3 trika za prirodno bojanje kose

Piše: Redakcija

Prirodne boje su napravljene samo od biljnih sastojaka i ne štete vašem zdravlju i okolišu. Ne uništavaju, nego poboljšavaju vašu kosu, dajući joj čvrstoću, volumen i sjaj. Uz to uklanjaju perut, smanjuju elektricitet, rješavaju problem masne kose i druge probleme vlasišta. Za razliku od njih, komercijalne boje sadrže niz hemikalija, koje mogu uzrokovati teške alergijske reakcije i zagađuju okoliš. Narušavaju zdravlje vaše kose, posebno ako je bojite u svjetlije boje. Bojanje kose prirodnim bojama je nešto kompliciranije, ali pozitivne strane takvog bojanja su nenadmašne.

1. trik: Klasična henna
Klasična henna ili kana (Lawsonia inermis), biljka je koja raste u području Afrike i Azije. U Egiptu se koristila još prije 5000 godina za njegu kose i bojanje sijedih. Kana daje crvenkaste nijanse boje, potpuno prekriva sijede te kosi daje volumen i sjaj. Moć kane je u ozdravljivanju slabe kose i vraćanju alkalnog balansa tjemenu. Kana ne škodi kosi, već ju optimalno njeguje i štiti njezinu strukturu.Odličan je regenerator, jer stvara zaštitni sloj na kosi. Time sprječava daljnja oštećenja, a ujedno vlaži, učvršćuje i jača kosu.Ima jako antigljivično djelovanje, uklanja i sprečava perut pa se koristi kod različitih gljivičnih oboljenja. Sama po sebi kana daje kosi crvenu boju, a pomiješana s indigo prahom tamno-smeđu i crnu boju. Miješanjem s bezbojnom kanom (Cassia obovata) možete dobiti svjetlo-smeđu ili plavu boju kose. Osim za bojanje kose, kana se primjenjuje i za body art.
2. trik: Indigo prah
Indigo prah za bojanje kose koristi se već preko 4000 godina. Tokom 19. i početkom 20. stoljeća bio je najpopularnija boja za kosu u Evropi i SAD-u, a zvali su ga i “crna henna”. Sam po sebi daje plavu (indigo) boju. Miješanjem plavog indigo praha i crvene kane dobiva se tamno-smeđa I crna boja kose. Kombinacija kane i indigo praha čini kosu podatnijom, kroti kovrče i zaglađuje vrhove, te potpuno uklanja elektricitet. Indigo prah pomiješajte s kanom za postizanje smeđih i tamnih nijansi, umjesto bakrenastih koje daje sama kana.S njime možete postići i prekrasnu crnu boju kose, čak i ako ste plavi ili sijedi. Za razliku od sintetičkih boja, indigo ne uzrokuje iritacije i ne oštećuje kosu. Nasuprot tome, štiti i njeguje kosu te joj daje sjaj.
3. trik: Bezbojna kana

Bezbojna kana ili senna (Cassia obovata) pravi je prirodni pojačavač i regenerator kose. Istinska čarolija za beživotnu, neurednu kosu te za tjeme i kožu. Rezultati su vidljivi već nakon prve primjene, jer kosa postaje podatnija, jača i punija. Preporučuje se i za tretiranje problematične, kronično masne kose ili iritiranog vlasišta koje svrbi. Samostalno se koristi za regeneriranje kose, dok miješanjem s klasičnom kanom daje svjetlu-smeđu ili plavu boju, te ružičasto-blond nijanse (strawberry blond ili marigold blond). Miješanjem bezbojne kane s indigo prahom mogu se dobiti smeđe i crne nijanse. Primjenom na sijedoj ili plavoj kosi postižu se zlatni tonovi. Ne preporučuje se nanositi bezbojnu kanu na svježe obojenu kosu, nego za to morate čekati dvije do tri sedmice. Bezbojna kana odličan je tretman za suhu kožu i slabe nokte. Jednostavno je pomiješajte s vodom dok ne dobijete pastu i potom je nanesite na kritično mjesto.

