentinel” je odradila uz bok Michaela Douglasa, dok je u filmu “The Heartbreak Kid” glumila s Benom Stillerom.

“Očajne kućanice” završile su 2012., nakon osam uspješnih sezona, kada je Eva Longoria po epizodi zarađivala 400 hiljada dolara te bila jedna od najplaćenijih televizijskih zvijezda. I dok je poslovno sve bilo i više nego dobro, privatan život bio joj je – očajan. Prvi brak s glumcem Tylerom Christopherom, kojeg je upoznala na setu serije “General Hospital” potrajao je samo dvije godine, da bi, kako je tada mislila, uskoro pronašla sreću s košarkašem Tonyjem Parkerom.

Par se zaručio 2006., a nakon nekoliko mjeseci planiranja vjenčali su se iduće godine u Parizu, rodnom gradu osam godina mlađeg zaručnika. Tada je planirala kako će nakon završetka snimanja “Očajnih kućanica” preseliti u Francusku sa svojim suprugom i imati djecu, čak je razmišljala i o posvajanju, ali svi planovi su pali u vodu nakon brojnih glasina o njegovoj nevjeri – krajem 2010. objavili su da se razvode. Iako su ih od samog početka pratila šuškanja o njegovoj nevjeri, Eva je povjerovala tek kada je svojem suprugu pronašla poruke od druge žene. Radilo se o Erin Barry, tadašnjoj supruzi Brenta Barryja, bivšeg kolege Tonyja Parkera, koji se istovremeno odlučio rastati. Zbog razvoda je Eva na neko vrijeme otkazala sve obaveze koje je mogla, a iako ju je povrijedio i iznevjerio, glumica je svojem bivšem suprugu uvijek željela sve najbolje.

U vrijeme privatnih nedaća posvetila se poslu, ali i humanitarnom radu: glasnogovornica je Padres Contra el Cancer – neprofitne organizacije koja pomaže latino djeci s rakom i njihovim porodicama, osnovala je Eva’s Heroes, organizaciju koja nudi nove prilike za mlade s poteškoćama u razvoju, a posebno je zainteresirana za obrazovanje pa je osnovala udruženje „Eva Longoria“ koja pomaže latino ženama da izgrade bolju budućnost za sebe i svoje prodice. Nastavila je glumiti, ali se odlučila okušati i iza kamere pa sada već ima nekoliko projekata iza sebe koje je producirala ili režirala.

Tri godine nakon razvodne drame, ponovno je pronašla i sreću u ljubavi. Iako medijski mogul nije ostavio upečatljiv prvi dojam, Jose Antonio Baston osvojio joj je na – drugo upoznavanje. Par je svoju vezu započeo 2013., nakon dvije godine su se zaručili, a 2016. i vjenčali u Meksiku u okruženju porodice i prijatelja, među kojima je bila i britanska dizajnerica Victoria Beckham – Evina najbolja prijateljica kojoj je pripala čast da joj dizajnira vjenčanicu.

Iako nije skrivala da bi voljela imati djecu, mnogi su se iznenadili kada je Eva u decembru prošle godine potvrdila da je prvi put trudna i da sa suprugom očekuje sina. Iako će u 44. godini života prvi put postati majka, američka glumica ima iskustva s djecom jer Jose iz prijašnjeg braka ima troje djece: kćer Nataliju (22) i blizance Marianu i Josea (14).

Iako je priznala da joj trudnoća baš i nije blaženo stanje, Eva je neumorno radila gotovo kroz svih devet mjeseci: prije mjesec i pol još je bila na setu filma “Grand Hotel”, a trenutno neumorno promovira film “Moj lažni muž” u kojem glumi uz američki glumicu Annu Faris i meksičkog glumca Eugenia Derbeza.

 

Pročitajte još