Mira Furlan otvorila dušu: Uznemiravanje žena je bila svakodnevnica u Jugoslaviji

Piše: Redakcija

Zvijezda jugoslovenske kinematografije Mira Furlan prisjetila se snimanja legendarnog filma „Lepota poroka“ (1986).

Riječ je o filmu za koji je svojevremeno dobila Zlatnu arenu u Puli, a koji je doživio je restauraciju te će njegovo digitalno izdanje biti prikazano sljedeće sedmice u okviru projekta “Vip Kinoteka”.

Glavna glumica filma Mira Furlan za beogradski “Danas” progovorila je o snimanju filma, golotinji, ali i događajima koji su joj prekinuli karijeru u bivšoj državi.

“Ljepota poroka” prikazala je seksualno oslobađanje žene iz unutrašnjosti Crne Gore nakon što dolazi raditi u nudistički kamp. Film obiluje scenama golotinje, a prikazan je i seks utroje.

Kad usporedim Ameriku danas sa SFRJ nekad, moram reći da sam ja u doba mladosti rasla i bila odgajana u duhu potpune društvene ravnopravnosti žena i muškaraca. Sada tek vidim, radeći sa mladim ljudima iz cijelog svijeta na filmskoj akademiji, koliko su moji roditelji bili liberalni, progresivni i slobodni u svojim stavovima. Da, sve nepravde sam vidjela i tada. I ja sam se, kao i svi ženski građani, od djetinjstva naučila ne vidjeti prostačke poglede, ne čuti ponižavajuće komentare, ne obazirati se na uvrede. Seksualno harasiranje je bio zrak koji smo udisali, nešto što si morao shvatiti kao činjenicu s kojom se živi (kao zagađenje zraka, npr.), inače se nije dalo opstati.

Uglavnom smo sve radili da bismo zaštitili muškarce od njihovog vlastitog samoponiženja. Što je nevjerojatno: bilo je nekako važnije da opresoru ne bude neugodno nego da mu se, recimo, udari šamar. U tom smislu smo svi, i žene i muškarci, zapravo podupirali seksistički sistem ugnjetavanja žena.

Ali, ja nisam imala nikakve sumnje da ću ja pobijediti sve te glupe prepreke i da ću pokazati svijetu da sam isto toliko vrijedna kao i bilo koji muškarac. Ta mi je vjera ušla u glavu s majčinim mlijekom. I na tome sam beskrajno zahvalna. Gledala sam u mladosti svoju prijateljicu sa Akademije kako se muči sa ultrakonzervativnim, patrijarhalnim očekivanjima svoje familije. Gledala sam tu njenu familiju kao čudne primjerke ljudske rase, zatočene u okovima davno odbačenih predrasuda i zastarjelih uvjerenja. Žalila sam ih. Sad kad se prisjetim te mlade, ambiciozne, odlučne mlade djevojke koja je mislila da sve može, moram se nasmijati. Zapravo se može tako malo. – kazala je Furlan za ugledni Danas.

Dodala je i da je seksualno uznemiravanje u Jugoslaviji bilo svakodnevica.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti