Mira Furlan o Kim Kardashian: Ona je idealna umjetnica našeg doba

Piše: Redakcija

Mira Furlan već godinama živi u Americi gdje je ostvarila nekoliko uloga među kojima se izdvaja ona u izuzetno popularnom holivudskom serijalu “Babilon 5”.

– Ovo vrijeme je loše za umjetnost i umjetnike, a idealna umjetnica našeg doba je Kim Kardashian – rekla je glumica Mira Furlan.

Kaže da nam je era spektakla koju živimo nametnula borbu za zgrtanjem što većeg profita u svim sferama života i u svim profesijama, pa tako i na filmu i televiziji.

– Ovo je vrijeme je loše za umjetnost i umjetnike, osim ako im kojim slučajem ne pođe za rukom da naprave veliki novac. Možda je upravo to najgora situacija za umjetnike. Pada mi na pamet Kanye West i njegovo neshvatljivo skretanje udesno. Kim Kardashian je idealna umjetnica novog vremena. Ona je žena koja je izmislila selfi. Knjiga njenih selfija je zaradila milione. Nije li to vrhunac umjetnosti? – zapitala se Furlan.

Slavna glumica u Los Angelesu predaje na Odsjeku “Liberal art and science” veoma cijenjene njujorške Akademije za film. Furlan kaže da je rad sa studentima za nju veoma inspirativan jer predaje mladim ljudima koji su u Los Angeles stigli iz različitih dijelova svijeta. O tehnološkoj revoluciji koju živimo i novim modelima komunikacije među ljudima koja ona propisuje Furlan kaže da je sociološki proces s kojim treba biti veoma oprezan.

– Ideja da nam je svaka informacija predstavlja fantastičnu privilegiju. S druge strane, mislim da je tehnologija bez etike ogromna opasnost za naš svijet. Bez Facebooka možda ne bi bilo Trumpa. Anonimnost na socijalnim medijima pruža raznim opasnim tipovima platformu za širenje laži i za govor mržnje – kazala je Furlan uz opasku da živimo u jako opasnim vremenima.

– Više ne raspoznajemo šta je istina, a šta laž. Jako mi je žao mladih ljudi koji u toj apsolutnoj konfuziji odrastaju. Brinem se za njih. Povremeno me obuzima stravična grižnja savjesti i osjećaj krivice za to što ih svi nismo zaštitili od zla koje se širi kao rak svuda po svijetu. Za širenje tog kancera i tehnologija snosi ogromnu krivicu – kazala je Furlan.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti