Promocija knjige „Oči, života žednog”

Piše: Redakcija

Prošle sedmice u Olimpijskom muzeju u Sarajevu promovirana je zbirka pjesama „Oči, život žednog” autora Imera Peze. O njegovom djelu govorili su Nermin Tulić i Jovan Divjak, a u recenziji naše istaknute autorice Nure Bazdulj-Hubijar, koja opisuje autorski prvjenac, kaže:

-Ova knjiga nije ratnohuškački zov, to je bolni krik, vapaj za ukradenim snovima, idealima, žal nad slomom idealista i ideala. Jer sve ratne pobjede ovog svijeta, sve osvojene teritorije, sva bogatstva, sve u vodu pada pred jednom jedinom suzom majke ili djeteta.

Imer Pezo posvetio je ovu knjigu jedanaestogodišnjem dječaku, kojeg je sreo devetog decembra 1992. godine u prašini i dimu nakon granatiranja Baščaršije, dok je stajao iznad tijela svoje majke koja je ležala ranjena.

– Vraćali su se kući nakon što su podigli humanitarnu pomoć. Ranjenu gospođu odvezao sam u bolnicu. Vraćajući dječaka kući, gospođa je izgubila bitku za život. Dok smo prilazili njihovoj zgradi, rekao mi je: „Nemoj baki reći da je mama puno ranjena, baka ima slabo srce”.

Svaka od životnih priča autora u ovoj je knjizi pretočena u jednu dirljivu pjesmu.

Pročitajte još