Ostale biljke za bojanje kose

Kadulja za potamnjivanje

Ljekovita kadulja je idealna za sve koji žele svoju kosu učiniti još tamnijom. Kuhajte šaku čaja od kadulje pola sata u litri kipuće vode, možete i duže ako želite tamniju nijansu. Svježe opranu kosu isperite petnaestak puta skuhanim čajem. Preporuka je da to radite nad lavorom. Držite na glavi deset minuta i zatim isperite. Ovaj tretman koristite jednom sedmično dok ne postignete željenu nijansu. Nakon što to uspijete, boju možete održavati ponavljanjem tretmana jednom mjesečno.
Korijen rabarbare za plavuše

Korijen rabarbare dobar je za isticanje plave boje, a imate li svijetlosmeđu kosu, možete postići i boju meda. Prelijte četiri žlice praha korijena rabarbare s tri šalice vode i to kuhajte dvadeset minuta. Opranu kosu isperite petnaestak puta sa skuhanom tekućinom pa zatim operite vodom. Ako ste u mogućnosti, posušite kosu na suncu da biste pojačali učinak boje.

Posvjetljivanje kose medom

Med je odlična njegujuća maska za sve vrste kose, no jedna od njegovih značajki je i posvjetljivanje kose. On u sebi sadrži hidrogen peroksid, a svima nam je poznat učinak hidrogena na kosu. Djelotvornost meda ovisi o debljini i boji kose. Pomiješajte med i destiliranu vodu u omjeru 4:1. Držite tu mješavinu jedan sat na glavi. Nakon toga operite kosu na uobičajen način. Ova metoda lagano posvjetljuje kosu, tako da je za jači efekt potrebno nekoliko puta ponoviti tretman. Dodavanje limuna ili cimeta pojačava učinak. Pripazite ako često koristite med u njezi kose, a ne želite mijenjati nijansu kose.
Amla za crvene ili smeđe tonove

Indijski ogrozd ili amla najbolji je “lijek” za sijede, a uzima se ili oralno ili lokalno. Dodavanjem amle kani postižu se blago smeđi tonovi crvene, a dodavanjem indigu hladniji tonovi smeđe. Samostalno je odličan tretman za osvježavanje i volumen kovrčave kose.
Piskavica

Sjemenke piskavice također su učinkovite kod sijedih vlasi. Namočite šaku sjemenki preko noći, a sutradan ih ocijedite i izmiksajte s dvije kašikice sirutke. Držite ovu smjesu na kosi sat vremena i zatim isperite. Piskavica uklanja i problem peruti te čini kosu mekom i sjajnom.

Hibiskus za crvenkaste tonove

Hibiskus služi za isticanje i obnavljanje crvenkastih tonova. Zgnječite tri do četiri cvijeta hibiskusa. Zakuhajte 200 ml maslinovog ulja s tim cvjetovima. Procijedite mješavinu kad se ohladi. Mažite ulje na kosu prije spavanja, a ujutro je operite. Postupak ponavljajte dva do tri puta sedmično. Druga je metoda kuhanje šake čaja od hibiskusa u dvije šalice vode desetak minuta. Ocijeđenim čajem prelijte kosu petnaestak puta. Držite tu tekućinu na glavi sat vremena, a nakon toga je isperite vodom.

Kava arabica za isticanje tamne boje kose

Primjenjuje se za isticanje tamne boje kose i prekrivanje sjedih. Skuhajte tri litre jake kave i izlijte je u lavor. Ovom kavom nad lavorom isperite kosu petnaestak puta. Ocijedite kosu i pričekajte još petnaest minuta, a zatim ju operite. Tretman je idealan za prekrivanje sijedih i postizanje sjaja.

Ciklom do crveno-ljubičaste

S ovom biljkom osigurat ćete crveno-ljubičastu boju kose. Iscijedite sok iz cikle i utrljajte ga u kosu. Prethodno namažite kremom kožu oko vlasišta da vam ne bi ostale mrlje. Pokrijte kosu kapom za tuširanje, omotajte je ručnikom, zagrijte sušilom i pustite da stoji na glavi oko sat vremena. Zatim operite kosu.

Kamilica za posvjetljivanje

Kamilica je jedan od najpoznatijih prirodnih načina za posvjetljivanje kose. Skuhajte čaj od pet kašikica kamilice u dva dcl vode. Utrljajte topli čaj u kosu, umotajte kosu u vrećicu, a zatim u ručnik. Ostavite da odstoji 15 do 20 minuta. Nakon toga isperite kosu.

Da biste napravili pokus kako će bilo koja od ovih boja ispasti na vama, pokupite kosu s četke i obojite prikupljene vlasi nekom od prirodnih boja.

 

Izvor: Altarnativa za Vas

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti