Čolino djetinjstvo: U kući nismo imali radio, muziku sam slušao kod komšija

Piše: Redakcija

Zdravko Čolić je nedavno izdao svoj 15. studijski album, a za srbijanski Blic prisjetio se svojih muzičkih početaka.

-Još kao dijete sam kod bake i djeda na selu, dolje u Hercegovini, volio pjevati. Budući da u stanu u kojem smo živjeli u Sarajevu nismo imali radio, ja sam već s dvije ili tri godine kucao komšinici na vrata i molio je da me pusti da slušam radio. Onda bih kod nje ostao cijeli dan i slušao muziku s radija sve dok me mama ne bi odvela-otkrio je on.

Iako je ostvario zavidnu muzičku karijeru, Zdravko je završio i ekonomski fakultet, i to nakon što je već postao zvijezda u regiji.

Čola, Đule iz Van Gogha i Davorin Popović, slika iz 1972.

Priznao je da se sjeća dana kad je diplomirao i kako nikad neće zaboraviti šta mu je tom prilikom poklonio Davorin Popović, pokojni pjevač legendarne grupe Indexi.

-To je lijepa epizoda kad čovjek diplomira. Sjećam se, izlazim iz profesorovog kabineta, a u hodniku me čekaju prijatelji i svi manje više nose bombonijere, cvijeće, neki viski. Onda se pojavi Davorin Popović koji nosi veknu hljeba i kaže: ‘Evo, sad si svoj čovjek.’ U smislu, glas te uvijek može izdati, ali sad imaš papir koji će ti uvijek značiti da nešto u životu možeš raditi sam-ispričao je Zdravko.

Pročitajte još