Majčino mlijeko prilagođeno spolu djeteta

Piše: Redakcija

Naučna istraživanja iz dana u dan potvrđuju dinamičnu prirodu majčinog mlijeka. Danas je sve poznatije da se sastav majčinog mlijeka mijenja s vremenom, prilagođavajući se tako promjenama potreba rastućeg dojenčeta. Ono što je danas manje poznato je da postoji razlika u sastavu majčinog mlijeka namijenjenog dječacima u odnosu na majčino mlijeko namijenjeno djevojčicama.

Prvu usporedbu energetskih i hranjivih sastojaka mlijeka majki koje su rodile dječaka i onih koje su rodile djevojčicu napravili su Powe i saradnici 2010. godine. U njihovo istraživanje bilo je uključeno dvadeset pet dobro uhranjenih majki dojenčadi u dobi od 2-5 mjeseci i to 13 majki dječaka i 12 majki djevojčica.

U skladu s očekivanjima, rezultati su pokazali kako je sama gustoća majčina mlijeka bila izuzetno raznolika, ali ono što je iznenadilo istražitelje jesu rezultati koji potvrđuju da sastav majčinog mlijeka varira ovisno o tome je li novorođenče dječak ili djevojčica. Tako je u mlijeku majki dječaka utvrđena veća koncentracija energije u odnosu na mlijeko majki djevojčica. Kada se pogleda prosječna konzumacija majčinog mlijeka od 788 ml/dan, to znači da muška dojenčad u prosjeku dobiva skoro 200 kcal/dan više od ženske dojenčadi. Ova razlika u sadržaju kalorija zasnovana je na većem sadržaju proteina i masti, premda mehanizam kojim spol utječe na sastav mlijeka nije bio predmet istraživanja u studiji.

Veći sadržaj energije u majčinom mlijeku za dječake može biti povezan s njihovom višom stopom rasta.

Ne iznenađuje da su dječaci u studiji dobivali više na težini od djevojčica, počevši od rođenja nadalje. Viša stopa rasta (težina i dužina) dječaka u poređenju s djevojčicama prikazana je i u grafikonima rasta Svjetske zdravstvene organizacije, koji su zasnovani na razvoju dojenčadi koja su se hranila majčinom mlijekom.

Naučnici danas znaju da sadržaj proteina u majčinom mlijeku različitih vrsta ovisi o brzini rasta njihovog potomstva. Sadržaj proteina majčinog  mlijeka mijenja se i s brzinom rasta za vrijeme dojenja, smanjujući se kako stopa rasta dojenčeta pada za vrijeme prvih mjeseci života. Veći sadržaj energije i proteina majčina mlijeka stoga bi mogao predstavljati prilagodbu genetički određenoj nadmoćnoj stopi rasta muške dojenčadi. Sukladno ovom zaključku, dječaci nisu privilegirani; jednostavno ih se hrani u skladu s njihovim potrebama, baš kao i djevojčice.

Istraživanje sastava hranjivih tvari majčina mlijeka neprestano je u toku i mnogo toga još moramo naučiti. Potrebno je provesti daljnja istraživanja kako bi se potvrdili rezultati studije Powea i njegovih suradnika te da bi se vidjelo je li potrebno uzeti u obzir različite potrebe muške i ženske dojenčadi, koje osiguravaju njihov rast prilikom razvoja hrane za dojenčad.

Izvor: tportal.hr

Pročitajte još